Column

18-11-2015 14:34

Vaarwel blauwe enveloppe

Een blauwe enveloppe heeft meestal dezelfde afzender: de Belastingdienst. Tijdens de eerste wereldoorlog vielen op 1 mei 1916 de eerste blauwe enveloppen in Nederland op de deurmat. Blauw gekleurd om ze te laten opvallen tussen het normale briefverkeer. Als het aan staatssecretaris Wiebes ligt, dan kan binnenkort het 100-jarige fenomeen bij het oud papier worden gezet. De Belastingdienst moet namelijk digitaal koploper worden.
 
Onlangs heeft de Eerste Kamer ingestemd met het wetsvoorstel Elektronisch Berichtenverkeer. Dat vergemakkelijk voor overheidsbedrijven de transitie naar volledig digitale communicatie met burgers en bedrijven. De komende twee jaar hoopt Wiebes door deze operatie 60 miljoen euro aan verzendkosten te besparen.
 
In het nieuwe systeem krijgt elke inwoner van Nederland een Berichtenbox; een persoonlijk, digitaal (beveiligde) brievenbus bij de overheid. Activeert u uw account op mijn.overheid.nl, dan ontvangt u automatisch digitale berichten van overheidsorganen. Per nieuw bericht ontvangt u een melding in uw eigen e-mailaccount.
 
In de Berichtenbox kunt u digitale berichten ontvangen, bewaren en beheren van onder meer de belastingdienst, SVB, UWV, RDW en steeds meer gemeenten. Dus niet alleen fiscaal gerelateerde zaken komen binnen in uw Berichtenbox, maar ook berichten over de kinderbijslag en verleng- of vervaldata van rijbewijs of periodieke keuring van uw auto.
 
De Belastingdienst switcht geleidelijk naar volledig digitale communicatie met belastingplichtigen en bouwt een overgangsperiode van twee jaar in. Tijdens de periode van gewenning zullen berichten zowel digitaal als per post worden verzonden. Dus de aangifte inkomstenbelasting, de uitnodiging daartoe en voorlopige en definitieve aanslagen inkomstenbelasting worden vanaf 2017 alleen nog digitaal verstuurd. De gewenningsperiode voor de toeslagen is al voorbij. Ontvangt u bijvoorbeeld kindgebonden budget of kinderopvangtoeslag, dan krijgt u de toekenningsbeschikking nog uitsluitend digitaal. U ontvangt uw beschikking in mijn.toeslagen.nl en in de Berichtenbox.
 
Activeer dus uw Berichtenbox, dan hoeft u geen bericht te missen !
delen:

Informatie over de auteur

Inge Drabbels | | email
Uw naam
Uw email
Uw bericht
 
ETL Nederland | bekijk uitgebreid bedrijfsprofiel
nederland

Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by