15 april 2021
15 april 2021
Wat moet er in een betalingsherinnering staan?
Iedere ondernemer heeft geheid een of meerdere keren een betalingsherinnering moeten sturen. Een factuur waarbij de betalingstermijn is verstreken mag opnieuw gestuurd worden naar de klant als zijnde herinnering. Maar wat moet hier eigenlijk in staan en waar dien je rekening mee te houden?De juiste gegevens
Het versturen van een betalingsherinnering wordt vaak gezien als een vriendelijke manier om te laten zien dat een factuur nog niet is betaald. Vaak wordt het, na het versturen van dit bericht, ook direct betaald. Een klant kan wellicht vergeten zijn om de factuur te voldoen en dat hoort er nu eenmaal bij. Echter kan het ook zo zijn dat klanten het bewust niet willen betalen. Dit kan meerdere redenen zijn waar je het beste voor in gesprek kan gaan met de debiteur. Zorg er in ieder geval altijd voor dat de gegevens op de betalingsherinnering kloppen alvorens je het verstuurt.
Werkt een herinnering niet zoals je had verwacht?
Nadat de factuurdatum is verstreken is het dus mogelijk om deze herinnering te sturen. De klant heeft dan alsnog de mogelijkheid om de betaling te voldoen. Echter is het dan wel zo dat de termijn om de betaling te voldoen iets korter is geworden.
Helaas komt het voor dat er na het versturen van deze herinnering nog steeds geen gehoor is gegeven. Hiervoor zou je kunnen kiezen om vervolgens een aanmaning te versturen. Wel dien je in de aanmaning te vermelden dat als er nog steeds een betaling uitblijft dat er dan gerechtelijke kosten bij komen. Dit is verplicht volgens de wet WIK (wet incassokosten) wat aangehouden dient te worden. Een bepaald percentage over het totaalbedrag mag dan berekend worden. Het is wettelijk bepaald dat hier niet meer kosten bij mogen dan een bepaald percentage.
Het belangrijkste is wel om ervoor te zorgen dat er in een betalingsherinnering de factuurnummer, factuurdatum, te betalen bedrag en niet te vergeten de klantgegevens. Alleen dan is het een officieel document wat verstuurd mag worden. De debiteur heeft hierin de mogelijkheid om de betaling alsnog te voldoen.
Contact leggen lukt niet?
Helaas komt het ook vaak voor dat een debiteur weigert om contact op te nemen met je om een betaling te treffen. Na meerdere malen dit geprobeerd te hebben is het voor jou klaar. De hoogste tijd om hier een incassobureau voor in te schakelen. Vaak zorgen zij er direct voor dat een brief wordt verstuurd om de betaling te vorderen. Een debiteur schrikt hier van en zal snel contact leggen om de betaling te voldoen.
Mocht het niet gebeuren dat er een betaling of regeling komt vanuit de debiteur. Dan heeft een incassobureau het recht om incassokosten te berekenen over de factuur. Dit betekent dus ook dat de kosten voor de debiteur hoger is opgelopen.
In het ergste geval zal er na een verloop van tijd een deurwaarder worden ingeschakeld. Zij beschikken over meer recht en mogen ook daadwerkelijk bij de debiteur langs om de vordering te innen.
Op de hoogte blijven van onze updates?