Hotel Landgoed Ehzerwold: de zorg zit gebakken in de stenen

Magazines | Oost-Gelderland Business nr 6 2017

Richard Ottenschot, Fotografie: Marcel Krijgsman

Ons land kent veel locaties waar je heerlijk kunt recreëren en/of productief kunt vergaderen. Maar niet al die toevluchtoorden kunnen een sfeer bieden die een perfecte combinatie is van rijke historie en moderne voorzieningen. Hotel Landgoed Ehzerwold is een prachtig voorbeeld van zo'n mix van oud en nieuw.

Tekst: Hans Hooft


Het aanzicht van het statige hoofdgebouw van Hotel Landgoed Ehzerwold in het Achterhoekse Almen doet de bezoeker niet direct denken aan de eerste bestemming van het pand. Totdat hij de woorden boven de entree leest: P.W. Janssen Ziekenhuis. Maar binnen zijn er veel meer elementen die daarnaar verwijzen, zoals brede deuren en het ontbreken van drempels. Bovendien is de historie zichtbaar gemaakt middels grote oude zwart-witfoto's van de ziekenzalen en de stichtsters: Clara Elisabeth Janssen en haar vader P.W. Janssen. Dit was een rijke filantroop die voor Clara, die een achtergrond had als verpleegster, het ziekenhuis bouwde. Pieter Leendert van der Harst, huisarts in Almen, werd de eerste geneesheer-directeur. De feestelijke opening vond plaats in 1916.

Hotel

Toen Clara's ziekelijke man terugging naar Amsterdam en de scheiding een feit was, trouwde zij met Pieter van der Harst en gingen ze samen verder. Eind 1920 werd het pand verbouwd tot sanatorium dat het tot 1965 is geweest, evenals een opleidingscentrum voor verpleegkundigen. In 1994, na enkele andere bestemmingen, werd het complex opgekocht door enkele investeerders en werd het geschikt gemaakt voor conferenties, vergaderingen en dergelijke evenementen. Later, in 1998, werd er ook een hotelbestemming aan gegeven om tevens de toeristische markt te kunnen bedienen. Dat gebeurde door de bouw van twee hotelgebouwen met een capaciteit van 114 kamers en een suite.Naast elkaar

Zo heeft Hotel Landgoed Ehzerwold het beste van twee werelden, vertelt directeur Richard Ottenschot: "De toeristische en zakelijke markten kunnen hier uitstekend naast elkaar vertoeven, hoeven elkaar niet eens in de weg te lopen. Bovendien zijn die markten steeds vaker met elkaar verweven: de zakenmensen komen hier om te vergaderen maar kunnen hier ook heel goed ontspannen en we zien ook dat zeker meerdaagse evenementen daar gebruik van maken."

Astrid Bolwerk, verantwoordelijk voor sales en marketing, vult aan: "Natuurlijk, met name op de Veluwe zijn veel congrescentra, we hebben veel concurrenten op die markt, maar onze kracht zit hem in de vele kamers en vergaderruimtes die we hebben. We kunnen ook veel in outdooractiviteiten bieden, met Unieke Uitjes in Laren (dorpje vlakbij, red.) hebben we een goede partner voor ontspannende activiteiten in de open lucht."

Die gezonde, landelijke lucht en de schitterende omgeving met uitgestrekte landerijen en bossen vormen de natuurlijke reden waarom hier in eerste instantie een ziekenhuis werd gevestigd dat later ook dienst deed als sanatorium, maar nu kunnen zowel de recreatieve als de zakelijke bezoekers daar volop van genieten. Ottenschot verwijst naar de band met die historische en de hedendaagse functie van het complex: "De zorg zit gebakken in de stenen, hospitality staat hoog in ons vaandel, zorg en horeca liggen ook dicht bij elkaar."

Authentieke elementen

Een rondleiding voert ook door de in 2003 aangebouwde serre waar de maaltijden kunnen worden genuttigd en die een prachtig uitzicht biedt op de parktuin. Bolwerk vertelt: "Hier worden bijvoorbeeld ook trouwerijen gehouden of andersoortige feesten." Ook in de gangen zijn leuke verwijzingen te vinden naar de historische functie, zoals een enorme steriliseermachine. Ottenschot: "Op zolder hier vonden we nog veel leuke oude spullen en die hebben we weer gebruikt om de sfeer hier te creëren. We hebben ook de gebrandschilderde ramen gerestaureerd, dat geeft weer een mooi cachet aan het pand. We vinden de geschiedenis heel belangrijk."

Fotografie: Marcel Krijgsman


Gesprekspartner zakelijke markt

Maar de zakelijke markt heeft het landgoed ook ontdekt, en vormt een groeiend deel van de bezoekers. Bolwerk: "De zakelijke gast krijgt altijd een persoonlijke begeleiding bij de vergadering, een vast aanspreekpunt. Dat begint al bij het offertetraject, mijn collega en ikzelf zijn dan de gesprekspartner om vast te stellen wat de wensen zijn, wat voor doelgroep het is en dergelijke. We hebben ? gelukkig ? veel vaste gasten, dus die kennen ons en weten wat we kunnen bieden. Maar ook voor nieuwe gasten en/of bedrijven zorgen we dat die zich welkom voelen en snel de weg kennen. De 'vaste' gasten weten al dat wij hen ontzorgen (om een cliché te gebruiken) op het gebied van de organisatie. We hebben in totaal 18 zalen en 11 discussiekamers voor elke doelgroep en aantal deelnemers, zodat elke groep maatwerk krijgt. Zo heeft onze theaterzaal een capaciteit voor maximaal 200 gasten, evenals een podium waar bijvoorbeeld een presentatie of forumdiscussie kan worden gehouden voor een groter publiek. Vlak daarbij zijn enkele kleinere ruimtes die eventueel kunnen worden gebruikt als breakout-rooms. We proberen zoveel mogelijk klaar te zetten zoals de gasten dat willen, of het nu een carré-opstelling is of anders, of ze een lunch bij de zaal willen, alles kunnen we voor hen regelen. Willen ze foto's ophangen of een video vertonen, noem maar op. Elke grotere zaal heeft een beamer en natuurlijk alle andere noodzakelijke faciliteiten zoals een wifi-verbinding."

Afgescheiden

Bolwerk vervolgt: "Maar we merken dat veel van onze gasten gaan voor de sfeer, je komt ook wel ergens binnen als je hier aankomt. Voor de rest doen wij onze uiterste best om de meeting en eventueel het verdere verblijf zo soepel en aangenaam mogelijk te laten verlopen. Sommige groepen willen helemaal afgescheiden zijn van zeg maar de toeristen, andere groepen willen zich juist mengen met die anderen, en dat kan beide, we hebben zelfs zalen met een eigen terras en cateringvoorzieningen."Workshop graffiti

Voor de recreatie biedt Ehzerwold ruim voldoende opties, Bolwerk noemde al de samenwerking met Unieke Uitjes. "Met hen kunnen we heel veel verschillende activiteiten aanbieden. Dat varieert van een workshop graffiti tot boogschieten, van Solex rijden tot boerengolf, van schermen tot laser-kleiduifschieten en nog veel meer. Dus voor een teambuilding is dit ook een uitstekende plek. De regio eigent zich daar ook voor, je komt hier helemaal tot ontspanning. Of je dat nu toeristisch doet of zakelijk, het blijft hetzelfde: de rust, daar komen de mensen voor. Daar is de regio heel sterk in, maar ook in de vriendelijkheid, de gastvrijheid." Ottenschot vult aan: "De gemoedelijkheid van de bewoners in de regio is groot. Mensen uit andere regio's vinden dat vaak opmerkelijk, ze zijn dat niet gewend dat je naar elkaar zwaait als je langsfietst. Maar het is nooit opdringerig." Bolwerk wijst op de vele fiets- en wandelroutes die zijn uitgezet in de wijde omgeving.De bus stopt letterlijk voor de deur

De directeur noemt een punt dat met name door de buitenlandse bezoeker als heel belangrijk wordt gezien: "Qua bereikbaarheid liggen we hier uitstekend, je zit met 15 minuten op de A1, van die snelweg merk je hier niets, het is hier echt landelijk rustig. Ook met openbaar vervoer kun je hier makkelijk komen, de bus stopt letterlijk voor de deur. Je stapt in Zutphen uit de trein en met een half uur stap je hier het hotel binnen. Kom je met de auto, dan hebben we ruim voldoende parkeergelegenheid." Bolwerk: "We raden ook mensen aan, hun auto vlakbij de kamer te zetten; dat kan, en dan hoeven ze niet ver te lopen met hun koffers."

In de directe omgeving zelf zijn naast de schitterende natuur ook veel andersoortige pluspunten voor de bezoeker: een prachtig dorp als Lochem of steden als Zutphen en Deventer liggen als het ware om de hoek. Daar vind je naast historische panden ruim voldoende andere aantrekkelijke zaken, variërend van musea tot leuke winkels en van bruine kroegen tot sterrenrestaurants.

Zowel voor de zakelijke als de toeristische bezoeker is Hotel Landgoed Ehzerwold een uitstekende optie: de rust, de gezonde omgeving, de gemoedelijke en klantvriendelijke opstelling van de staf, het helpt allemaal mee om een meeting, eventueel (en waarom niet?) gekoppeld aan een langer, meer recreatief verblijf tot een onvergetelijke ervaring te maken. Een rijke historie wordt hier perfect gekoppeld aan hedendaagse eisen.

www.ehzerwold.nl

 

 

Oost-Gelderland Business nr 6 2017

» Coverstory WSP Achterhoek: Een geschikte kandidaat voor iedere werkgever
» Bach Vitaliteitscoaching: van vitaliteit naar duurzame inzetbaarheid
» Lijstenmakerij Martin: sociaal ondernemen is onze bedrijfsbasis
» at.groep: achterhoekse werkgevers, wat doen jullie met de Participatiewet?
» Sientje Hulp met Zorg: zorg verlenen vanuit een sociaal hart
» VNO-NCW Midden: De arbeidsmarkt houdt zich niet aan dorps- of stadsgrenzen
» Special Olympics Nationale Spelen Achterhoek 2018: genieten van sport en een plek in de maatschappij
» Het sociale gezicht van De Graafschap, eigenlijk heel normaal!
» VNO-NCW Midden: sterk bedrijfsleven voor een vitale gemeente
» Business Flitsen - Tragter Groep neemt diensten over - Gelderland duurzaamste tuinbouwregio van Europa
» Overname Broekhuis Automatisering door ICT Spirit
» Jong Management Achterhoek: goede voornemens
» Lelystad Airport verdeelt ondernemers in de regio
» Econoom Herman Wijffels: Het moet radicaal anders
» Column ETL Dales: een goed 2018 gewenst!
» Carwash & Co: golflengtes blijven afstemmen
» Familiebedrijven: weg met de bescheidenheid
» Achterhoek Onderneemt Duurzaam: mouwen opstropen voor de toekomst
» Hotel Landgoed Ehzerwold: de zorg zit gebakken in de stenen
» Havezathe Carpe Diem: buitengewoon vergaderen in het rustieke Montferlandse land
Lees volledige uitgave online