Terwijl veel sectoren in Nederland al jaren vooruitstrevend zijn, zich richten op de nieuwe tijdgeest en komen tot producten en diensten die aansluiten op de veranderende consument, blijft een conservatieve bouwsector ver achter. Dat werd voor mij nogmaals bevestigd toen ik een artikel in het Financieel Dagblad las. De titel loog er niet om: 'Gebrek aan innovatie drukt bouw verder in het slop'.
Aan de lijve ondervinden mijn compagnons en ik dat vernieuwing nog een vies woord is in deze sector. Een nieuw concept om op een milieuvriendelijke, zeer duurzame wijze daken en gevels van woningen en gebouwen waterdicht te maken, wordt maar mondjesmaat geaccepteerd. En dit terwijl de prijs zeer goed kan concurreren met traditionele producten. Voor ons geen reden om ons te beletten onze oplossingen waarin wij stellig geloven op de markt te brengen. Wij zijn inmiddels de grenzen overgetrokken waar men wel vooruitstrevend is.
Desondanks kan ik niet begrijpen wat de ondernemers in deze sector drijft. Deze sector is al jaren bezig zich zelf ter ziele te helpen. In het FD artikel wordt deze sector zelfs vergeleken met V&D. Bij de warenhuisketen leidden dalende omzetten en krappere marges ertoe dat niet meer werd geïnvesteerd in vernieuwing.
De bouwsector wordt toch geen volgende V&D? Kom op nou zeg! Sla de handen nu eens ineen en zorg er samen voor dat deze sector weer tot bloei komt.
In de komende jaren zal deze sector een enorme groei kunnen doormaken als wij de trends aanschouwen. De trek naar de steden blijft doorzetten, waardoor straks zo'n 60% van de bevolking in de steden woont. Steden en dorpen gaan faciliteiten als scholen en sportvelden delen. Organisaties veranderen omdat arbeidsprocessen door toedoen van digitalisering en robotisering anders ingericht worden, wat maakt dat deze organisaties naar nieuwe onderkomens op zoek gaan of hun onderkomens gaan verbouwen. De nodige veranderingen dus waar deze sector profijt van kan gaan hebben. Maar dan wordt het tijd dat er eens (samen-)gewerkt gaat worden. Dat aan het 'prijsvechten' een eind komt. Dat wij de faalkosten gaan terugdringen omdat wij ons gezamenlijk verantwoordelijk gaan voelen voor een project. Dat aannemer en onderaannemer en onder-onderaannemer en zzp'er er samen voor zorgen dat zij de klant echt waarde gaan bieden en gaan ontzorgen.
Zo moeilijk kan het niet zijn en de eerste stappen worden door enkele bedrijven al gezet. En met succes. Zo is ook het initiatief dat mijn compagnons en ik gestart zijn ontstaan. Samen de handen ineen slaan, omdat wij daarmee kennis, kunde, talenten, ervaring en middelen in kunnen zetten om buiten de gebaande paden tot oplossingen te komen.
Gerard van Kilsdonk is consultant bij Change Management