21 may 2015
Wat doet een Ombudsman?
Een Ombudsman is een onafhankelijk en onpartijdig persoon die klachten van inwoners over een overheidsinstantie (zoals de gemeente) onderzoekt. Mensen kunnen zich bij de Ombudsman melden nadat zij een klacht ingediend hebben bij de overheidsorganisatie.
Het woord “ombudsman” komt uit het Zweeds en betekent “vertegenwoordiger”. De Ombudsman onderzoekt de klacht en doet daarover een uitspraak. Hij bekijkt objectief of de overheid de burger netjes, tijdig en eerlijk heeft behandeld. Daarnaast geeft hij ook adviezen aan de overheid over hoe het beter kan. Een Ombudsman is niet in dienst van de gemeente.
Op dit moment is Doetinchem nog aangesloten bij de Nationale Ombudsman, maar daar kan verandering in komen als de gemeenteraad van Doetinchem daarmee akkoord gaat. Per 1 januari 2016 kan de Doetinchemse Ombudsman dan al van start gaan.
Laagdrempelig en benaderbaar
Er moet nog een geschikte kandidaat gevonden worden voor deze belangrijke functie: iemand met veel kennis van zaken, maar ook iemand die snel en informeel kan schakelen tussen onze inwoners en organisatie. Portefeuillehouder Kees Telder: “Veel problemen zijn al gauw de wereld uit als je maar vlot met elkaar rond de tafel gaat. We denken dat een lokale Ombudsman dat net wat beter kan dan de wat formelere Haagse Nationale ombudsman. We zoeken dus iemand met goede communicatieve capaciteiten maar ook het liefst met wortels in de regio, die de mensen en de cultuur van de streek kent.”
Onafhankelijke ondersteuning
De gemeenteraad kan de lokale Ombudsman benoemen voor de duur van 6 jaar. Daarnaast wordt natuurlijk ook de onafhankelijke ondersteuning van de Ombudsman geregeld. De gemeente Doetinchem zoekt bij een positief besluit van de raad daarom ook de samenwerking met gelijkgestemde gemeenten.
Op de hoogte blijven van onze updates?