Special Olympics Nationale Spelen Achterhoek 2018: De hele Achterhoek wil een bijdrage leveren

Magazines | Oost-Gelderland Business nr 1 2018


 

Over drie maanden gaat de Special Olympics Nationale Spelen Achterhoek 2018 van start. Corine Berkel, directeur van de Special Olympics Achterhoek en eigenaar/directeur van Mood Concepts, en haar team merken dat de betrokkenheid vanuit de regio groot is. "Het is echt uitzonderlijk om te zien hoe alle geledingen in de Achterhoek opstaan en hun bijdrage willen leveren."

De Special Olympics Nationale Spelen Achterhoek 2018 vinden plaats op 8, 9 en 10 juni. Naar verwachting zullen 2.000 sporters met een verstandelijke beperking op veertien verschillende locaties in de regio deelnemen aan ruim twintig verschillende sporten, variërend van paardrijden en volleybal tot skeeleren en wielrennen. Dat die sporters staan te trappelen om deel te nemen, bleek uit de enorme stroom aan aanmeldingen. "Toen op 17 januari de inschrijving werd geopend, zaten de plekken binnen drie uur al voor twee derde vol. Een week later was 90 procent van alle plekken bezet", vertelt Berkel. Populair zijn de disciplines atletiek, bowling, hockey, tennis, paardrijden, voetbal en zwemmen. Voor deze sporten staan zelfs ruim 200 mensen op de wachtlijst.

Optredens

Ondertussen gaan de operationele en facilitaire werkzaamheden voor het sportevenement door. Volgens Berkel verlopen deze keurig op schema. Op 8 februari startte de kaartverkoop voor de openingsceremonie, die op 8 juni in Stadion De Vijverberg zal plaatsvinden en wordt geproduceerd door De Feestfabriek, onder regie van de Stichting. "Tijdens de opening zullen bekende artiesten zoals onder andere Gerard Joling een optreden geven om de deelnemers, het publiek en de vrijwilligers alvast aan te moedigen. De presentatie is in handen van Erben Wennemars en Erik Hulzebosch. Deze artiesten dragen de Special Olympics Nationale Spelen Achterhoek 2018 een warm hart toe. Kaarten voor deze grootse opening zijn overigens al te koop vanaf ? 7,50 via de website www.specialolympics2018.nl."

Het 100-dagenmoment brak aan op 28 februari. "Die dag hebben we de Glossy 'Goud' gepresenteerd met achtergrondinformatie over de Special Olympics Nationale Spelen Achterhoek 2018 en de deelnemers." Het sportevenement speelt ook een grote rol in het boek Groen Licht van thrillerschrijfster Corine Hartman dat in mei uit zal komen. Berkel benaderde de schrijfster hiervoor persoonlijk. In het moordmysterie wordt onder andere de fictieve vrouwelijke burgemeester van Doetinchem levenloos op de bodem van zwembad Rozengaarde aangetroffen. In een stal van Paardensportcentrum Lichtenvoorde in Vragender wordt eveneens een lijk gevonden. 

Daniël van den Berg en Graafschap-trainer Henk de Jong

Animo

Het twaalfkoppige projectteam van Berkel is voor de organisatie van het bijzondere sportevenement afhankelijk van partners, sponsoren en honderden vrijwilligers. Gelukkig is er vanuit de regio veel animo om de Special Olympics Nationale Spelen Achterhoek 2018 te steunen. "Het is echt uitzonderlijk om te zien hoe alle geledingen van de regio opstaan en hun bijdrage willen leveren. De zeven gemeenten van Regio Achterhoek én Montferland zijn maatschappelijk partner van de Special Olympics Nationale Spelen Achterhoek 2018 en hebben elk 20.000 euro bijgedragen. Ook het bedrijfsleven sponsort volop met financiële middelen, goederen en diensten en mankrachten." De vrijwilligers worden onder andere geworven bij de Achterhoeks zorginstellingen, waar de doelgroep van het sportevenement te vinden is. "Deze mensen kunnen als gastheer of -vrouw de deelnemers en het publiek verwelkomen of bijvoorbeeld de tasjes vullen. Maar er zitten ook enthousiastelingen tussen die filmpjes maken. Deze filmpjes zullen straks onder andere op onze website te zien zijn."

Opvolgingsprogramma

De Special Olympics Nationale Spelen Achterhoek 2018 dient een breder doel dan enkel het organiseren van een bijzonder sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking. Het moet Achterhoekers met een verstandelijk beperking motiveren om te sporten en sportverenigingen te stimuleren om gehandicaptensporten aan te bieden. "De Special Olympics Nationale Spelen Achterhoek 2018 sluit naadloos aan bij 'Achterhoek in Beweging'. Dit project wordt gezamenlijk door de acht partnergemeenten uitgevoerd en heeft als doel om de Achterhoek sportiever en vitaler te maken, onder andere door middel van een rijk sportaanbod, accommodaties op de juiste plek, passende infrastructuur voor mensen met een beperking en het organiseren van sportevenementen."

Om ervoor te zorgen te zorgen dat mensen met een verstandelijke beperking na de Special Olympics Nationale Spelen Achterhoek verder kunnen met hun passie voor sport, worden er nu al diverse side-events georganiseerd. "Denk aan sportinstuiven waarbij deze doelgroep vrijblijvend kan sporten en kennis kan maken met bepaalde sporten. Ook organiseren we voor de sportverenigingen in de regio voorlichtingsbijeenkomsten over het aanbieden van gehandicaptensport. Mooie voorbeelden hiervan zijn voetbalverenigingen LONGA'30 uit Lichtenvoorde en SV Grol uit Groenlo en de volleybalverenigingen Orion Doetinchem en LONGA'59 uit Lichtenvoorde. Zij hebben de handen ineengeslagen om deze doelgroep onderdeel laten uitmaken van hun verenigingsleven. Het uiteindelijke doel is om zo veel mogelijk mensen met een verstandelijke beperking kunnen laten genieten van sport, en daarmee een plek in de maatschappij. Niet alleen in juni 2018, maar ook nog lang daarna."

www.specialolympics2018.nl

 

OVER DE SPECIAL OLYMPICS NATIONALE SPELEN

De Special Olympics Nationale Spelen wordt om de twee jaar in een wisselende stad of regio in Nederland gehouden. Het is een initiatief van Special Olympics Nederland, dat onderdeel uitmaakt van Special Olympics Inc. Deze internationale sportorganisatie is actief in 170 landen en heeft als doel om het leven van mensen met een verstandelijke beperking te verbeteren door middel van het organiseren van sportevenementen.

Oost-Gelderland Business nr 1 2018

» Coverstory NED fire & security: altijd een gerust gevoel
» ASB: veiligheid en gezondheid voorop
» Goede plaagdierbeheersing werkt kostenbesparend
» Interview Rudolf Bak: Meer regie van bovenaf is dringend gewenst
» Asbestsanering: vertrouwen in plaats van angst creëren
» Riool heeft onderhoud nodig
» Regiodirecteur Michiel Cusell Arriva: Sociaal ondernemen doe je samen
» Bach Vitaliteitscoaching: een vertrouwde steun in de rug
» Column at.groep: jobcoachen is als jongleren
» Column SDOA: willen veranderen en ontwikkelen is van beide kanten nodig
» Column Lijstenmakerij Martin: de talenten
» Wies Bol: de mens op handen dragen
» Special Olympics Nationale Spelen Achterhoek 2018: De hele Achterhoek wil een bijdrage leveren
» Achterhoekse scholen voor Praktijkonderwijs: "Onze leerlingen zorgen voor een goede sfeer"
» VNO-NCW Midden: hulp voor ondernemers bij voorbereiden Brexit
» Jong Management Achterhoek: al 170 jaar bezems en borstels uit Aalten
» ROS Regiemanagement over bedrijfsoverdracht
» GDPR-compliant in zes stappen: doe jij het wel veilig
» Hedan Telecom - ICT: gelegenheid maakt de hacker
» Van Veen Advocaten: privacyrecht op werkvloer draait om bewustwording
» Contentvisie: Durf te luisteren en daarna te leren!
» Achterhoek Agenda 2020: stevige samenwerking technisch onderwijs en bedrijfsleven
» Beenen: innovator in productie-efficiency
» Ad Hoc Data: Nooit meer met hagel schieten
» Business Flitsen - Nick Tibben vennoot bij Stolwijk KennisNetwerk - Project ZomerOndernemer
Lees volledige uitgave online