Wies Bol: de mens op handen dragen

Magazines | Oost-Gelderland Business nr 1 2018

Wies Bol (rechts) en haar college Lonneke Boschker


Wies Bol maakt het verschil in organisaties 

"Een organisatie is niets meer of minder dan een groep mensen die met elkaar werken", zegt Wies Bol, die als adviseur het gelijknamige bureau runt. "Problemen lijken vaak gecompliceerd, maar de sleutel tot een oplossing ligt bij de medewerkers zelf, mits ze oprechte aandacht en begeleiding krijgen. Dat vormt niet mijn vak, maar mijn passie."

Tekst: Aart van der Haagen Fotografie Han te Hennepe

De positieve energie spat af van de onderneemster uit Eibergen, die zich als een kameleon aan elk type bedrijf of non-profitorganisatie aanpast. "Op de werkvloer loop ik gewoon op een paar stevige stappers en in spijkerbroek met een shirt rond, maar tussen heren in driedelig kostuum trek ik wel een mantelpakje aan, hoor", lacht ze. Wies Bol, tevens de naam van een compact bureau dat zich toelegt op organisatieadvies, verzuimbeheersing en loopbaangerichte tweedespoortrajecten. Naast een afgeronde VO-opleiding management en organisatie en een mastertitel in management en innovatie brengt deze levendige, openhartige dame een schat aan ervaring mee in het bedrijfsleven en andersoortige organisaties, van lokale tot internationale. "Ik word ingeschakeld door ondernemers met een complex vraagstuk, een probleem of gewoon de behoefte om te klankborden. Mijn doel is telkens de organisatie beter te laten renderen en de duurzame inzetbaarheid van mensen te bevorderen. Dreigend ontslag 'omdat het niet werkt', daar neem ik niet zomaar genoegen mee. Vaak bestaat er een achterliggende reden waarom iemand niet conform de verwachtingen functioneert. Iemand laten vertrekken zie ik als de allerlaatste optie en dan nog zal ik dat goed begeleiden."

Sleutelfiguren

"Waar bij strubbelingen in organisaties vaak de schoen wringt, is in de communicatie, de omgang van mensen met elkaar en/of de inrichting, de structuur", vervolgt Bol, die voor een pragmatische aanpak kiest. "Ik loop allereerst rond over de werkvloer, geef mijn zintuigen goed de kost en stel vragen met een knipoog, want oprechte interesse, humor en relativeringsvermogen vormen de eerste basis voor vertrouwen. Mijn bevindingen deel ik met het management, dat ik tegelijkertijd een spiegel voorhoud, want ook de directie speelt een rol in het bereiken van een oplossing. Ik vraag dingen die niet uitgesproken worden, gezien de neiging van mensen om aannames te doen. Dat zorgt vaak voor een aha-erlebnis: 'Zo heb ik het nog nooit bekeken.' Samen met de managers en eventuele andere sleutelfiguren formuleer ik een plan de campagne, dat we in werking stellen. Ik volg dat proces door regelmatig een uur rond te lopen. Waar nodig sturen we samen bij en trekken we conclusies." De vele succesvolle resultaten die Wies Bol boekt, behelzen onder andere geslaagde fusies en overnames, maar ook groeiprocessen. "Dan komen mensen met samengestelde functies, zoals je die vaak bij kleinere organisaties ziet, in de problemen. Ze moeten ineens de diepte in of lopen vast doordat tegengestelde vaardigheden vereist worden. Waar ook veel te winnen valt, is in het laten functioneren van jonge twintigers. Ze kennen de traditionele werkmentaliteit niet, handelen snel en vluchtig, verwerken teleurstellingen moeilijk en overschatten zichzelf, waardoor ze geen hulp durven vragen. Koppel je ze het eerste jaar aan iemand met ervaring, dan win je de eerste slag al. Er valt zoveel uit mensen te halen, als je ze maar aandacht geeft en op de juiste plek zet. Wees megazuinig op ze!"

www.wiesbol.nl

 

Oost-Gelderland Business nr 1 2018

» Coverstory NED fire & security: altijd een gerust gevoel
» ASB: veiligheid en gezondheid voorop
» Goede plaagdierbeheersing werkt kostenbesparend
» Interview Rudolf Bak: Meer regie van bovenaf is dringend gewenst
» Asbestsanering: vertrouwen in plaats van angst creëren
» Riool heeft onderhoud nodig
» Regiodirecteur Michiel Cusell Arriva: Sociaal ondernemen doe je samen
» Bach Vitaliteitscoaching: een vertrouwde steun in de rug
» Column at.groep: jobcoachen is als jongleren
» Column SDOA: willen veranderen en ontwikkelen is van beide kanten nodig
» Column Lijstenmakerij Martin: de talenten
» Wies Bol: de mens op handen dragen
» Special Olympics Nationale Spelen Achterhoek 2018: De hele Achterhoek wil een bijdrage leveren
» Achterhoekse scholen voor Praktijkonderwijs: "Onze leerlingen zorgen voor een goede sfeer"
» VNO-NCW Midden: hulp voor ondernemers bij voorbereiden Brexit
» Jong Management Achterhoek: al 170 jaar bezems en borstels uit Aalten
» ROS Regiemanagement over bedrijfsoverdracht
» GDPR-compliant in zes stappen: doe jij het wel veilig
» Hedan Telecom - ICT: gelegenheid maakt de hacker
» Van Veen Advocaten: privacyrecht op werkvloer draait om bewustwording
» Contentvisie: Durf te luisteren en daarna te leren!
» Achterhoek Agenda 2020: stevige samenwerking technisch onderwijs en bedrijfsleven
» Beenen: innovator in productie-efficiency
» Ad Hoc Data: Nooit meer met hagel schieten
» Business Flitsen - Nick Tibben vennoot bij Stolwijk KennisNetwerk - Project ZomerOndernemer
Lees volledige uitgave online