Nieuws

12-10-2016 13:29

Gemeente Bronckhorst en landgoed ’t Medler werken samen aan toekomst van het landgoed

De gemeente Bronckhorst wil landgoedeigenaren ondersteunen bij het instandhouden en verduurzamen van hun landgoed. Eén van die landgoederen is ’t Medler in Vorden. Om dit landgoed te ondersteunen, organiseerden we afgelopen voorjaar een brainstormbijeenkomst (een ‘schetsschuit’), waarbij omwonenden en specialisten ideeën ter versterking van het landgoed uitwisselden. Dit leverde een aantal concrete plannen op voor het landgoed. Op 6 oktober 2016 ondertekenden de gemeente en landgoed ’t Medler een verklaring, waarbij zij afspraken zich samen in te zetten voor de uitvoering van deze plannen.
 
Plannen
Het gaat om plannen zoals het verplaatsen van de monumentale koepel aan de Ruurloseweg, herstel van de oude loop van de Baakse Beek, het realiseren van nieuwe natuur en stoken op streekhout zodat het landgoed (meer) energieneutraal wordt. Het initiatief voor de uitvoering van de plannen ligt bij de landgoedeigenaar.
 
Andere landgoederen
Het doel van de schetsschuit was om te komen tot een toekomstontwerp voor het landgoed, dat door meerdere partijen gedragen wordt. De pilot van de schetsschuit voor landgoed ’t Medler was een succes. Dit betekent dat een dergelijk traject nu ook voor andere landgoederen in Bronckhorst mogelijk is. De gemeente beoordeelt of en wanneer een landgoed in aanmerking komt voor een schetsschuit.
 
Aan de schetsschuit voor landgoed ’t Medler namen ruim 20 mensen (zowel omwonenden als specialisten) deel. Zij brainstormden met elkaar onder leiding van een landschapsarchitectenbureau en een externe gespreksleider.
 
Achtergrond
De gemeente Bronckhorst heeft veel landgoederen. Omdat landgoederen van grote betekenis zijn voor de natuur en cultuurhistorie, wil de gemeente landgoedeigenaren ondersteunen bij het instandhouden van hun landgoed. De gemeente werkt samen met landgoederen met als doel de landgoederen op een duurzame manier te ontwikkelen en ze in stand te houden. 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by