47 Food Innovators en 28 Voedingsmiddelentechnologen betreden de Nederlandse foodsector

14 july 2015
Deze week nemen 75 food studenten hun HAS-diploma Food Design & Innovation of Voedingsmiddelentechnologie in ontvangst. Een geweldige nieuwe aanwas van young professionals die de Nederlandse food sector gaan versterken. Ter gelegenheid van hun afstuderen verschijnt vandaag het jaarlijkse HAS Food boek. Een boek waarin de studenten hun individuele eindwerk presenteren of in groepsverband bijzondere technologische innovaties laten zien.

Food Innovators en Voedingsmiddelentechnologen broodnodig
Nederland behoort tot de top in de foodsector, we zijn uitblinker in innovatie en productiviteit. Van de 40 belangrijkste voedsel- en drankbedrijven ter wereld hebben 12 bedrijven Research & Development-activiteiten of een vestiging in Nederland. Om Nederland aan de top te houden en haar positie te verstevigen is de aanwas van goed opgeleide professionals broodnodig. “Het is geweldig om te zien dat er weer 75 jonge mensen de sector komen versterken. Wij hebben meer food innovators nodig zoals deze HAS’ers om onze toppositie te behouden en onze kennis internationaal over te dragen en nieuwe technologieën door te ontwikkelen”, aldus Aalt Dijkhuizen, boegbeeld topsector Agri & Food.

Commercieel inzicht en technologische kennis
Wat brengen deze HAS’ers de sector dan concreet? “Afgestudeerde Food Innovators ontwikkelen innovatieve food concepten die toegevoegde waarde bieden aan consumenten, doordat het product met verhaal, de verpakking en de marketing tot een samenhangend geheel is uitgewerkt. Zij ontwikkelen concepten binnen nationale en internationale context en weten deze te toetsen op commerciële haalbaarheid, maakbaarheid en consumentinzichten,” aldus Theo Clermonts, opleidingsdirecteur Food Design & Innovation over de toegevoegde waarde van food innovators. “Afgestudeerde Voedingsmiddelentechnologen ontwikkelen, produceren en vermarkten voedingsmiddelen,” voegt Hans Hilbrands, opleidingsdirecteur Voedingsmiddelentechnologie, daaraan toe “Optimaliseren en vernieuwen staat daarbij centraal. Vanuit een solide technologische basis specialiseren zij zich in één van de volgende vier richtingen: Product, Production, Quality en Business. Hiermee kunnen ze volop aan de slag bij bedrijven die consumentenproducten maken én ook bij toeleveranciers van ingrediënten, productiemiddelen of verpakkingsmaterialen voor de food sector.”

Boek vol innovaties
Ter gelegenheid van het afstuderen is vandaag het jaarlijkse HAS Food boek gepubliceerd. Een boek dat vol staat met inspiratie voor bedrijven in de food sector. Een boek waarin ook veel concrete voorbeelden worden gegeven waarmee de nu afgestudeerde food innovators en voedingsmiddelentechnologen laten zien wat ze in hun mars hebben. Voorbeelden van concepten die terug te vinden zijn in het boek:

-‘Cloud 9’ van Mariëlle van Maren, Martijn Jacobs, Thomas Bosson en Stacey de Graaf: een bruisende cocktail op basis van paprikasap.
-‘Souschef’ van Nanda de Beer: kant- en klare groentecomponenten waarbij verse groenten zijn voorgegaard op lage temperatuur.
-‘MIKS’ van Pleun van den Oever: een originele vriesverse smoothie.
-‘Nummertje’ van Thomas van Kempen: een nieuwe formule voor Aziatisch eten.
-‘Dutchpot’ van Stefan Rustenburg: een kant-en-klare Nederlandse maaltijd in blik voor studenten met examenstress.
-‘MeatGreen’ van Anne Lyskawa: een burger van 50% vlees en 50% groente voor de vleesminderende consument.

Bekijk het boek hier.
 
Op de hoogte blijven van onze updates?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven
Meest gelezen
Meest recent

Achterhoek Business nr1 2025

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven
Achterhoek Business is een uitgave van Van Munster Media