Column cbt Voor Resultaten: boekhouden volgens de lean methode

Magazines | Oost-Gelderland Business nr 5 2017

Schaken met cijfers: boekhouden volgens de lean methode

"In een paar gecalculeerde zetten, creëren we zo veel meer mogelijkheden met onze productielijn"

Onderbuikdiscussies


Boekhouden volgens de lean methode; heerlijk! Echt waar, het geeft je zo veel meer inzicht voor het nemen van belangrijke beslissingen. Hoe weet je anders of een bepaalde verandering bijdraagt aan de winstgevendheid van de productie?

Volg Maxime en haar blogs via http://www.cbtvoorresultaten.nl/maxime

De uitdaging was om van een traditionele manier van boekhouding te switchen naar boekhouden volgens de lean methode. Niet dat de boekhouding niet op orde was, maar je mist cruciale informatie. Cijfers die je kunt toepassen in het spel van maximaliseren. Wil je de juiste stukken op de juiste plek zetten, dan heb je inzicht nodig in oorzaak en gevolg. Dan neem je gefundeerde keuzes en beslissingen die bijdragen aan je productierendement. Om van onderbuikdiscussies af te komen, kan je niet zonder een doorgerekend huishoudboekje van je totale productie.

Lean boekhouding theorie

Even terug naar de cursus lean accounting. Daar hadden ze zo'n leuk ezelsbruggetje als het gaat om boekhouden volgens de lean methode: op één hand uit te rekenen? Ofwel vijf basisprincipes, te beginnen bij 'keep it simple'. De informatie moet begrijpelijk zijn voor iedereen binnen de organisatie. Dus ja, van CFO tot operator. Twee: empowerment, ondersteunt, of liever gezegd versterkt het de maximalisatiekracht van productie? Drie: flow aanbrengen in de financiële communicatiestromen. Vier: planning (daar is de PDCA weer). En als laatste controle. Een hand vol om je lean boekhouding op orde te brengen.

Meer mogelijkheden

Het echte inzicht creëer je met het opstellen van boxscores. Loop je operaties, capaciteit en financiën maar na en zet ze in een matrix. Wat is je present state en welke scenario's moet je tegen elkaar afwegen om die order wel of niet aan te nemen? Onderaan de streep geeft boekhouden volgens de lean methode je het antwoord. Het levert je misschien zelfs mogelijkheden op waar je nooit eerder aan gedacht hebt.

Loop jij met de vraag: "hoe realiseren we de grootste kostenbesparing?" Verander die vraag eens in: "hoe kunnen we capaciteit vrijmaken en gebruiken om de klantwaarde te vergroten?" Ga de uitdaging maar aan en ontdek het resultaat ervan in je omzet.


OVER MAXIME VAN DE MEER EN CBT

In Maxime komt ruim 25 jaar ervaring in het trainen en opleiden van de werkvloer samen. De voorbeelden komen uit de dagelijkse praktijk bij uiteenlopende bedrijven en zijn een feest (of soms een nachtmerrie) van herkenning voor plant managers, leidinggevenden en operators in de maakindustrie. Gecombineerd met de theoretische achtergrond uit de lesstof, vertelt Maxime over situaties die zich werkelijk voorgedaan hebben en hoe je daar vanuit de visie van cbt op kunt reageren. Elke aanpak heeft slechts één doel: het behalen van resultaten waar je u tegen zegt.

www.cbtvoorresultaten.nl

Oost-Gelderland Business nr 5 2017

» Coverstory Business Makeover: kick-start bij innovaties
» De win-win-gedachte van De Graafschap
» Column ETL Dales: verhoging tarieven box 2 en afschaffing dividendbelasting
» Business Flitsen - Achterhoek en Twente halen banden met Duitsland aan - Succesvolle inspiratiebijeenkomst
» Dirkzwager: Goed nadenken over de juiste samenwerkingsvorm
» Automotive nieuws: Mercedes - Vredestein - Renault - Volkswagen Polo - Continental - BMWi
» Column STRAIGHT Human Support: Wie het gemak niet zoekt, is lui
» Jong Management Achterhoek: persoonlijke en zakelijke groei
» Achterhoek Agenda 2020: SmartHub Talent Program van start in de Achterhoek
» VNO-NCW Midden: Aanbesteden moet gewoon weer leuk worden
» Gestapeld financieren: Wees zuinig op je tafelzilver
» RCT Gelderland: ICT-ontwikkelingen in de maakindustrie
» Column HAN: Smart Industry & Smart Business: rage of trend?
» Goma: investeren in toegevoegde waarde
» Column cbt Voor Resultaten: boekhouden volgens de lean methode
» The Hunting Lodge: een culinair paradijs
» Vergaderen zonder muren
» Jaarbeurs Utrecht: Utrechtse vibe brengt ons verder
» Business Flitsen - De Feestfabriek - Gamemiddag Lensink Gussinklo Makelaardij
Lees volledige uitgave online