Nieuws

01-03-2021 08:57

MKB-financiering in Nederland: 3 miljard in drie jaar

De Europese Investeringsbank (EIB) en het Europees Investeringsfonds (EIF) zien een duidelijke versnelling in Europese financiering die ten goede komt van het Nederlandse MKB. In de jaren 2018-2020 werd zo’n €3 miljard beschikbaar gemaakt via intermediaire banken en fondsen in Nederland. Dankzij deze Europese injecties werd, via het hefboomeffect van intermediaire banken en fondsen, in totaal iets meer dan €12,5 miljard gealloceerd aan Nederlandse MKB-bedrijven. 

Vooral het EIF, dat zich traditioneel specifiek toelegt op MKB-financiering, versnelde in 2020 flink met een recordbedrag van €1,3 miljard aan garanties (o.a. Beequip, Invest-NL), fondsinvesteringen (bijv. Shift Invest en Rubio Impact Fund) en inclusive finance (Triodos, Qredits). De EIB zelf zag daarnaast ook groei in het aantal ‘groene kredietlijnen’, die specifiek bedoeld zijn voor duurzame midden- en kleinbedrijven, zoals de “impactlening” faciliteiten met de Rabobank. Daarnaast werd met ING een van de grootste kredietfaciliteiten ooit uitgezet, waarmee €1,1 miljard aan nieuwe MKB-leningen beschikbaar kwam.

Eerder kondigde de EIB Groep al een recordbedrag aan financieringen in Nederland aan voor 2020. Door het accent op het MKB te leggen wil vicepresident Kris Peeters de Nederlandse ondernemer laten zien dat Europa er ook voor hen is: “De EIB financiert traditioneel transport-, energie- en milieuprojecten, maar sinds de financiële crisis is het accent ook meer komen te liggen op het MKB. Met de huidige crisis, stippen we dat nog eens extra aan, ook middels pan-Europese initiatieven als het Europees Garantiefonds. Europa is er echt voor de Nederlandse ondernemer, en niet alleen door bijvoorbeeld de interne markt. Ook door de EIB Groep wordt Europa heel tastbaar gemaakt met goedkope financiering via lokale intermediairs. Juist nu moeten we het MKB blijven steunen met toegang tot financiering, en dat zal de EIB Groep ook zeker doen.”

 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by