Achterhoek Agenda 2020: “Prikkel hun technisch ego!”

Magazines | Oost-Gelderland Business nr 5 2016

Bedrijven, vooral maakbedrijven in de Achterhoek hebben (jong) talent nodig. De Achterhoek wil zich profileren als dé stage-, afstudeer- en traineeregio van Nederland waar dat talent kan gedijen: SmartHub Achterhoek. Hoe doe je dat in de praktijk? Jurian Rademaker, oprichter en eigenaar van QConcepts Design & Engineering in Doetinchem, is ervaringsdeskundige die zich graag inzet om de Achterhoek te versterken.

tekst SUSAN HEIMPLAETZER, REGIO ACHTERHOEK

FOTO CARLO STEVERING

Rademaker, geboren in Varsseveld en fanatiek wedstrijdzeiler, studeerde scheepsbouwkunde en kreeg vroeg in zijn carrière de kans om tweeënhalf jaar deel uit te maken van het Volvo Ocean Race-ontwerpteam. Bij het bouwen van twee boten werden de grenzen van snelheid en betrouwbaarheid opgezocht. "De combinatie van vrijheid en verantwoordelijkheid was een fantastische ervaring, een kans die ik iedere student gun", zegt hij. "In zo'n setting bouw je aan je droom, de allerbeste en allersnelste zeilboot ooit, maar wel met keiharde kaders en deadlines: doet hij het of doet hij het niet? Is hij op tijd klaar of niet? Wint hij of verliest hij? Dat is ontzettend spannend. En die aspecten komen terug bij elk ontwerpproces, van droom naar product dat daadwerkelijk verkoopt."

Innovatiehub als partner

QConcepts bestaat uit zeven zeer gemotiveerde mensen die producten ontwikkelen van concept tot marktintroductie. Dat gebeurt op basis van composietmaterialen, embedded systems en flowanalyses. Nieuwste project is de hydrofoilende zeilboot FLO1, een zeer snelle draagvleugelboot voor zeilamateurs.

Ook worden drones ontwikkeld.

Rademaker is medeoprichter van de Innovatiehub IIME, die inmiddels zelfstandig draait. Er zijn nauwe contacten met de hub waar twee trainees, twee professionals en drie afstudeerders werken in steeds wisselende samenstelling. "Het mooie van een Innovatiehub is het intensieve contact met onderwijsinstellingen, het voortdurend op zoek zijn naar een goede match. Zo werkt IIME elk jaar samen met vijf stagiaires van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen aan een verbeterde Solarboat. Maar we zijn aparte entiteiten: de hub is geen verkapte R&D-afdeling van QConcepts. En zo hoort het ook", benadrukt Rademaker.

Technisch ego

Veel maakbedrijven zijn op zoek naar studenten. "Belangrijk is dan de vraag: waarom? Wat heb je ze te bieden? Realiseer je dat technische studenten ervan dromen een groot probleem op te lossen. Ze willen impact door iets belangrijks en tastbaars tot stand te brengen. Dus prikkel hun 'technisch ego' en bied uitdagende projecten aan met focus op 'maken'. Investeer in hen en gun ze een ontwikkelslag, inclusief fouten maken. Ga er bovendien vanuit dat er misschien niets uitkomt. Zo werkt het nu eenmaal als je nieuwe wegen wilt inslaan."

Excelleren

Soms belt een afdeling H&R de Innovatiehub met de vraag 'doe mij drie studenten'. "Maar IIME is geen doorgeefluik, behalve als een bedrijf studenten een kans geeft te excelleren. Als het gaat om een verkapte arbeidsplaats ben je niet op de goede weg."

Rademaker merkt ook dat het MKB soms niet goed op de hoogte is van de eisen, de timing en de projectcases van kennis- en onderwijsinstellingen. "Studenten moeten zich richten op verslaglegging en zijn gebonden aan vaste stage- en afstudeerperiodes. Neem als bedrijf de moeite je daarover te informeren. Dat is winst voor beide partijen." n

Zie iime.nl en qcde.eu voor meer informatie

SmartHub Achterhoek wil jong talent trekken

"Prikkel hun technisch ego!"

Achterhoek 2020

delen:

Oost-Gelderland Business nr 5 2016

» Coverstory Wopereis Solar & Installatietechniek: Investeren in duurzaamheid
» Acht trends in facility management
» Communicatieve beveiliger creëert veilige omgeving
» Profi Dak Beveiliging: Dakbeveiliging gaat over mensenlevens
» Direct aanspreekpunt voor alle ondernemers in Oost Gelre
» NED Fire & Security: Beveiliging met een professionele aanpak
» IJzersterk Ondernemen: Flexibele kantoorruimte met maatschappelijke meerwaarde
» Kent u de (veiligheids)risico?s van leegstand?
» Opslag: De ideale indeling
» Business Flitsen
» VNO-NCW: “Meer geld voor technisch onderwijs”
» Achterhoek Agenda 2020: “Prikkel hun technisch ego!”
» ETL Dales Accountants en Adviseurs: Einde voor het pensioen in eigen beheer
» Algemene impressie
» Testverslagen
Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by