Nieuws

geplaatst: 19-03-2018

Sterke groei toeristen Passantenhaven Doesburg

Het aantal gebruikers van de Passantenhaven in Doesburg is afgelopen jaar sterk toegenomen. Het aantal havengasten met 31% tot 5.155. En het aantal betalende toeristen met een camper (camperaars) met 87% tot 1.970.

De sterke groei komt onder meer door de vele evenementen die afgelopen jaar in en om Doesburg zijn georganiseerd, zoals de kadedagen en IJsselbiënnale.

De haven is nog in opbouw. Wanneer het sanitairgebouw en de horeca in de GTW-loods klaar zijn, wordt de haven nog aantrekkelijker, zeker ook voor de wintermaanden.   

Van vrijdag 30 maart tot en met zondag 28 oktober kunnen watertoeristen en camperaars weer gebruik maken van de voorzieningen. Op dit moment worden hiervoor de laatste voorbereidingen getroffen. Dit seizoen heeft de haven gratis wifi.

De toeristen kunnen alle diensten afrekenen met de havenbetaalkaart. De tarieven hiervoor zijn dit jaar ongewijzigd gebleven.

In de ochtend en de late middag voorziet havenmeester Henk Schierboom op de steigers ‘zijn’ gasten van allerlei informatie over wat er zoal in Doesburg te beleven is.
 

Nieuws

geplaatst: 19-03-2018

Vernieuwd bedrijventerrein Verhuellweg Doesburg geopend

Directeur Harm Roelofsen van Rotra, wethouder van economische zaken Ellen Mulder en manager operations Matty Smit van Ubbink hebben donderdag de nieuwe welkomstzuil aan het begin van de Verhuellweg onthuld. Daarmee openden zij officieel het vernieuwde bedrijventerrein Verhuellweg. En sloten ze officieel de zeven maanden durende, ingrijpende vernieuwing af.

Bijna alles is vernieuwd:
-De rijbaan, met een stevige fundering en een nieuwe asfaltverharding.
-De parkeerplaatsen.
-Inritten.
-De laad- en losplekken.
-De groenstroken.
-De straatverlichting (naar andere kant van de weg gegaan).
-Een deel van de riolering.
-Het hekwerk rondom Rotra.
-Fietssuggestiestroken (die waren er niet).

Ook zijn verbeteringen aangebracht aan een deel van de voorterreinen en voorgevels van de bedrijven Rotra en Ubbink.

Het project kostte in totaal € 1.140.000. € 570.000 daarvan komt voor rekening van de provincie (subsidie). De gemeente betaalt € 320.000. En de bedrijven Rotra en Ubbink hebben beide € 125.000 bijgedragen.
 

Nieuws

geplaatst: 19-03-2018

WW in Gelderland weer gedaald

In februari daalde de WW in Gelderland verder met 1,8%. Daarmee kwam voorlopig een einde aan de seizoensmatige stijging van januari.

Eind februari 2018 telde Gelderland 36.845 WW-uitkeringen. De stijging in januari kwam door het winterseizoen, waarin er minder werk is in bijvoorbeeld de bouw en landbouw. Uit de stand van de WW van eind maart zal blijken of deze seizoensmatige stijging na één maand definitief voorbij is en de structurele daling van de WW in Gelderland verder doorzet.

Ook weer minder WW-uitkeringen in zorg & welzijn
Vergeleken met een jaar geleden – dus over alle seizoenen heen – is het aantal WW-uitkeringen in alle sectoren gedaald. De grootste dalingen deden zich voor in de industrie, de bouw en bij uitzendbedrijven. Opvallend is dat inmiddels ook in zorg & welzijn het aantal WW-uitkeringen sterk afneemt. De voormalige banenmotor is opnieuw op gang gekomen. Daardoor ontstaan ook in deze sector groeiende personeelstekorten voor steeds meer beroepen.

Voor Verzorgende IG is de spanning op de arbeidsmarkt in de meeste Gelderse regio’s verder opgelopen van ‘krap’ in 2016 naar ‘zeer krap’ in 2017, alleen (nog) niet in Midden-Gelderland. Rivierenland was de enige regio in Gelderland waar de markt voor Verzorgende IG in 2016 al ‘zeer krap’ was. Krapte op de arbeidmarkt betekent dat er weinig kandidaten zijn in verhouding tot het aantal vacatures.

Meer (landelijke) informatie over de arbeidsmarkt in zorg & welzijn staat in twee Factsheets arbeidsmarkt die UWV maandag 12 maart 2018 heeft uitgebracht:

Zorg: www.werk.nl/werk_nl/arbeidsmarktinformatie/sector-beroep/sector/zorg
Sociaal werk, Jeugdzorg, Kinderopvang: www.werk.nl/werk_nl/arbeidsmarktinformatie/sector-beroep/sector/sociaalwerk-jeugdzorg-kinderopvang
 
Achterhoek pakt dalende lijn WW weer op 
Het aantal WW-uitkeringen daalde in februari in de Achterhoek tot 5.074 uitkeringen. Daarmee wordt de dalende lijn weer opgepakt, na de stijging in januari. Vergeleken met een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen in de Achterhoek ruim een kwart lager. Het aantal WW-uitkeringen in de Achterhoek daalde sterker dan het landelijk gemiddelde.

Structurele daling sterker dan stijging door seizoen
Eind februari 2018 telde de Achterhoek 5.074 WW-uitkeringen. Dat zijn er 95 minder dan eind januari en betekent een daling van 1,8%. Daarmee is het aantal uitkeringen weer terug op het lage niveau van eind 2017. De daling van de WW door de aanhoudende economische groei is nu sterker dan de gebruikelijke stijging in de winter. Uit de stand van de WW van eind maart zal blijken in hoeverre de structurele daling van de WW in de Achterhoek verder doorzet.

Ook weer minder WW-uitkeringen in zorg & welzijn
Vergeleken met een jaar geleden – dus over alle seizoenen heen – is het aantal WW-uitkeringen in alle sectoren gedaald, met uitzondering van banken en verzekeraars. Het totaal aantal uitkeringen daalde in de Achterhoek met 27%, tegen 21% landelijk. De grootste dalingen deden zich voor in de industrie, de bouw en bij uitzendbedrijven. Opvallend is dat inmiddels ook in zorg & welzijn het aantal WW-uitkeringen weer sterk afneemt. De voormalige banenmotor is opnieuw op gang gekomen. Daardoor groeien ook de personeelstekorten in deze sector.

WerkgeversServicepunt Achterhoek is volop bezig met het werven van mensen die in de zorg willen en kunnen werken. Zo bieden zij in een leerwerkroute, samen met twee zorgorganisaties, BBL plekken in de zorg aan werkzoekenden. Daarnaast wordt in het Overleg Planvorming Zorg regio Achterhoek samengewerkt om op de langere termijn extra opleidingsplekken bij werkgevers te realiseren.

Nieuws

geplaatst: 19-03-2018

Kaveluitgifte bedrijvenpark De Hofskamp Oost verloopt voorspoedig

De kavels op bedrijvenpark De Hofskamp Oost in Varsseveld zijn grotendeels verkocht. Redenen hiervoor zijn de aantrekkende economie en de gunstige vestigingslocatie van dit bedrijvenpark. Inmiddels is in 2018 al voor ruim 1,8 ha aan bedrijfskavels verkocht.

De Hofskamp Oost fase II beslaat 18 ha. In januari 2018 was 15,4 ha verkocht of in optie gegeven. De uitgifte is het afgelopen jaar enorm toegenomen. Het Varsseveldse bedrijf Van Raam, fabrikant van unieke aangepaste fietsen, heeft bijvoorbeeld vorig jaar een kavel gekocht om een nieuw bedrijfspand te bouwen. Daarnaast hebben 24/7 TailorSteel uit Varsseveld en de gemeente eind vorig jaar overeenstemming bereikt over de aankoop van een aangrenzend bedrijfskavel van bijna 2 hectare.

Naast de definitieve verkoop van 1,8 ha de eerste maanden van dit jaar zijn er vergaande onderhandelingen met partijen over de verkoop van in totaal ca 1,3 ha op het bedrijvenpark. Er zijn daarmee nog slechts enkele bedrijfskavels beschikbaar en uitgeefbaar.

Wethouder Jos Sluiter van economie, ‘De verkoop van de kavels op Hofskamp Oost, maar ook op de Rieze in Ulft, verloopt voortvarend. De voorspoedige kaveluitgifte van vorig jaar zet dit jaar door. Met name de bedrijfstak van de innovatieve maakindustrie in Varsseveld groeit enorm. Dat is een mooie ontwikkeling. Een stevige economie en groei zorgt voor meer bedrijvigheid en werkgelegenheid in onze gemeente’.

Uitbreiding Hofskamp Oost
Om te kunnen blijven voorzien in de economische ontwikkeling wil de gemeente bedrijvenpark Hofskamp Oost gefaseerd uitbreiden voor de vestiging van met name (innovatieve) maakindustrie.
 

Nieuws

geplaatst: 19-03-2018

Sportinstuif Bronckhorst op 7 april

Aandacht voor aangepast sporten in de Achterhoek

In aanloop naar de Special Olympics Nationale Spelen op 8, 9 en 10 juni 2018, worden in acht Achterhoekse gemeenten sportinstuiven georganiseerd. Iedereen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking kan hieraan deelnemen.Sportaanbieders laten hen tijdens een sportinstuif gratis kennismaken met hun sport.Mensen zonder beperking zijn uiteraard ook van harte welkom.

Ook gemeente Bronckhorst benaderde sportverenigingen om samen met hen een sportinstuif te organiseren. Sportcentrum AeroFitt, golfclub ‘t Zelle enbadmintonverenigingen HBC Hengelo, Flash Vorden en BC Steenderen sloegen de handen ineen en stelden een mooi programma samen.Wethouder Jan Engels van sport en cultuur: “Iedereen die wil, moet kunnen sporten.Voor mensen met een beperking is dat vaak nog niet het geval. De Special Olympics vraagt hier aandacht voor, met als doel om aangepast sporten bereikbaar te maken voor iedereen. Het belangrijkste hierbij is meedoen. Als enthousiast sporter weet ik hoe belangrijk sport kan zijn. Om fit te blijven, om te ontspannen of om anderen te ontmoeten. Dat gun ik iedereen!”

Programma Bronckhorst
Op 7 april is de sportinstuif in Bronckhorst. Sportievelingen kunnen kiezen uit fitness, badminton, golf of boksen. Speciale gast is Orhan Delibaş, voormalig Nederlands bokser, winnaar van een olympische medaille, wereldkampioen bij de militairen en profboxer in Amerika. De sportinstuif is van 13.00 tot 16.00 uur bij sportcentrum AeroFitt, aan de Winkelskamp in Hengelo. AeroFitt-fitness manager Thomas Wolbrink: “We vinden het belangrijk om samen met andere aanbieders in Bronckhorst een breed sportpogramma voor álle doelgroepen aan te bieden. Juist ook ná de Special Olympics in juni moeten mensen met een beperking de weg naar de sport weten te vinden!”

Aanmelden
Aanmelden voor de sportinstuif Bronckhorst kan via www.aerofitt.nl (kies Online reserveren/Sportinstuif zaterdag 7 april) of stuur een E-mail naar thomas@aerofitt.nl.

Compleet programmaAchterhoek
In de regio zijn nog veel meer instuiven te bezoeken, voor bijvoorbeeld volleybal, korfbal, bowlen of atletiek.Het complete programma is te vinden op www.specialolympics2018.nl (kies Side-events/Sportinstuiven).

Special Olympics
De sportinstuiven worden georganiseerd in aanloop naar de Special Olympics Nationale Spelen Achterhoek op 8, 9 en 10 juni 2018.Op de Special Olympics Nationale Spelen 2018 zijn alle sporters met een verstandelijke beperking welkom, ongeacht niveau of eerdere prestaties. Ruim 2.000 deelnemers doen mee aan 22 verschillende takken van sport. Daarbij krijgen ze steun van heel veel vrijwilligers en coaches. Kijk voor alle info op www.specialolympics2018.nl.
 

Nieuws

geplaatst: 19-03-2018

Geslaagde Internationale Vrouwendag in Bocholt

“Er gaat al veel goed, maar er is ook nog veel te doen op het gebied van gelijke behandeling van mannen en vrouwen”, beklemtoont Tamara van Ark, staatssecretaris Sociale Zaken en Werkgelegenheid tijdens haar toespraak op Internationale Vrouwendag 8 maart in TextilWerk in Bocholt. “Veel vrouwen krijgen bijvoorbeeld voor gelijk werk minder betaald dan mannen. Daarnaast zijn vrouwen in Nederland kampioen deeltijdwerken in Europa, waardoor een deel van de vrouwen binnen een relatie niet financieel onafhankelijk is. En als je je realiseert dat 1 op de 3 relaties eindigt in een scheiding, weet je dat hier nog stappen te maken zijn.”

Tamara van Ark was één van de sprekers tijdens het internationale vrouwenevent in Bocholt, met Astrid Schüpp, gleichstellungsbeauftragte van de gemeente Bocholt, en Marieke Frank, wethouder van de gemeente Oost Gelre, als dagvoorzitter. Ruim 600 deelnemers uit Nederland, Duitsland en België namen deel aan interessante workshops over gelijke behandeling van vrouwen, familierecht en culturele verschillen tussen Nederland en Duitsland. Daarnaast sprak Ina Scharrenbach, minister in Nordrhein-Westfalen over ‘ontdekken wat ons verenigt’, waren er lezingen van vrouwen die vanuit een benarde positie inmiddels succesvol zijn, en gaven diverse politica vanuit de verschillende bestuurslagen aan waarom zij politiek actief zijn geworden.Ook stonden er stands van o.a. organisaties die zich bezighouden met vrouwenrechten. En natuurlijk werd ook aan vermaak gedacht: met een presentatie en koopworkshop van tv kok Nadia Zerouali, muziek, zang, workshops linedance en het pop-up theater van PEERtoftheater.

100 jaar Vrouwenkiesrechten
Burgemeester Annette Bronsvoort stond stil bij de rechten voor de vrouw, in het bijzonder bij de vrouwenkiesrechten. “Het lijkt zo vanzelfsprekend dat wij, vrouwen, kunnen kiezen en gekozen kunnen worden. Toch deed het vrouwenkiesrecht pas een eeuw geleden in Nederland z’n intrede. Daarvoor was het kiesrecht vooral voorbehouden aan een selecte groep, voornamelijk welgestelde mannen. De eerste vrouw die in de Tweede Kamer werd gekozen, was Susanna Groeneweg in 1918. Wat onze gemeente betreft duurde dat nog bijna een halve eeuw langer. In Lichtenvoorde werd het eerste vrouwelijke raadslid gekozen in 1966; in Groenlo in 1970. En ook nu zijn vrouwen nog sterk ondervertegenwoordigd in gemeenteraden, maar ook in andere bestuurlijke functies. Laten we met z’n allen streven naar een beter evenwicht!”5 jaar Frauenbrücke Deutschland-Nederland
Het event werd mede georganiseerd door Frauenbrücke Deutschland-Nederland. De Frauenbrücke is opgericht in 2013 door de Stadt Bocholt en de gemeenten Oost Gelre, Aalten en Winterswijk. Het eerst lustrum is dus een feit. Sinds 2013 worden er jaarlijks grensoverschrijdende bijeenkomsten georganiseerd, met wisselende thema’s. Daarbij wordt gezocht naar verbinding en uitbreiding van het (vrouwen)netwerk. Tot februari 2018 hebben zich ruim 750 vrouwen laten registreren bij de Frauenbrücke.

Resolutie in 4 punten
Door de dag heen konden de deelnemers een belangrijke resolutie ondertekenen. Dat leverde 6 mappen met in totaal 550 handtekeningen op. Omdat GabrielePreuss, lid van het Europees Parlement, ziek was, kon ze de handtekeningen niet persoonlijk in ontvangst nemen. Astrid Schupp ziet er op toe dat de handtekeningen bij GabreilePreuss worden afgeleverd.
 

Nieuws

geplaatst: 08-03-2018

Eerste directe trein tussen Amsterdam en Chinese Oostkust over historische route

Alternatief voor sterk toenemende productenstroom tussen Nederland en China

De allereerste directe containertrein vertrekt vandaag vanuit de Amsterdamse haven naar de Chinese Oostkust. De trein legt 11.000 kilometer af in 16 dagen en biedt daarmee een snel, goedkoop en milieuvriendelijk transportalternatief tussen Nederland en China. Door de nieuwe treinverbinding is Nederland nog beter aangesloten op het One Belt, One Road-programma, een herintroductie van de legendarische Zijderoute, die eeuwenlang de belangrijkste doorvoerroute  tussen Europa en Azië vormde.

De nieuwe treinverbinding is een initiatief van NUNNER Logistics, in samenwerking met TMA Logistics, Port of Amsterdam en Rail Cargo Group. NUNNER Logistics zag de vraag van goederentransport van en naar China toenemen, zeker nu de levertijd over zee nog is toegenomen omdat de schepen sinds enige tijd langzamer varen om brandstof te besparen. Vervoer per trein is een veel sneller alternatief, tegelijkertijd zijn de kosten veel lager dan wat luchtvervoer kost. De initiatiefnemers verwachten in eerste instantie vooral producten vanuit China naar Nederland te vervoeren, maar zien door de aantrekkende Aziatische economie de vraag naar Nederlandse producten in China in hoog tempo toenemen. Met name elektronica, automotive, bier, kindervoeding en luxe textielgoederen zijn Nederlandse productgroepen die snel aan populariteit winnen.

Erwin Cootjans, CEO van NUNNER Logistics: “We zijn trots om Amsterdam toe te voegen aan ons Chinese spoorwegnetwerk, naast de directe treinen die we al hebben tussen China en Neuss (Duitsland) en Moskou (Rusland). Amsterdam is na Rotterdam, Antwerpen en Hamburg de grootste haven van Europa en daardoor een belangrijk transportknooppunt. De nieuwe verbinding maakt het voor transporteurs, retailers en merken uit Nederland en omliggende landen nog makkelijker om handel te drijven met en vanuit China." Vanaf vandaag rijdt er één trein per week, maar Cootjans verwacht dat dit al snel zal uitbreiden naar twee of drie diensten per week.

De nieuwe verbinding maakt deel uit van het One Belt, One Road-programma, een initiatief van de Chinese overheid om het Aziatische land beter te verbinden met de rest van de wereld. De naam van het programma verwijst naar de oude Zijderoute, die zijn naam ontleende aan de lucratieve handel in zijde die over de gehele lengte van de route wordt uitgevoerd, te beginnen tijdens de Han-dynastie. Inmiddels zijn er al meer dan zestig landen betrokken bij het programma, waar naast de spoorwegverbinding ook een nieuwe route over het water onder valt.
 

Nieuws

geplaatst: 08-03-2018

DACHSER Rail Services tussen Europa en Azië

Met de introductie van DACHSER Rail Services biedt de logistieke dienstverlener een tijd- en kostenbesparend alternatief voor lucht- en zeevracht. DACHSERbenutdaarbij de "Nieuwe Zijderoute" en de "Trans-Siberische Route" om de economische regio's van China en Europa met elkaar te verbinden.

"Spoorvervoer is een praktischeoplossing wanneer zeevracht te langzaam is en luchtvracht te prijzig´´, zegt Thomas Krüger, Managing Director Air & Sea Logistics EMEA bij DACHSER.Een zending per spoor tussen Azië en Europa duurt bijvoorbeeld 16 tot 22 dagen, per zeevracht tussen 28 en 36 dagen. En wat betreft de uitstoot van broeikasgassen heeft het spoorvervoer tot 90 procent minder CO2-uitstoot dan luchtvracht.

DACHSER organiseert via zijn fijnmazige Europese netwerk van 363 eigen locaties en 68 partnerlocaties, LCL- en FCL-zendingen vanuit 37 Europese landen naar de vier centrale railterminals in Duisburg, Hamburg, Warschau en Wenen/ Bratislava. Hier worden de zendingen geconsolideerd, in containers geladen en vervolgens overgedragenaan de treinexploitanten voor verder transport. Daarna beginnen de containers aan een reis van bijna 11.000 kilometer. De treinen rijden via twee routes: over de Zuid Corridor, de ´´Nieuwe Zijderoute´´, reist de trein door Wit-Rusland en Rusland, Kazachstan en bereikt uiteindelijk China. Een alternatieve route is de Noordelijke Corridor, de "Trans-Siberische route", die eerst Wit-Rusland en Siberië doorkruist, vervolgens naar Mantsjoerije gaat en uiteindelijk in de Chinese economische centra aankomt. DACHSER Rail Services wordt uiteraard in beide richtingen aangeboden: voor LCL- en FCL-zendingen naar China, maar ook in  tegenovergestelde richting naar Europa.

Op het station van bestemming in het Chineseachterlandregelt DACHSER de douane-inklaring en verder transport in China en Azië via zijneigen Air & Sea Logistics-netwerk of via partners. In de regio Azië-Pacific is de logistieke dienstverlener vertegenwoordigd in elf landen met 49 kantoren. In Shanghai, Shenzhen en Hamburg staan klanten exclusieve Rail Service Desks voor boekingen ter beschikking.Vaste looptijden, een naadloze tracking & tracing naar behoefte en een hoge frequentie aan vertrekken in een week zorgen voor transparantie en goede planningsmogelijkheden.
 

Nieuws

geplaatst: 08-03-2018

Achterhoekse Nieuw Werkdag Inspiratiesessies op 15 maart

De arbeidsmarkt trekt aan. Dit biedt je een unieke kans om een volgende stap in je carrière te zetten of om het roer om te gooien en echt iets anders te gaan doen. Maar hoe doe je dat? Dat begint met een bezoek aan de ANWD Inspiratiesessies tijdens het innovatiefestival 2018 op donderdag 15 maart tussen 15.00 uur en 21.00 uur in het ICER in Ulft.

Wat weet jij van de eerste indruk die je maakt op een nieuwe werkgever en wat heb je met zakelijk flirten? Is jouw LinkedIn profiel nog wel op orde en wat weet je van pitchen en het juiste stemgebruik? Hoe solliciteer je met een video CV en wat biedt de arbeidsmarkt voor 50 plussers? Ben je nog wel Gelukkig aan het werk of wordt het tijd voor een 2e Carrièrestap en ga je daarvoor aan de slag met een Power CV. 

Laat je inspireren, adviseren en motiveren en schrijf je in voor 1 of meer sessies op 15 maart. En als je er dan toch bent maak dan ter plekke een gratis nieuwe profielfoto of een professionele video CV. Loopbaanadviseurs staan voor je klaar om met je mee te denken over een volgende stap in jouw loopbaan. Maak kennis met het TalentCenter Achterhoek en ga aan de slag met een creatief CV. De toegang en de deelname aan alle activiteiten zijn gratis. Schrijf je wel even in voor de workshops op http://www.innovatiefestival2018.nl/programma/anwd-inspiratiesessies/

Nieuws

geplaatst: 08-03-2018

Inschrijving TechniekTrofee 2018 geopend voor alle basisscholen

‘Win €2500,- met het beste idee of voorbeeld voor wetenschap- en techniekonderwijs’

Basisscholen in het hele land kunnen weer meedingen naar de felbegeerde TechniekTrofee 2018. Er zijn twee prijzen te winnen. Een Inspiratieprijs van € 2.500,-. Deze gaat naar de basisschool met het meest inspirerende idee voor wetenschap- en techniekonderwijs. En nog eens € 2.500,- voor de basisschool die wetenschap- en techniekonderwijs op een enthousiasmerende manier in het lesprogramma heeft verweven. Inzenden kan vanaf vandaag via www.techniektalent.nu/techniektrofee.

De TechniekTrofee is een initiatief van TechniekTalent.nu en het Ir. W. Maas Geesteranus Fonds. Wetenschap & Techniek op de basisschool helpt leerlingen om al op jonge leeftijd hun talenten te ontdekken. Steeds meer basisscholen gaan er daarom mee aan de slag.

Het is niet alleen een hamertje pakken
OBS De Zwerm in Sint Maarten won in een eerdere editie de TechniekTrofee. De gewonnen geldprijs van € 2.500,- gebruikte de school om het W&T-onderwijs naar een hoger plan te tillen. Bij De Zwerm neemt Wetenschap & Techniek (W&T) letterlijk en figuurlijk een centrale plaats in. Leerlingen van alle groepen zijn bijna dagelijks te vinden in het wetenschap- en technieklab. Ze programmeren. Doen laboratoriumproefjes. Gaan aan de slag met elektriciteit. Bouwen de meest uiteenlopende constructies. En ontdekken zo stap voor stap de wereld van wetenschap en techniek. Techniekcoördinator Robbert Smits is één van de drijvende krachten. “We wilden graag meer doen met de ontwikkeling van 21st century skills bij de leerlingen, op basis van onderzoekend en ontwerpend leren. W&T past daar heel goed bij. Het raakt meerdere talenten, het is niet alleen een hamertje pakken. Denk aan samenwerken, communiceren, creativiteit en oplossingsgericht denken. Je pikt het allemaal op als je vaak bezig bent met W&T.”

Ook een goed idee of voorbeeld voor W&T-onderwijs?
Basisscholen in het hele land kunnen vanaf vandaag hun ideeën voor W&T-onderwijs of hun voorbeelden ervan inzenden via het deelnameformulier op www.techniektalent.nu/techniektrofee. De inzendtermijn loopt van 5 maart tot en met 13 april 2018. Daarna buigt de jury zich over de inzendingen om per categorie maximaal drie nominaties te kiezen. Daaruit selecteert de jury de winnaars van de TechniekTrofee en van de Inspiratieprijs, die op 27 juni 2018 bekend worden gemaakt.

Inspirerende video’s
Sinds 2014 reikt TechniekTalent.nu, in samenwerking met het Ir. W. Maas Geesteranus Fonds, de TechniekTrofee uit. Hiermee worden basisscholen die W&T in hun onderwijs (willen) verankeren, in het zonnetje gezet. Voor 2018 staat de vijfde editie op de planning. Ter gelegenheid hiervan zocht TechniekTalent.nu de winnaars van voorgaande jaren weer eens op. Hoe is het ze in de afgelopen jaren vergaan en wat heeft de TechniekTrofee hen gebracht. Bekijk hier inspirerende video’s van basisscholen De Zwerm https://vimeo.com/255874977 , Neptunus https://vimeo.com/258100182 en St. Trudo https://vimeo.com/258577202

Over TechniekTalent.nu
TechniekTalent.nu is een samenwerkingsverband van technische sectoren in opdracht van werknemers- en werkgeversorganisaties. Het doel van de stichting is jongeren enthousiasmeren voor de techniek om daarmee technisch talent te winnen voor de technische sectoren. Dit doet de organisatie samen met schoolleiders, decanen, docenten en leerkrachten én technische bedrijven. Door hen te inspireren, te adviseren en te faciliteren met kennis over integratie van techniek en technologie in het funderend onderwijs, en door de samenwerking tussen scholen en bedrijven te stimuleren.TechniekTalent.nu biedt scholen in het hele land kosteloos ondersteuning om meer aandacht aan techniek te besteden. Op zo’n manier dat het leerlingen aanspreekt. Zie ook: www.techniektalent.nu

Over Ir. W. Maas Geesteranus fonds
Het Ir. W. Maas Geesteranus Fonds is opgericht ter nagedachtenis van Ir. W. Maas Geesteranus. Hij was directeur van Werkspoor en maakte zich hard voor jonge mensen die een technische opleiding volgden. Het Ir. W. Maas Geesteranus Fonds draagt zijn gedachtegoed uit.