Nieuws

04-03-2021 16:35

Basisvaardigheden volwassenen verbeteren met het Graafschap College

De gemeenten in de Achterhoek werken samen met het onderwijs, werkgevers, bibliotheken en taalhuizen aan het verbeteren van basisvaardigheden van volwassenen in de Achterhoek. Mensen die goed kunnen lezen, schrijven, rekenen en met een computer om kunnen gaan, hebben bijvoorbeeld meer kans op de arbeidsmarkt. Daarom hebben de samenwerkende partijen vorig jaar het regionale actieplan ‘Laaggeletterdheid 2021 - 2024’ vastgesteld. Na het doorlopen van een aanbestedingsprocedure is het Graafschap College met ingang van 1 april 2021 (opnieuw) benoemd tot aanbieder van de opleidingen, trainingen en cursussen aan volwassenen.

Tijdens de aanbesteding zijn de inschrijvingen op verschillende punten beoordeeld. Het Graafschap College kwam hierbij als beste uit de bus. Dit betekent dat de betrokken organisaties in de regio Achterhoek samen met het Graafschap College verder bouwen aan goede ondersteuning aan mensen die zich willen ontwikkelen op het gebied van lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden.

Wat gaat het Graafschap College doen?
Het Graafschap College gaat op meerdere manieren bijdragen aan het verbeteren van basisvaardigheden van volwassenen. Niet alleen door het verzorgen van trainingen, cursussen en opleidingen op het gebied van taal, rekenen en computervaardigheden. Maar ook in het vinden en bereiken van de verschillende doelgroepen. Denk aan mensen met Nederlands als tweede taal of aan mensen met Nederlands als eerste taal maar die hierin een achterstand hebben opgelopen. Rik van Wijk van het Graafschap College: “Als Regionaal Opleidingencentrum (roc) hebben wij de afgelopen jaren de samenwerking geïntensiveerd met bibliotheken en andere partners, zodat we zo goed mogelijk ondersteuning kunnen bieden aan mensen die dit nodig hebben. Wij zijn dan ook vereerd dat we deze opdracht samen met onze partners mogen blijven uitvoeren. Wij zien ernaar uit om met ons team van bevlogen en deskundige docenten mensen te ondersteunen in hun ontwikkeling en daarmee een volgende stap in hun leven mogelijk te maken!”.

Verbeteren van basisvaardigheden heeft veel positieve gevolgen
Niet goed kunnen lezen, schrijven of rekenen heeft vaak grote gevolgen voor mensen. Ook het niet goed overweg kunnen met een computer kan ervoor zorgen dat iemand een achterstand oploopt. Het verbeteren van deze vaardigheden zorgt ervoor dat mensen gezonder zijn en meer kans hebben op het vinden van een baan. Wanneer de vaardigheden van ouders verbetert, zie je vaak ook dat hun kinderen beter presteren op school.

Goede en lokale aanbieder voor inwoners van de Achterhoek
De samenwerkende organisaties zijn blij met de nieuwe samenwerkingsovereenkomst met het Graafschap College. Wethouder Jorik Huizinga van centrumgemeente Doetinchem: “Door deze samenwerkingsovereenkomst met het Graafschap College hebben we een goede, lokale aanbieder die zeer goed in staat is om mensen de vaardigheden aan te leren die zij in het dagelijks leven nodig hebben. Met ondersteuning van het Graafschap College kunnen veel Achterhoekers straks zeggen dat ze gegroeid zijn en betere kansen voor zichzelf hebben gecreëerd. Die ontwikkeling mogelijk maken, vind ik mooi!”

Het contract met het Graafschap College heeft een looptijd tot en met 31 december 2022 en kan twee keer met een jaar worden verlengd.


 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by