Nieuws

11-10-2021 18:28

Nieuwe duurzame buitenkip uit de Achterhoek: de Goed Gevulde Kip

Een idyllisch gezicht: een oude veekar met daarin en eromheen 249 kuikens. Ze eten reststromen; producten als oud brood, afgekeurde producten en oogstresten. Dit is een nieuwe kip uit de Achterhoek, straks te koop als vlees bij de webshop en boerderijwinkel De Goed Gevulde. Boerin Inge Vleemingh wil burgers in de Achterhoek de kans geven om een echt goed stukje kip te kopen en burgers bewust te maken over supermarktkip: “In de supermarkt in Amsterdam ligt misschien biologisch kippenvlees, maar hier in de Achterhoek is het nauwelijks te vinden.”

WAT WEET JIJ VAN SUPERMARKTKIP?
De kippen die je buiten ziet lopen, zijn legkippen die zijn gefokt voor de eieren. Het geproduceerde kippenvlees in Nederland, is eigenlijk kuikenvlees, heeft 41 dagen geleefd, met 18-21 dieren op één vierkante meter gezeten en kan moeilijk lopen. Ofwel, de plofkip. Ter vergelijking: een kip gaat eieren leggen als ze 20 weken oud is. Dankzij campagnes van Wakker Dier ligt in de meeste supermarkten nu een iets langzamer groeiende kip in de supermarkt die iets meer ruimte krijgt en beter kan lopen. Ook ligt er kip met 1 Beter Leven ster van de Dierenbescherming. Deze worden 7 weken oud en hebben een overdekte uitloop. Biologische vleeskippen - drie sterren Beter Leven -  worden 80 dagen oud en komen wél buiten. In sommige supermarkten is dit te koop, maar in de Achterhoek is het nauwelijks vergelijkbaar, aldus Inge. Daar brengt ze nu verandering in: “Het leven van onze kippen lijkt op dat van biologische vleeskippen, maar ik heb geen keurmerk nodig. Onze klanten zijn de keurmeesters, je kunt onze boerderij dag en nacht bezoeken.”

KAN HET DAN ECHT ANDERS?
“Ja dat kan. Maar kipvlees voor minder dan €5/kilo kan gewoon niet. Dat gaat ten koste van iemand, jij mag raden wie” zegt Inge. De kip van Inge is dus minder goedkoop, maar door rechtstreeks bij de boer te kopen komt er meer van jouw euro bij het dier terecht en minder bij de tussenhandel. De klant die zich een beetje inleeft in de wereld van kippen, betaalt daar graag voor. Inge: ‘Iedereen die ik vertel dat de kip in de supermarkt eigenlijk een kuiken is van net 41 dagen oud, staat met zijn oren te flapperen.”

HOE ZIET ANDERS ERUIT?
“De kuikens op de Goed Gevulde boerderij leven ruim twaalf weken, ze hebben de tijd gehad om rustig te groeien en dat proef je terug in het vlees”, aldus Inge Vleemingh. Daarnaast wordt er anders gevoerd. De kippen krijgen reststromen die van vele kanten worden aangeboden door onder andere bakkers, groentezaken en supermarkten. “Jongeren van een naastgelegen zorgboerderij pakken dit voor ons uit.” Door gebruik te maken van circulair voer concurreren de kippen niet met de mens om plantaardige voeding, want er is geen landbouwgrond gebruikt voor de teelt van krachtvoer. De Goed Gevulde maakt naast het zelf verzamelde voer gebruik van de circulaire brok van diervoederfabrikant Voerwaarts uit Sinderen. Dit bedrijf maakt op industriële schaal diervoer, bestaand uit 100% rest- en retourstromen uit de humane voeding.

GEZONDE LEVENDIGE DIEREN
Elk dier bestemd voor vlees heeft voeding nodig en gaat uiteindelijk vroeger of later naar de slacht. Daar kun je in variëren, maar niet erg onderscheiden. Het grote verschil zit hem in de vorm van hoe de dieren worden gehouden. De kuikens van De Goed Gevulde groeien op in een veekar en de wei. De eerste week verblijven ze onder warmhoudplaten, waarna ze steeds meer de vrijheid op zoeken. Vanuit de veekar kunnen ze het weiland in. Daar lopen ze in het gras en zitten ze niet in hun eigen uitwerpselen in de stal. Dit voorkomt salmonella, één van de grootste risico’s bij kippen. Daarnaast beweegt de kip: zijn nieuwsgierigheid lokt hem naar buiten. Daar vult hij zijn dieet aan met zaden, wormen en insecten. Deze beweging en afwisselend voer maken het vlees mals met een goede bite. “Van tevoren werd ik gewaarschuwd de kippen niet te oud te laten worden, dan zou het vlees taai worden. Het tegendeel is waar”, aldus Inge.

UITDAGINGEN EN SAMENWERKING
“Maar we zijn er nog lang niet. Sommige zaken heb ik ook nog niet op orde.” Bij een uitbraak van vogelgriep geldt een ophokplicht. “Daarom hebben we afgelopen winter geen kuikens gehad.” Een goede oplossing bij een vogelgriep-uitbraak zou zijn in regio’s te gaan werken om te voorkomen dat het hele land op slot gaat. Daarnaast is het enten van dieren ook een goede oplossing, maar dit moet dan wel door de gehele sector worden omarmd.

Een andere uitdaging voor de Goed Gevulde is de slacht. Voor een kleiner aantal dieren is bijna geen kippenslachterij meer te vinden in het land. “Die paar kleintjes die er nog zijn slachten alleen voor zichzelf, zitten aan de andere kant van het land of zitten bommetje vol”, zegt Inge. Momenteel slacht ze zelf, tot een aantal van 2000 kippen per jaar staat de wet thuisslachting van kippen toe. “Uiteraard zijn er regels voor hygiëne en dierenwelzijn waar we ons aan houden. Maar een mobiele slachterij zou nog beter zijn. Zo is er met Caring Farmer collega’s gepraat over een mobiele slachtinstallatie om de kippen zonder transport en op kleine schaal te kunnen slachten. Daarnaast is er een Caring Farmers app-groep met voornamelijk legkippenhouders om oplossingen te zoeken voor het ophokprobleem.”

Ieder die samenwerking zoekt kan contact opnemen: www.degoedgevulde.nl
 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by