Special Olympics Nationale Spelen Achterhoek 2018: genieten van sport en een plek in de maatschappij

Magazines | Oost-Gelderland Business nr 6 2017In 2018 vindt in de Achterhoek de Special Olympics Nationale Spelen Achterhoek 2018 plaats. De organisatie is niet alleen druk bezig met de voorbereiding van dit evenement zelf, maar wil ook een follow-up om mensen met een verstandelijke beperking (een) onderdeel uit laten maken van de maatschappij.

De Special Olympics Nationale Spelen wordt om de twee jaar in een wisselende stad of regio in Nederland gehouden. Het is een initiatief van Special Olympics Nederland, dat onderdeel uitmaakt van Special Olympics Inc. Deze internationale sportorganisatie is actief in 170 landen en heeft als doel om het leven van mensen met een verstandelijke beperking te verbeteren door middel van het organiseren van sportevenementen. De Achterhoek won de race om de organisatie van de Nationale Spelen in 2018 van Den Haag. Het bidbook was een gezamenlijk initiatief van de acht Achterhoekse gemeenten, de provincie Gelderland, het Graafschap College, de Gelderse Sport Federatie en een aantal toonaangevende Achterhoekse ondernemers. "Het is de eerste keer dat de Nationale Spelen door acht verschillende gemeenten in één regio wordt georganiseerd", vertelt communicatieadviseur Erik Hagelstein. "De Achterhoek wil zich hiermee nog duidelijker profileren als sportieve regio. De organisatie van het UEFA Women's EURO 2017, het Europees Kampioenschap vrouwenvoetbal voor landenteams, was een eerste stap in deze richting."

Draagkracht

De Special Olympics Nationale Spelen Achterhoek 2018 vindt plaats op 8, 9 en 10 juni. Naar verwachting zullen 2.000 sporters met een verstandelijke beperking op veertien verschillende locaties in de regio deelnemen aan ruim twintig verschillende sporten, variërend van paardrijden en volleybal tot skeeleren en wielrennen. De openingsceremonie vindt plaats in Stadion De Vijverberg. Marveld Recreatie in Groenlo zal dienstdoen als Special Olympics Dorp. Tot grote vreugde van de uitvoerende projectgroep, die wordt geleid door Corine Berkel van Mood Concepts die ook verantwoordelijke was voor de samenstelling van het bidboek, kan de Special Olympics Nationale Spelen Achterhoek 2018 rekenen op steun van het regionale bedrijfsleven. "Met een begroting van 1 miljoen euro en de hoeveelheid werk die bij de organisatie van zo'n evenement komt kijken, is veel regionale draagkracht nodig", geeft Hagelstein aan. "Gelukkig merken we dat de Nationale Spelen op veel goodwill kan rekenen. Diverse bedrijven hebben zich aan het evenement verbonden als hoofdsponsor of partner. Zo zal maatschappelijk partner de Feestfabriek de openingsceremonie verzorgen en beheert hoofdsponsor Seesing Personeel de vrijwilligerscentrale. Studenten en medewerkers van Het Graafschap College werken mee aan de voorbereiding en uitvoering van het sportevenement." Organisaties die de Nationale Spelen willen steunen, kunnen kiezen uit diverse sponsorpakketten. Ook worden zij samengebracht in een zakelijk platform waarvoor diverse bijeenkomsten worden georganiseerd. "Tijdens deze bijeenkomsten wordt aan de pers verteld hoe ver de organisatie is. Vervolgens kunnen de sponsors en partners met elkaar in contact treden en netwerken."Inclusieve maatschappij

Met de organisatie van de Nationale Spelen wil de Achterhoek mensen met een verstandelijke beperking nog beter mee laten draaien in de maatschappij. Hagelstein: "We gaan steeds meer richting een inclusieve maatschappij. Mensen met een verstandelijke beperking maken daar ook onderdeel van uit. Sport is één van de manieren om deze doelgroep mee te laten draaien, net als het verrichten van vrijwilligerswerk. De mensen die in de pauze het veld van De Vijverberg onderhouden zijn daar een heel mooi voorbeeld van. De Nationale Spelen zijn een perfecte manier om te laten zien waartoe deze mensen op het gebied van sport in staat zijn. Het evenement moet als vliegwiel fungeren om de doelgroep structureel bij het reguliere sportleven onder te brengen. De infrastructuur is met prachtige accommodaties zoals het Paardensportcentrum Lichtenvoorde aanwezig, het is alleen nog een kwestie van organiseren." Om de verschillende sportverenigingen in de regio op weg te helpen om sporten aan deze doelgroep aan te kunnen bieden, worden er onder andere informatieavonden georganiseerd. "Sportclubs hoeven dankzij deze avonden niet zelf het wiel uit te vinden. Voetbalverenigingen LONGA'30 uit Lichtenvoorde en SV Grol uit Groenlo zijn bijvoorbeeld samen aan het kijken wat ze kunnen realiseren. Ook de volleybalverenigingen Orion Doetinchem en LONGA'59 uit Lichtenvoorde hebben de handen ineen geslagen en willen deze doelgroep onderdeel laten uitmaken van hun verenigingsleven."Proefdraaien

In juni 2017 werd er met de Regionale Spelen van de Special Olympics alvast op kleine schaal proefgedraaid. Hier namen honderden sporters aan deel. "Toen kwamen we er bijvoorbeeld achter dat het belangrijk is dat er voldoende publiek op het evenement af komt", vertelt Hagelstein. "De familieleden en vrienden komen uiteraard wel kijken, maar we willen ook alle Achterhoekers oproepen om in juni naar de sportprestaties van de deelnemers te komen kijken." Dat de deelnemers er zin in hebben, was tijdens de Regionale Spelen duidelijk. "De grote voordelen van sporten voor mensen met een verstandelijke beperking is dat hun gezondheid wordt verbeterd en hun sociale contacten en persoonlijke ontwikkeling een enorme stimulans krijgen. Het was geweldig om te zien hoe deze deelnemers opbloeiden. De jonge amazone Marije Rupert, een van onze boegbeelden op de website en andere media-uitingen, vertelde dat zij tijdens een rit op het paard van haar opa een epileptische aanval kreeg. Het paard voelde instinctief aan dat er iets mis was en liep vervolgens naar haar opa terug. Dit is een mooi voorbeeld van hoe ingrijpend sport en contact voor deze doelgroep is. Hopelijk zorgt de Special Olympics Nationale Spelen Achterhoek 2018 ervoor dat we nog veel meer mensen met een verstandelijke beperking kunnen laten genieten van sport en een plek in de maatschappij", aldus Hagelstein.

www.specialolympics2018.nl

Oost-Gelderland Business nr 6 2017

» Coverstory WSP Achterhoek: Een geschikte kandidaat voor iedere werkgever
» Bach Vitaliteitscoaching: van vitaliteit naar duurzame inzetbaarheid
» Lijstenmakerij Martin: sociaal ondernemen is onze bedrijfsbasis
» at.groep: achterhoekse werkgevers, wat doen jullie met de Participatiewet?
» Sientje Hulp met Zorg: zorg verlenen vanuit een sociaal hart
» VNO-NCW Midden: De arbeidsmarkt houdt zich niet aan dorps- of stadsgrenzen
» Special Olympics Nationale Spelen Achterhoek 2018: genieten van sport en een plek in de maatschappij
» Het sociale gezicht van De Graafschap, eigenlijk heel normaal!
» VNO-NCW Midden: sterk bedrijfsleven voor een vitale gemeente
» Business Flitsen - Tragter Groep neemt diensten over - Gelderland duurzaamste tuinbouwregio van Europa
» Overname Broekhuis Automatisering door ICT Spirit
» Jong Management Achterhoek: goede voornemens
» Lelystad Airport verdeelt ondernemers in de regio
» Econoom Herman Wijffels: Het moet radicaal anders
» Column ETL Dales: een goed 2018 gewenst!
» Carwash & Co: golflengtes blijven afstemmen
» Familiebedrijven: weg met de bescheidenheid
» Achterhoek Onderneemt Duurzaam: mouwen opstropen voor de toekomst
» Hotel Landgoed Ehzerwold: de zorg zit gebakken in de stenen
» Havezathe Carpe Diem: buitengewoon vergaderen in het rustieke Montferlandse land
Lees volledige uitgave online