29 january 2015
29 january 2015
Sofie Fest
Redacteur
Stichting Variatie in de Keuken was dit jaar voor het eerst op de Horecava aanwezig met hun #GekopGroente stand. In de stand werden verschillende demonstraties gegeven door bekende chefs, met de focus op technieken en bijzondere smaakcombinaties die met meer groente mogelijk zijn. “Meer groente en iets minder vlees is wat de hedendaagse bewuste consument wil. Bovendien leveren groentegerechten duizenden liters water, CO2 en landbouwgrond besparing op en voor de restauranthouder tot maar liefst 23% inkoopvoordeel. Als iedereen profiteert van een andere balans op het bord dan begrijp ik wel waarom zoveel restaurants interesse hebben. Daarom is het zo belangrijk om alle kennis die we hebben op dit gebied te blijven delen met chefs en restauranthouders”, aldus Joris Heijnen, oprichter van Variatie in de Keuken.
Uit het onderzoek bleek dat 92% van de bezoekers van het Vers en Puur plein in hal 1 op de Horecava verwacht dat er meer groente geserveerd gaat worden in de Nederlandse horeca in 2017. Gemiddeld wordt een stijging verwacht van 28% meer groente op het bord. De stichting verwacht zelf dat de ontwikkeling iets langzamer zal gaan maar is blij te zien dat het zo leeft in de sector. Joris Heijnen: “Als het lukt om de Horeca te inspireren gemiddeld minimaal 10%-20% meer groente te serveren dan hebben we al een flinke stap gezet.” In totaal werden 166 bezoekers ondervraagd waarvan 60% werkzaam bij een restaurant.
Tien restaurants hebben inmiddels aangegeven mee te willen werken aan een grootschalig onderzoek waarbij verschillende concepten om de groenteconsumptie te bevorderen gedurende twee weken uitgevoerd zullen worden. Tijdens het onderzoek wil Variatie in de Keuken metingen verrichten en een gasttevredenheidsonderzoek doen om zo inzicht te krijgen op welke manier de restauranthouder meer geld kan verdienen en de gasten meer tevreden naar huis gaan. Het onderzoek is een gezamenlijk project met o.a. de Wageningen Universiteit en het Groenten Fruit Huis om de groente consumptie te stimuleren. Bij interesse, er zijn nog enkele plaatsen voor restaurants beschikbaar, neem contact op met Stichting Variatie in de Keuken.
Over Stichting Variatie in de Keuken
Variatie in de Keuken zet groente in de hoofdrol en inspireert mensen om gezond en duurzaam te eten. De stichting ontwikkelt campagnes en projecten om zowel particulieren als professionals actief bezig te laten zijn met gevarieerd en groenterijk eten. Naast succesvolle campagnes als ‘VariatieChef van het Jaar’ en ‘The Different Dinner’ zijn er inmiddels 500 professionele koks getraind. Met een schat aan praktijkkennis voert Variatie in de Keuken verschillende onderzoeken uit in opdracht van het bedrijfsleven en overheden. Opdrachtgevers zijn onder andere Universiteit Wageningen, Groenten Fruit Huis, Ministerie van Economische Zaken, Van der Valk en Smilde Foods. Groenterijk eten is lekker, goedkoop, gezond en voor iedereen mogelijk. Voor tips, recepten en meer informatie zie: www.variatieindekeuken.nl.
Op de hoogte blijven van onze updates?