Nieuws

20-10-2016 08:37

Dalende trend WW in de Achterhoek

De Achterhoek sluit het derde kwartaal van dit jaar af met 7.325 WW-uitkeringen. Dat is bijna 2% minder dan eind augustus. Vanaf begin 2016 is het aantal WW-uitkeringen elke maand verder afgenomen. De daling in de Achterhoek is gunstiger dan de landelijke ontwikkeling, zowel ten opzichte van vorige maand als ten opzichte van een jaar geleden. Door het afnemen van seizoenswerk loopt de WW normaal gesproken in het vierde kwartaal op, maar de trend blijft ook volgend jaar dalend.

Daling WW in veel verschillende sectoren
De afgelopen maand daalde het aantal WW-uitkeringen in de Achterhoek met bijna 2%. Vrijwel alle sectoren laten een daling zien. In de meeste gevallen gaat het om kleine aantallen. Grotere afnames van het aantal WW-uitkeringen zijn er in de bouw, de detailhandel, zorg & welzijn en bij uitzendbedrijven. Er zijn geen sectoren met een grote toename.

Vergeleken met september vorig jaar ligt het aantal WW-uitkeringen in de Achterhoek nu precies 2% lager, terwijl landelijk sprake is van een stijging met 1,9%. De daling in de Achterhoek is vooral dankzij afnames in de bouw, bij uitzendbedrijven, in de detailhandel en in vervoer & opslag. De grootste toenames zijn in de metaalindustrie en bij het grootwinkelbedrijf.

Banengroei helpt WW verder omlaag in 2017
Op 12 oktober presenteerde UWV voor alle 35 arbeidsmarktregio’s Regio in Beeld 2016. Volgens deze arbeidsmarktanalyse neemt het aantal banen van werknemers in de Achterhoek in 2016 en 2017 licht toe tot bijna 113.000 banen. In de industrie neemt het aantal banen in 2017 verder af, maar het blijft met 21.000 banen toch de grootste sector. De sterkste groei zit in de sector overige zakelijke diensten. Dit komt vooral door de sterke groei in de uitzendbanen die tot deze sector worden gerekend, ongeacht in welke sector de uitzendkrachten werken.

De totale banengroei is gering, maar de beroepsbevolking (dat zijn alle mensen die werken of die niet werken maar wel kunnen en willen werken) groeit niet. Daardoor kan de werkloosheid in de Achterhoek dalen en neemt het aantal WW-uitkeringen in 2017 verder af.

WW daalt en werkgelegenheid groeit in Gelderland, ook in 2017
Eind september telde Gelderland 50.629 lopende WW-uitkeringen. Dat zijn er 503 minder dan eind augustus, wat een daling betekent van precies 1%. Vergeleken met een jaar geleden is de afname zelfs nog iets sterker. De daling in Gelderland is gunstiger dan de landelijke ontwikkeling. Door een verdere groei van het aantal banen, zet die dalende trend in de WW zich naar verwachtig door in 2017.  Alle arbeidsmarktregio’s in Gelderland profiteren van het economisch herstel. De ene regio profiteert alleen sterker en sneller dan de andere.

WW daalt vooral in bouw, vervoer & opslag en bij uitzendbedrijven
De WW in Gelderland daalde in september met 1% ten opzichte van augustus. In de meeste sectoren is sprake van een daling. Die daling is relatief het sterkst in de sectoren bouw (-7,1%), reiniging (-3,8%) en bij uitzendbedrijven (-3,8%). De grootste dalingen in aantallen zijn in september voor de bouw, vervoer & opslag, uitzendbedrijven en zorg & welzijn. Er waren in die maand geen sectoren met grote toenames van het aantal WW-uitkeringen.

Vergeleken met september vorig jaar ligt het aantal WW-uitkeringen in Gelderland nu 1,3% lager, terwijl landelijk sprake is van een stijging van 1,9%. In omvang zijn de afnames in Gelderland het grootst in de bouw, detail- en groothandel, bij uitzendbedrijven en in vervoer & opslag. De grootste toename is in het grootwinkelbedrijf door de grote onstslagrondes bij diverse winkelketens.

Groeiende werkgelegenheid laat WW in 2017 verder dalen
In 2017 is de groei van de werkgelegenheid in Gelderland naar verwachting groot genoeg om de groei van de beroepsbevolking op te vangen en de werkloosheid verder te laten dalen. Daardoor neemt in 2017 ook het aantal WW-uitkeringen verder af. Alle arbeidsmarktregio’s in Gelderland hebben voordeel van het economisch herstel, maar niet allemaal evenveel of even snel. Dit hangt onder meer samen met de werkgelegenheidsstructuur in een regio. Heeft een regio vooral banen in sectoren die nog groeien of meer in sectoren die krimpen?

Groei wordt vooral verwacht in onder meer de bouw, vervoer & opslag, horeca, ICT en in veel zakelijke diensten. Ook wordt groei verwacht in groot- en detailhandel. Door het faillissement van verschillende winkelketens gingen er in 2016 al veel banen verloren in het grootwinkelbedrijf. De rest van de detailhandel groeit juist doordat de koopkracht stijgt.

In de industrie en financiële diensten verdwijnen al jaren banen. De industrie heeft te maken met structurele banenkrimp door productie met steeds minder mensen. De daling bij financiële diensten, zoals banken, komt vooral door de opkomst van online dienstverlening.

Naar verwachting neemt het aantal banen van werknemers in 2017 licht af, maar mogelijk valt dit mee als een deel van de bezuinigingen in de zorg toch niet doorgaat.

Dit persbericht geeft per Gelderse arbeidsmarktregio een beeld van de werkgelegenheid per sector. Deze en andere arbeidsmarktinformatie komt uit Regio in Beeld 2016. Op 12 oktober heeft UWV deze regionale arbeidsmarktanalyses uitgebracht voor alle 35 arbeidsmarktregio’s in Nederland.

Alle 35 regionale rapportages en de afzonderlijke samenvattingen staan op https://www.werk.nl/werk_nl/arbeidsmarktinformatie/publicaties/publicaties-over-regios/regio-in-beeld.

 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by