Nieuws

17-09-2020 09:05

WW in Gelderland in augustus licht gedaald

In Gelderland verstrekte UWV eind augustus 30.354 WW-uitkeringen. Dat waren er 468 (-1,5%) minder dan in juli. Vorig jaar telde Gelderland nog 26.070 WW-uitkeringen. Dat betekent een WW-stijging in de afgelopen 12 maanden van 16,4%. Dat is aanzienlijk lager dan de landelijke stijging van 23,3%. Door de toename van het aantal werkzoekenden en afname van het aantal vacatures, neemt de spanning op de arbeidsmarkt af

De lichte WW-daling in augustus volgt op een forse WW-toename in de eerste maanden van de coronacrisis. Vooral vanuit de uitzendbedrijven neemt het aantal WW-uitkeringen in augustus sterk af (-5,6%). Na een kortstondige stijging in de bouwvakvakantie, neemt ook in de bouw het aantal WW-uitkeringen in augustus weer af (-4,4%). Het onderwijs liet juist een stijging van de WW zien. Dat komt doordat tijdelijke contracten in het onderwijs vaak voor de zomervakantie aflopen.

Door stijgende WW neemt spanning tussen vraag en aanbod van personeel af
Voor de coronacrisis was er in de meeste arbeidsmarktregio’s sprake van een krappe arbeidsmarkt. Veel werkgevers in uiteenlopende sectoren hadden te maken met personeelstekorten. Dat laat het linker landkaartje zien, dat de spanning halverwege vorig jaar weergeeft.

In veel sectoren is die situatie inmiddels drastisch omgeslagen, waardoor de spanning op de Gelderse arbeidsmarkt afnam. Er is nu sprake van een gemiddelde spanning tussen de vraag naar personeel van werkgevers en het aanbod van werkzoekenden. De enige uitzondering in Gelderland is Rivierenland, waar de spanning in zijn totaliteit ook afnam, maar waar nog altijd sprake is van een krappe arbeidsmarkt. Dat is te zien in het rechter landkaartje, met de situatie halverwege dit jaar.

Over het algemeen geldt momenteel dat er meer kandidaten per vacature zijn. Maar er zijn grote verschillen tussen beroepen. Zo zijn er beroepen waar voor de coronacrisis al personeelstekorten waren. Deze tekorten zijn er ondanks de crisis nog steeds. Dit geldt onder andere voor functies als software- en applicatieontwikkelaar, elektricien en elektronicamonteur, machinemonteur, vrachtwagenchauffeur en (mbo- en gespecialiseerd) verpleegkundige. Vacatures voor deze functies blijven moeilijk vervulbaar en bieden dus kansen voor werkzoekenden. Om deze inzichten verder in beeld te brengen ontwikkelde UWV een dashboard met gegevens uit de spanningsindicator arbeidsmarkt. Hiermee is snel en eenvoudig de spanning per kwartaal, regio en beroepsklasse in te zien. Bekijk het dashboard spanningsindicator.
 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by