Coverstory Juust Advocaten & Mediators: Deskundig, duidelijk, toegankelijk, daadkrachtig en anders

Magazines | Oost-Gelderland Business nr 5 2019



Op 23 september jongstleden veranderde SteentjesWoltersMulder Advocaten uit Lichtenvoorde de naam in Juust advocaten & mediators. Ze stuurden een kaartje in hun nieuwe huisstijl aan relaties om het heugelijke feit te melden. "Onze nieuwe naam past beter bij wie we zijn en hoe we ons werk willen doen. Maar ook bij de tijd waarin we leven. Want de wereld wordt steeds ingewikkelder. Dat vraagt om duidelijkheid, deskundigheid en daadkracht.

Tekst: Hans Eberson

Waarom die naam Juust? Eef Steentjes heeft het antwoord: "Juust is dialect voor juist, precies, exact. Het is ontleend aan het Franse juste dat 'waar' en 'nauwkeurig' betekent. Het staat ook voor rechtvaardig. Het woord vindt zijn oorsprong in het Latijnse istus, afgeleid van is: recht/bevoegdheid. Op die manier dekt onze nieuwe naam op alle manieren volledig de lading. We zijn er erg blij mee."

Breed team

Eef Steentjes en Mieke Mulder zijn mede- oprichters en partners van het kantoor. Op dit moment bestaat Juust - naast een ervaren servicedesk - uit vier advocaten en twee juristen, die zich in hun specialisaties richten op zowel het bedrijfsleven als de particuliere sector. "Met de nadruk op de ondernemer", vertelt Eef Steentjes. Hij is sinds 1996 beëdigd advocaat (sinds 2018 ook gecertificeerd mediator) op de gebieden ondernemingsrecht en faillissementsrecht. Mieke Mulder werd in 1985 als advocaat beëdigd (mediator sinds 2015) en zij heeft zich gespecialiseerd in het familierecht. Niek Cornelissen werd in 2004 beëdigd en is thuis op de rechtsgebieden ondernemingsrecht, faillissementsrecht en huurrecht/vastgoed. Yetis Cenik is de jongste van het stel. Hij werd eerder dit jaar beëdigd na al enige tijd als jurist te hebben meegedraaid. Yetis houdt zich bezig met contractenrecht en internet- en privacyrecht. "Daarmee hebben we een advocatenteam samengesteld dat de meeste rechtsgebieden dekt en dat elk jaar energie steekt in het vergroten van hun kennis. Onze advocaten maken allemaal deel uit van specialisatieverenigingen, volgen regelmatig opleidingen en hebben vaak ook een functie in allerlei verenigingen of besturen. Daarmee borgen wij de kwaliteit. En ook onze universitair geschoolde juristen, Daphne Geeraths en Marije Giezen, zijn ervaren en deskundig. Verder kom je ons in netwerken in de regio tegen. Wij vinden het belangrijk om zichtbaar te zijn, als advocaat en als mens. Zichtbaar, maar dan wel een beetje anders. Gewoon zoals we zijn en trots op de Achterhoek."

Advocatuur in beweging

De advocatuur is in beweging. Tien jaar geleden waren de meeste advocatenkantoren bolwerken van tradities. De klant meldde zich aan met een juridisch probleem, de advocaat bestudeerde de zaak en ging aan de slag. De klant wist eigenlijk nauwelijks hoe zijn zaak er voorstond. Hij vertrouwde volledig op de kennis van de advocaat en de reputatie van het kantoor. Hoe lang zijn juridische traject zou duren, welke stappen er zouden worden gezet, hij zag het wel. Na verloop van tijd werd zijn zaak tot een goed of minder goed einde gebracht. En dat was het dan. Tarieven waren hoog en de werkwijze van de advocaat was voor de klant volledig duister. De traditionele advocaat verdwijnt langzaam van het toneel. Dat is onder andere een gevolg van het feit dat de klant is veranderd, want die stelt andere eisen. Tegenwoordig raken advocatenkantoren niet zelden in een offertetraject verzeild, waarin hun pitch een centrale rol speelt. Mieke Mulder: "Die veranderingen zagen we al lang aankomen en daar hebben wij jaren geleden onze werkwijze ook op aangepast. De laatste stap in dat traject is eigenlijk de naamsverandering met een passend fris logo in de groene kleuren van de Achterhoekse vlag. We wilden een naam die niet alleen helder is, aangeeft waar we voor staan en waar onze roots lig-gen, maar die ook gemakkelijk in het gehoor ligt. Dat is denken we met Juust wel goed gelukt. We krijgen in elk geval enthousiaste reacties van onze klanten."

Marktontwikkeling

Er zijn meer ontwikkelingen gaande die om aandacht vragen. "Neem de opstelling van het kabinet met minister Dekker voorop. De gefinancierde rechtsbijstand staat zwaar onder druk. Wij richten ons welis-waar op de commerciële praktijk, maar het is wel een teken aan de wand. Ook het procesmonopolie en het verschoningsrecht van de advocaat staat onder druk. Tot nu toe is een advocaat als enige in Nederland gerechtigd om namens zijn cliënten te procederen bij bepaalde rechterlijke instanties. En dat is niet voor niets. Maar ook daaraan wordt geknabbeld", vertelt Eef Steentjes. "Datzelfde geldt voor het verscho-ningsrecht, het recht van een getuige om te weigeren antwoord te geven op vragen die de rechter hem stelt. Grote bedrijven nemen steeds vaker advocaten in loondienst en daarmee komen ze soms in een moeilijke positie terecht. Zij zijn soms zowel proces-voerder als getuige in een zaak en de afhankelijkheid van hun cliënt is te groot, ze staan daar immers op de loonlijst. Dat zou je als wetgever niet moeten willen. De centrale vraag is of die veranderingen de procesgang ten goede komen. Wij denken van niet." De mensen van Juust zien ondanks allerlei bedreigingen een goede toekomst tegemoet. "Omdat we ons onderscheiden, bijvoorbeeld in deskundigheid, uiteindelijk is dat toch waar het om draait. Een cliënt wil een optimaal resultaat, of het nu om het beoordelen van contracten gaat of het voeren van een procedure. Dat kunnen wij hem op een breed juridisch terrein bieden. De juridische praktijk is ingewikkeld en wordt elke dag ingewikkelder."



Transparant

De werkwijze van Juust is toekomstgericht, aangepast op wat een cliënt verwacht. Mieke Mulder: "Naast deskundig ook duidelijk, toegankelijk en daadkrachtig. We zijn vrijwel altijd bereikbaar, zeker ook buiten kantooruren. Wij gaan naar de ondernemer toe, want we willen zijn bedrijf kennen. Preventief ad-viseren is voor ons ook belangrijk. Kijken hoe de belangrijkste contracten in elkaar zitten, of de algemene voorwaarden goed zijn geregeld en of hij 'AVG proof' is. Dat zijn zaken waarmee de gemiddelde ondernemer zich niet echt bezighoudt, tot het moment dat er een probleem is en dan ben je te laat. Je moet je zaken vooraf dicht timmeren. Wij zijn zichtbaar, mengen ons in het maatschappelijk leven, juist omdat je daar hoort wat er speelt in de regio en omdat je er nieuwe mensen leert kennen. Zo organiseert onze arbeidsrecht juriste Marije Giezen - tevens docent arbeidsrecht op de HAN - (netwerk)bijeenkomsten voor ondernemers om bijvoorbeeld uitleg te geven over de nieuwe wet (WAB) die er in januari 2020 aan staat te komen. Hoe zit die in elkaar en welke gevolgen kan dat voor bedrijven hebben? Heel zinvol." De mensen van Juust geloven in transparantie. "Niet alleen in wat we doen en hoe we het doen, maar ook in onze tarieven. Kosten spelen altijd een rol in de keuze voor een kantoor en daarom hebben we daar differentiaties in aangebracht. We hanteren vriendelijke en concurrerende prijzen. Onze tarieven variëren, afhankelijk van degene die de zaak behandelt. Door in voorkomende gevallen juristen in te zetten bieden wij ook maatwerk qua tarieven. Een jurist hanteert een lager tarief dan een advocaat en de tarieven voor advocaten familierecht of ondernemingsrecht verschillen ook. Daar zijn we helder in, die vind je gewoon op onze website. We hanteren speciale incassotarieven en soms vaste prijzen of een succesfee. Dat is allemaal afhankelijk van de zaak, het is maatwerk. Alleen no cure no pay doen we niet, dat staat de Orde van Advocaten niet toe."

Mediation

Vaak is het slim om een zaak niet voor de rechter te laten komen, maar om een poging te wagen om onder begeleiding van een mediator tot een oplossing te komen. Een rechter probeert daar soms ook tijdens een procedure nog op aan te sturen. Mieke Mulder: "In de particuliere praktijk is mediation heel gewoon. In het bedrijfsleven staat het nog in de kinderschoenen. De mogelijkheid om onder begeleiding van een zakelijk mediator tot een voor beide partijen redelijke oplossing te komen is bij vele ondernemers nog onvoldoende bekend. Toch zijn wij er in bepaalde situaties voorstander van. Het voorkomt een gang naar de rechter met alle bijkomende kosten en een onzekere uitkomst. Een mediation kan alleen succesvol eindigen wanneer je als mediator de standpunten van beide partijen goed kent. Wat zijn de belangen, waar ligt de oplossing die voor beide partijen bevredigend is. Als het lukt heb je vaak ook een relatie gered, bijvoorbeeld tussen klant en afnemer. Er zijn geen verliezers, beide partijen zijn gehoord en ze kunnen zich beiden vinden in de voorgestelde oplossing. Daarna kunnen ze gewoon weer door, want hun verstandhouding is niet beschadigd. En als een rechter uitspraak doet is het toch alles of niets. Wij doen er alles aan om ondernemers op die mogelijkheden te wijzen, het is soms de verstandigste weg. Dat moet bij veel ondernemers nog landen, maar wij zien er een gezonde toekomst in."

Welzijn is belangrijk

Uiteraard hebben de advocaten van Juust een visie op hun toekomst geformuleerd. Daarin speelt ook groei een rol. “Gecontroleerde groei met mensen die bij ons passen en een aanvulling zijn. Ook toename van klanten. We zijn een regionaal kantoor in de Oost-Achterhoek, dat ook verder wil groeien richting Doetinchem en de andere kant op richting Twente. Juust advocaten & mediators is geen groot kantoor, maar dat past ons prima, misschien zijn we wel een beetje anders. We hebben onze processen volledig geautomatiseerd en dat betekent dat we efficiënt werken. Maar efficiënt is bij ons niet saai of presteren onder onmenselijke druk. We moeten het vooral leuk hebben met elkaar, maar ook met onze klanten. Als je plezierig samenwerkt zijn de resultaten beter. Daar is voldoende onderzoek naar gedaan, goede mensen doen in een lekkere sfeer meer en betere dingen. Dat ligt ook erg voor de hand, daarom besteden we er veel aandacht aan. We lunchen altijd samen, organiseren een wekelijks juristenoverleg en we vieren successen ook samen. We hebben een gemixt team, zowel jong als oud en ook dat vinden we belangrijk. We willen ook voeling houden met wat er onder de jongere generatie speelt. Misschien zijn we daarin wel anders, leuker en wellicht succesvoller. Omdat werken voor ons belangrijk is, maar plezierig werken nog belangrijker. Uiteindelijk werk je als een team. Dan moet je het wel leuk hebben. En dat hebben we!”

www.juustadvocaten.nl

delen:

Oost-Gelderland Business nr 5 2019

» Coverstory Juust Advocaten & Mediators: Deskundig, duidelijk, toegankelijk, daadkrachtig en anders
» Trend: Financieringsspeelveld verbreedt snel
» E-bike impuls voor woon-werkverkeer per fiets
» Workshop 'De essentie van ondernemerschap': Praktische tips en eye-openers
» 4Human Training, Coaching & Advies: A winner is a dreamer, who never gives up
» In Person en Timing bundelen de krachten
» VNO-NCW Achterhoek: Ondernemers voor de klas
» Jong Management Achterhoek: Helming Hoveniers
» Interview Zakenvrouw van het Jaar: Mireille Kaptein
» Business Flitsen
» Interview directeur Qredits: “Een bedrijf is meer dan een ondernemingsplan"
» KroeseWevers Corporate Finance realiseert (meer)waarde
» Ebbers Salarisadvies: "Wij zijn de partner van de ondernemer"
» Bedrijfsadviesburo Eckhardt denkt ook aan de kleine ondernemer
» Column Quexcel: Geld vrijspelen met IT?
» Hibernis: Van data naar informatie
» Mulder IT: "Desktopweb perfecte cloud-oplossing voor mkb"
» Countus: "Kleinschaligheid gecombineerd met optimale expertise"
» Packaging trends
» Di-Plast: Samenwerken aan verbeterde plastic kringloop
» Logistieke verplaatsingsdynamiek blijft groot
» Symbus Personeelsdienst: Outplacement als goed werkgeverschap
» at.groep: "Werkgevers, let op uw zaak!"
» Deelnemer DOC Opleiding & Training:
» Column CarrièreWereld: Veranderen?!
» Column Coach & Recruiter: Burn-out, voorkomen is beter dan genezen!
» Column WSP Achterhoek: Participatiewet zorgt voor lancune in WAB
» Sterkste Schakel Trofee
» Landgoed Ehzerwold: "Veelzijdig, sfeervol, gastvrij"
» Elsbeth van Lienden: "Een traject is niet voor iedereen weggelegd"
» De Indruk: "Ondernemer onderschat vaak de kracht van marketing"
» Bedrijfswagentestdag: Het nuttige en het aangename
» Bedrijfswagentestdag: testverslag Nissan e-NV200 - Herwers Nissan
» Bedrijfswagentestdag: testverslag Renault Kangoo ZE - Herwers Renault
» Bedrijfswagentestdag: Renault Trafic - Herwers Renault
» Bedrijfswagentestdag: Fiat Ducato - Schouten Doetinchem
» Bedrijfswagentestdag: Mercedes-Benz Sprinter - Wensink Automotive
» Bedrijfswagentestdag: Mercedes-Benz eVito - Wensink Automotive
» De juiste zithouding in de auto
Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by