Sientje Hulp met Zorg: zorg verlenen vanuit een sociaal hart

Magazines | Oost-Gelderland Business nr 6 2017


Astrid Wenneker

Een eigenzinnige eend in de bijt van thuishulporganisaties. Dat is thuiszorgorganisatie Sientje Hulp met Zorg in Doetinchem. Bij Sientje thuiszorg werken namelijk voor het merendeel personeelsleden die ouder zijn dan vijftig jaar. Eigenaresse Astrid Wenneker heeft een duidelijke visie op personeelsbeleid: vijftig plussers maar ook zestig plusser krijgen een kans. Ook is het wenselijk dat een nieuw personeelslid dialect kan spreken. "Want dat vinden veel cliënten prettig", aldus Wenneker.

Tekst: Sander Damen Fotografie: Michael Basten


Sientje levert diverse diensten op het gebied van (thuis)zorg zoals huishoudelijke hulp. "Maar we leveren ook persoonlijke verzorging en verpleging", vult Wenneker aan. "De naam Sientje Hulp met Zorg geeft in het kort aan wat we doen: op een ouderwetse manier goede zorg verlenen." Een bijzondere dienst is coaching. Dat is een gespecialiseerde huishoudelijke hulp die de cliënt gelijktijdig coacht. De hulp doet samen met de cliënt het huishouden en coacht de cliënt tijdens de werkzaamheden. "Dat komt veel voor bij mensen die voorheen in de GGZ zaten en nu zelfstandig wonen", licht Wenneker toe. "Door hun ziekte lukt het ze vaak niet het huishouden bij te houden. Een coachende hulp in de huishouding beschikt over specifieke kennis en vaardigheden."

Jongeren

Het is zeker níet zo er bij Sientje geen jongeren werken. Wel is van de drieëndertig personeelsleden ruim de helft boven de veertig jaar. Vier personeelsleden zijn boven de zestig. Wenneker geeft graag ouderen ook een kans. "Hoewel er tegenwoordig ook veel jongeren zijn die thuiszorg afnemen, zijn de cliënten voor een groot deel ouderen en die vinden het fijn als de hulp niet al te jong is", vertelt Wenneker en dan lachend: "Vaak vraagt men bij de intake zelfs 'Ge stuurt me toch niet zun jong ding?'"

Haar ervaring met vijftigplussers bevalt uitstekend. "Ik kan het andere ondernemers aanraden", zegt ze. "Ze zijn erg gemotiveerd en melden zich daarom ook niet snel ziek. Ook besteden ze graag extra aandacht aan cliënten. Het is niet alleen fijn om oudere werklozen aan een baan te helpen, maar wie een 56-plusser aanneemt komt ook in aanmerking komt voor subsidies." Dat extraatje is niet waar het Wenneker om te doen is: "Ik vind het belangrijk sociaal verantwoord te ondernemen en mensen een kans te geven."

Medewerkers gezocht

In 2017 deed Sientje samen met andere organisaties mee aan de aanbesteding voor het leveren van huishoudelijke hulp WMO bij de gemeente Doetinchem. Inschrijvers werden niet geselecteerd op basis van de laagste prijs, maar op andere aspecten, onder meer of de manier van werken afwijkt van die van anderen. Wellicht gaf het feit dat Sientje veel ouderen aanneemt de doorslag? Hoewel Wenneker dat niet durft te beamen, zorgt de gunning voor veel extra werk en dus is Sientje hard op zoek naar nieuwe medewerkers. "Uiteraard mogen dat ook weer ouderen zijn", lacht Wenneker. "Mensen hulp bieden en kansen geven... Dat zit gewoon in me." Dat blijkt ook wel uit het feit dat Wenneker de Support Foundation opgericht heeft dat ontwikkelingsprojecten in Afrika uitvoert.

www.sientjehulpmetzorg.nl

Oost-Gelderland Business nr 6 2017

» Coverstory WSP Achterhoek: Een geschikte kandidaat voor iedere werkgever
» Bach Vitaliteitscoaching: van vitaliteit naar duurzame inzetbaarheid
» Lijstenmakerij Martin: sociaal ondernemen is onze bedrijfsbasis
» at.groep: achterhoekse werkgevers, wat doen jullie met de Participatiewet?
» Sientje Hulp met Zorg: zorg verlenen vanuit een sociaal hart
» VNO-NCW Midden: De arbeidsmarkt houdt zich niet aan dorps- of stadsgrenzen
» Special Olympics Nationale Spelen Achterhoek 2018: genieten van sport en een plek in de maatschappij
» Het sociale gezicht van De Graafschap, eigenlijk heel normaal!
» VNO-NCW Midden: sterk bedrijfsleven voor een vitale gemeente
» Business Flitsen - Tragter Groep neemt diensten over - Gelderland duurzaamste tuinbouwregio van Europa
» Overname Broekhuis Automatisering door ICT Spirit
» Jong Management Achterhoek: goede voornemens
» Lelystad Airport verdeelt ondernemers in de regio
» Econoom Herman Wijffels: Het moet radicaal anders
» Column ETL Dales: een goed 2018 gewenst!
» Carwash & Co: golflengtes blijven afstemmen
» Familiebedrijven: weg met de bescheidenheid
» Achterhoek Onderneemt Duurzaam: mouwen opstropen voor de toekomst
» Hotel Landgoed Ehzerwold: de zorg zit gebakken in de stenen
» Havezathe Carpe Diem: buitengewoon vergaderen in het rustieke Montferlandse land
Lees volledige uitgave online