Column Lodder-Dales: Hoe zit het ook al weer met het urencriterium?

Magazines | Oost-Gelderland Business nr 4 2016

Hoe zit het ook al weer met het urencriterium?

We willen er in de (na)zomer liever nog niet aan, maar nog even en de blaadjes beginnen weer van de bomen te vallen. En u zult weer meer van uw tijd aan werk spenderen.

Naast inkomen kunnen 'werkuren' u echter ook fiscaal voordeel opleveren. Want voldoende van deze uren kunnen u recht geven op faciliteiten als zelfstandigenaftrek, meewerkaftrek en speur- en ontwikkelingsaftrek. Het aantal uren per jaar moet minstens 1.225 zijn, waarbij u ook nog meer dan 50% van uw arbeidstijd in uw bedrijf moet steken. Een parttime baan naast uw onderneming is daarom vaak lastig zonder deze faciliteiten in gevaar te brengen. Alleen voor startende ondernemers geldt deze laatste eis niet. Een andere uitzondering is er voor zwangere ondernemers. Zij worden geacht het aantal uren te hebben gewerkt van vóór de zwangerschap.

Om welke voordelen gaat het? De zelfstandigenaftrek is een aftrek op uw winst van ? 7.280. Voor startende ondernemers kan deze gedurende drie jaren worden verhoogd tot ? 9.403.

De zelfstandigenaftrek mag niet leiden tot een negatieve winst (starters uitgezonderd). Het niet benutte deel van de zelfstandigenaftrek kan met de toekomstige winsten in de 9 volgende jaren worden verrekend. De op speur- en ontwikkelingswerk gerichte ondernemer kan (onder voorwaarden) rekenen op een extra aftrekpost van ruim ? 12.000. Werkt de partner zonder vergoeding mee in de onderneming, dan kan ook dat nog een extra aftrekpostje opleveren.

Let op, de Belastingdienst zal niet altijd zonder meer aannemen dat er aan het urencriterium is voldaan. Zeker bij een geringe omzet of winst is het lastig aantonen of daarmee wel veel tijd was gemoeid. Om te voorkomen dat de in de aangifte inkomstenbelasting geclaimde aftrekposten in twijfel worden getrokken, is het een aanrader om de gewerkte uren dagelijks in een urenstaat bij te houden. Het achteraf, pas als zich een controle aandient opstellen is lastiger. Iets van een agenda is hiervoor toch wel een must, want de Belastingdienst zal niet zomaar akkoord gaan met 'standaard' uren voor bepaalde activiteiten. Voor uren die rechtstreeks zijn gedeclareerd is het vaak iets makkelijker, maar voor de andere (niet-declarabele) werkzaamheden is het achteraf (soms zelfs jaren later) een stuk lastiger te herinneren om welke werkzaamheden het ging en hoeveel tijd er aan was besteed.

Welke uren tellen wel en niet mee? De uren die u besteedt aan administratie, organisatie, studie, website en schoonmaken tellen meestal mee. De Belastingdienst moeit zich in de regel niet met het nut en de omvang van de werkzaamheden. Ook uren die u kwijt bent aan woon-werkverkeer tellen mee. Behalve als u ook nog een dienstbetrekking heeft, dan worden deze uren aan die laatste toegerekend. De uren waarin u slechts (thuis) beschikbaar bent, tellen in de regel niet mee.

Het dagelijks bijhouden van een urenstaat kan u dus meer zekerheid bieden. En wellicht bent u dan meteen ook weer wat 'uurtjes' in uw urenstaat rijker.

Inge Drabbels
FB MB. Belastingadviseur
www.lodder.com

Column belastingadvies

Toplocaties in Oost-Gelderland

delen:

Oost-Gelderland Business nr 4 2016

» Coverstory WSP Achterhoek: Ieders capaciteiten worden maximaal benut
» VNO-NCW: Meer positieve effecten dan gedacht
» at.groep: Geen last, maar een meerwaarde
» Lijstenmakerij Martin: Bedrijven die talenten omlijsten, creëren meer mogelijkheden
» Krachtwerk: Baanbehoud bepalend voor uiteindelijk succes Participatiewet
» Laborijn: Zelfde doel, andere insteek
» Participatiewet en de WWB maatregelen: Een overzicht
» Werkgevers en de Banenafspraak: Hoe staat het ermee?
» Werk aan de winkel
» Bach Vitaliteitscoach over vitaliteit: Een vertrouwde steun in de rug
» EP-Nuffic: Klaar voor de arbeidsmarkt van de toekomst
» Business Flitsen
» Achterhoek Agenda 2020: Achterhoekse ondernemers laten zich inspireren in Silicon Valley
» Column Lodder-Dales: Hoe zit het ook al weer met het urencriterium?
» VNO-NCW Achterhoek: Inspiratie, informatie en invloed op lobby
» Online reviews: “Humor doet vaak al heel erg veel”
» Forum: Het gaat om het effect
» Wat maakt ondernemers zo aantrekkelijk?
Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by