Achterhoek Agenda 2020: de vmbo-leerling het bedrijf in

Magazines | Oost-Gelderland Business nr 3 2017

De vmbo-leerling het bedrijf in


Gebrek aan technisch personeel? Daar valt veel aan te doen. Breng óók vmbo- leerlingen via een netwerk van 'slimme' opleidingsplaatsen rechtstreeks in contact met de praktijk. Bedrijven merken dat het werkt. "We hoefden geen advertenties meer te plaatsen."

Tekst: Susan Heimplaetzer, Achterhoek2020 Fotografie: Christelijk College Schaersvoorde
 


Tekort

Veel te weinig vmbo-leerlingen kiezen voor techniek in verhouding tot het aantal geschoolde technici waar de arbeidsmarkt om zit te springen. Het inrichten van technieklokalen en in stand houden van technisch onderwijs is kostbaar. Daardoor zien sommige vmbo's zich gedwongen hun afdeling Techniek te sluiten. Gevolg is dat nóg minder leerlingen Techniek kiezen, vaak omdat ze dan verder moeten reizen. Deze trend is ook in het mbo te zien, waar veel vmbo-leerlingen terecht komen. De vraag van Achterhoekse werkgevers naar technisch personeel blijft echter onverminderd groot en groeit zelfs nog.

Zonder techniek geen Achterhoek

Het duurt niet lang meer of we komen werkende handen te kort. De techniek biedt uitkomst, denk aan domotica voor zorg op afstand en andere slimme toepassingen. De elektricien van vroeger mét volop kennis van ICT is daarvoor nodig. Ook betrouwbare, betaalbare technieken voor het opwekken van duurzame energie worden steeds belangrijker. Broodnodig dus dat voldoende jonge mensen kiezen voor techniek en daarbij goede praktijkscholing krijgen. Wim Meijnen, beleidsmedewerker vmbo bij het Christelijk College Schaersvoorde, begon in 2016 een project Praktijkleren, geschoeid op de simpele gedachte dat leerlingen er pas binnen een bedrijf echt achter komen hoeveel je kunt met techniek. Bedrijven waren even enthousiast en merkten dat vmbo-leerlingen al snel inzetbaar werden.

Techniek in de buurt

Zijn aanpak is uitgegroeid tot een regionaal project: Smart Technical Education Regio Achterhoek (STERA). Het biedt de tien Achterhoekse vmbo's een netwerk van slimme praktijkleerplekken, ook als ze zelf geen technieklokaal en/of praktijkdocent hebben. Leerlingen volgen hun praktijklessen bij een maakbedrijf in de buurt; interessante en prikkelende buitenschoolse lessen op goed geoutilleerde plaatsen in een 'levensechte' situatie. Het netwerk vormt een infrastructuur die de technische opleidingen in stand houdt. De leerlingen kunnen immers altijd ergens het vak van hun keuze volgen. Het onderwijs sluit bovendien naadloos aan bij de trends van Smart Industry in de Achterhoek.

Nieuw, uitdagend onderwijs

De deelnemende scholen zijn verbonden met externe partijen, bedrijven of bedrijfstakscholen die de slimme praktijkopleidingsplekken aanbieden. Iedere school beschikt daardoor over een of meer keuzemodules. Maximaal vier leerlingen werken onder begeleiding van een ervaren (gepensioneerde) medewerker aan een vaste opdracht. Ook kunnen leerlingen met 'webcamlearning' nieuwe ontwikkelingen in het bedrijfsleven volgen. Enkele van hen zijn vanuit een bedrijf de schakel naar hun medeleerlingen in de klas, via digibord en webcam.

Smart Technical Education

Het project Smart Technical Education Regio Achterhoek (STERA) draagt bij aan de versterking van SmartHub Achterhoek als dé Smart Industry-regio, tevens dé stage en afstudeerregio van Nederland. De bedoeling is om het project structureel in te bedden bij de tien Achterhoekse vmbo-scholen. Provincie Gelderland financiert (via Achterhoek2020) de helft van de kosten. Bedrijven dragen de andere helft bij. Het project wil in vier jaar minimaal vierhonderd leerlingen een praktijkplek bieden. Daarvoor zijn 25 praktijkleerplekken nodig. Interesse of meer weten? Neem contact op met Liesbeth Laman Trip, secretaris POA Achterhoek: l.lamantrip@poa-achterhoek.nl, telefoon +31 6 518 103 56.

delen:

Oost-Gelderland Business nr 3 2017

» Coverstory aanpak kantoren: Verduurzaming verdient zich terug
» verduurSaam energieloket: meer comfort met minder energie
» IJzersterk Ondernemen: ruimte en faciliteiten voor ondernemers voor een vast bedrag per maand
» Mogelijk BV: "Veel vraag naar bankvrij vastgoed financieren"
» Het Internet Huis: in het belang van de regio
» Tien ICT-taken die MKB-ondernemingen zouden moeten uitbesteden
» Ongewoon Goed Vergaderen
» Achterhoek Agenda 2020: de vmbo-leerling het bedrijf in
» Column ETL Dales: tijdelijk een andere auto zonder extra bijtelling?
» Taxatiebureau Rothuis: "Sieraden hebben vaak een grote emotionele waarde"
» Business Flitsen
» Jong Management Achterhoek: de wind in de zeilen
» Column cbt: orde en netheid op de werkvloer
» VNO-NCW Midden: inspiratie, informatie en invloed op lobby
» Werken bij VOICT: De toekomst helpen programmeren en implementeren
Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by