Van Weeghel Doppenberg Kamps Notarissen: gespecialiseerd in Duitsland

Magazines | Oost-Gelderland Business nr 2 2017

Gespecialiseerd in Duitsland

Van Weeghel Doppenberg Kamps Notarissen in Doetinchem is een van de grotere zelfstandige notariskantoren in Nederland. Het kantoor kent een lange geschiedenis en heeft een grote reputatie in het Nederlandse familierecht, ondernemingsrecht en onroerend goedrecht. De clientèle komt uit heel Nederland, maar ook uit alle windstreken van Duitsland. Dat laatste maakt het kantoor uniek. "In de grote steden zijn wel vergelijkbare kantoren", licht mr. Jeroen Schoot die met mr. Eline Koers en mr. Lennard Kamps maat van het kantoor is, toe. "Maar zij zijn met name gericht op Engelstalige cliënten. Wij zijn de enigen die zo nadrukkelijk gespecialiseerd zijn in Duitsland. Ons kantoor verzorgt alle communicatie met onze cliënten in het Duits of tweetalig."

Tekst: Sander Damen Fotografie Jeffrey Ruesink

 

Het kantoor komt voort uit een oud en gerenommeerd notariaat en is al sinds 1812 in Doetinchem gevestigd, nu aan de Keppelseweg 1. Het naast Van Weeghel Doppenberg Kamps Notarissen gelegen Basisnotarissen is sinds 2008 onderdeel van het kantoor. "Basisnotarissen is vooral gericht op het verzorgen van akten voor particulieren zoals testamenten, samenlevingscontracten en hypotheek- en leveringsakten voor woningen", licht Schoot toe. "Bij Van Weeghel Doppenberg Kamps Notarissen zien we het maken van akten meer als bijproduct. Onze scope ligt vooral op het begeleiden en adviseren van onze cliënten."

Expertise

Door Basisnotarissen kon Van Weeghel Doppenberg Kamps Notarissen zich meer en meer specialiseren op familierecht, ondernemingsrecht en onroerend goedrecht. Dat gebeurt met veertig medewerkers waaronder vijf notarissen. Het kantoor heeft voor elk van deze drie aandachtsgebieden secties die bestaan uit notarissen, juristen en notarieel medewerkers die gespecialiseerd zijn in dat rechtsgebied. Wat Van Weeghel Doppenberg Kamps Notarissen bijzonder maakt, is dat een steeds groter deel van de activiteiten gebeurt in opdracht van in Duitsland gevestigde ondernemers en particulieren die in Nederland zaken doen of te maken krijgen met familierechtkwesties zoals erfenissen.

Sectie Duitsland

Om dat goed te kunnen doen, kent het kantoor de sectie Duitsland. Deze sectie is samengesteld uit medewerkers van de andere secties en wordt ondersteund door vertalers en native speakers met een juridische achtergrond. Met iedere cliënt wordt in het Duits gecommuniceerd en gecorrespondeerd. "Ook worden veel documenten tweetalig opgesteld", licht Schoot toe. "Om het jargon eigen te maken volgen we trainingen, onder meer bij de Radboud Universiteit, maar voor een groot deel leren we 'on the job'. Duitse cliënten vinden het heel prettig om met ons in hun eigen taal te communiceren, zeker omdat het soms over complexe materie kan gaan. Er zijn cliënten die zaken deden met kantoren in grotere steden die naar ons gekomen zijn omdat ze het prettig vinden in hun eigen taal te communiceren."

Actuele kennis van het Nederlands recht is de basis van Van Weeghel Doppenberg Kamps Notarissen. Die kennis is nodig om Nederlandse cliënten te ondersteunen maar wordt in toenemende mate ook ingezet voor de belangen van Duitse cliënten. Dat komt doordat een vroegere maat het leuk vond buitenlandse cliënten te ondersteunen. "Oud-maat en oud-notaris Cees Doppenberg had bij zijn vertrek een aantal buitenlandse cliënten onder zijn hoede en een groot netwerk van partners in het buitenland opgebouwd", vertelt Schoot. "Toen hij met pensioen ging kozen we er voor ons op Duitsland te richten omdat dat Nederlands grootste handelspartner is en ons kantoor zich dicht bij de grens bevindt." Overigens is Cees Doppenberg nog steeds betrokken als adviseur bij de sectie Duitsland.

Netwerk

De zaken waarvoor Duitse cliënten zich melden bij Van Weeghel Doppenberg Kamps Notarissen verschillen niet wezenlijk van die van Nederlandse cliënten stelt Schoot vast: "Dat varieert enorm. We hebben onlangs een cliënt gehad die een gebouw kocht om er honderden studentenwoningen in te maken, maar we doen ook zaken die met familierecht te maken hebben of met de aankoop van een vakantiewoning." Het ondersteunen van Nederlanders die in Duitsland zaken doen, doet Van Weeghel Doppenberg Kamps Notarissen niet. "Wij zijn gespecialiseerd in Nederlands recht", vertelt Schoot. "Omdat wij als in Duitsland gespecialiseerd kantoor een grote naamsbekendheid bij Duitse organisaties hebben, beschikken we over een groot netwerk in Duitsland. Als cliënten zich met dergelijke vragen bij ons melden, kunnen wij ze altijd doorverwijzen."

Autoriteit

De activiteiten van Van Weeghel Doppenberg Kamps Notarissen voor Duitse cliënten heeft het kantoor tot een autoriteit gemaakt. Hierdoor heeft het notariskantoor ook bij haar eigen vakgenoten een bijzondere positie verworven. "De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie, KNB, ziet ons als belangrijke contactpersoon voor Duits-Nederlandse betrekkingen. Wij zijn aangesloten bij het Europees Notarieel Netwerk en hebben goede contacten met Duitse collega's en de Deutscher Notarverein. Sinds kort werken we ook samen met Euregio. Het is ook leuk te vertellen dat we als eerste buitenlands notariskantoor het voor elkaar gekregen hebben voor Nederlanders die in Duitsland wonen een levenstestamentakte naar Duits recht op te stellen die door de Bundesnotarkammer in Berlijn 'geprüft' en geaccepteerd is en in haar register mag worden ingeschreven. Daarvoor moet je goede kwaliteit leveren."

Presentaties

Door de positie die Van Weeghel Doppenberg Kamps Notarissen inmiddels bij Duitse vakgenoten verkregen heeft, vinden steeds meer Duitse cliënten hun weg naar het Doetinchemse kantoor. Daarnaast werkt het kantoor aan naamsbekendheid onder Duitse potentiële cliënten door het adverteren in Duitse media, maar vooral ook door het geven van presentaties over allerlei onderwerpen die interessant kunnen zijn voor Duitsers die met het Nederlands familie-, vermogens- of onroerend goedrecht in aanrakingen kunnen komen of in Duitsland wonende Nederlanders. "Die lezingen gaan over alle rechtsgebieden, per doelgroep verschillend", zegt Schoot. "Soms zijn het algemene lezingen, maar het kan ook zijn dat we inspringen op de actualiteit, bijvoorbeeld als er regels veranderen. Dat gaan we in samenwerking met Euregio vaker doen."

Kwaliteit

Zo is er bij Van Weeghel Doppenberg Kamps Notarissen een bijzondere specialisatie ontstaan. "Het ondersteunen van Nederlandse cliënten is al leuk om te doen, maar de sectie Duitsland geeft een extra dimensie. Niet alleen omdat het om een andere taal en cultuur gaat en het je als kantoor een bepaalde autoriteit en positie bij vakgenoten geeft, maar Duitse cliënten leggen ook een constante hoge druk op de kwaliteit van je werk en daar profiteren alle cliënten van."

www.vwdknotarissen.nl

 
delen:

Oost-Gelderland Business nr 2 2017

» Coverstory Het Arsenaal Doesburg
» Business Flitsen
» HRM: een leven lang ontwikkelen
» Column cbt: ziekteverzuim en andere signalen van gevaar
» Laborijn: Sociaal ondernemen levert juist op
» Profi Dak Beveiliging: dakbeveiliging gaat over mensenlevens
» Column ETL Dales: nieuwe voorschriften bij het vervroegd aflossen van hypotheken
» SBC maakt Smart Industry behapbaar voor bedrijven
» Zakendoen met De Graafschap
» Jong Management Achterhoek: persoonlijke en zakelijke groei
» Boerderij Hoekelum: het goede buitenleven
» Duitsland: Probeer de drijfveren van de ondernemer te doorgronden
» KvK: Virtueel, hologrammen, spraakherkenning, etc.
» RvO: kansen in China en India
» Van Weeghel Doppenberg Kamps Notarissen: gespecialiseerd in Duitsland
» VNO-NCW Achterhoek ondersteunt internationaal ondernemen
» Gemeente Oost Gelre: Nederland en Duitsland hebben elkaar enorm veel te bieden
» Middag vol dynamiek
» Testverslagen
Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by