Nieuws

30-08-2023 13:57

Met Visie Toerisme blijft Doesburg aantrekkelijk voor bewoners, bezoekers en ondernemers

Doesburg is een prachtige stad om te wonen, werken en te recreëren. Jaarlijks genieten veel bezoekers van het moois dat Doesburg te bieden heeft. Toerisme is dan ook belangrijk voor de stad. Het draagt bij aan de leefbaarheid, levendigheid en het in stand houden van voorzieningen voor inwoners.

Maar het toerisme kent ook een keerzijde. “Met de Visie Toerisme 2023-2030 geven we als college voor het eerst richting aan de manier waarop we het toerisme de komende tijd in Doesburg willen door ontwikkelen. En wel zodanig dat de stad
aantrekkelijk blijft voor bewoners, bezoekers en ondernemers. Ik ben blij met het resultaat dat we met de waardevolle input van bezoekers, inwoners en organisaties hebben neergezet”, aldus wethouder Stan Hillenaar.

De manier waarop gemeenten omgaan met toerisme is in ontwikkeling. Bezoekers brengen veel goeds. Maar er is ook meer en meer aandacht voor het wel en wee van omwonenden. Ook Doesburg wil zorgvuldig omgaan met de balans tussen economie, leefomgeving en de gemeenschap. Daarnaast is er de wens om het aanbod voor de bezoekers en inwoners op elkaar af te stemmen. De Visie Toerisme 2023-2030 dient als leidraad voor het toeristisch beleid waar met een uitvoeringsprogramma invulling aan wordt gegeven. Op 28 september biedt het college de visie de Gemeenteraad ter instemming aan.

Toerisme belangrijk voor Doesburg
In 2022 waren er 211.000 overnachtingen en 282.000 dagbezoeken. Het aandeel van de recreatie en toerisme sector ten opzichte van de totale werkgelegenheid in Doesburg was 8,9%, tegenover 6,5% landelijk. Daarnaast geven inwoners aan te profiteren van de voorzieningen en de levendigheid van de stad. 

Doesburg heeft nóg meer te bieden
In de Visie Toerisme beschrijft het college hoe het om wil gaan met de concentratie van bezoekers in de zomer die in deze periode met name naar de binnenstad trekken. Doesburg heeft namelijk meer te bieden. Het college wil dat inwoners en bezoekers in de toekomst de geschiedenis, cultuur en natuur op een interactieve manier kunnen beleven. Het college wil onderzoeken hoe het buitengebied nog meer betrokken kan worden bij het aanbod en hoe de verbinding tussen stad, land en water kan worden verstevigen. Er wordt nadrukkelijk gezocht naar een aanbod waarmee Doesburg het hele jaar aantrekkelijk wordt. Waarbij er ook meer aandacht komt voor de jongere doelgroep.

Gezamenlijk optrekken
De Visie Toerisme is voor de hele gemeente Doesburg. Daarom hebben veel partijen meegedacht en bijgedragen. Waaronder eigenaren van accommodaties (zoals B&B, hotel en camping), horeca, ondernemers en (vrijwilligers)organisaties en stichtingen. Ook hebben inwoners en bezoekers via een vragenlijst hun mening gegeven. Al deze gezichtspunten zijn verwerkt in de Visie Toerisme zodat het een gezamenlijk nieuw startpunt kan worden voor iedereen. Een middel om samen verder op te trekken en kansen te (blijven) verzilveren.

Afbeelding van Werner Redlich via Pixabay
 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by