Elektriciteit uit de oude IJssel voor 500 huishoudens

16 july 2015
Het Waterschap Rijn en IJssel, de gemeente Doesburg en het Gelderse bedrijf Deepwater-Energy hebben de projectovereenkomst getekend voor de realisatie van een waterkrachtcentrale achter de stuw van de Oude IJssel in Doesburg. Twee Oryon Watermills van elk 250 kilowatt wekken op jaarbasis 1.800 megawattuur elektriciteit op, waarvan een deel wordt gebruikt voor volledige energievoorziening van het sluizencomplex van het Waterschap.

Heemraad Berend-Jan Bussink van Waterschap Rijn en IJssel over het project: “Wij hebben als waterschappen in Nederland ambities qua duurzaamheid en energie, waarbij we in 2020 voor 40% zelfvoorzienend willen zijn in ons energieverbruik. Deze waterkrachtcentrale in Doesburg levert hieraan een belangrijke bijdrage. Daarnaast willen we als waterschap innovatieve marktpartijen de ruimte geven om hun innovatie op het gebied van duurzame energieopwekking te laten zien aan het grote publiek en deze wereldwijd te vermarkten.”

De Oryon Watermill is een innovatie van het bedrijf Deepwater-Energy. Na verschillende prototypes en testopstellingen is de goede werking en het hoge rendement aangetoond. Directeur Jaap Ory: “De kern van de innovatie is de verticale as met drie wieken waaraan beweegbare lamellen zitten. Eigenlijk simpel, maar beduidend anders dan bij andere watermolens. Onze watermolen is te vergelijken met een draaideur bij een hotel. De natuurlijke waterstroming drukt de lamellen dicht waardoor de wiek ronddraait. In de as zit een generator die de beweging omzet in elektriciteit. Op de wal staat een transformator unit die de elektriciteit reguleert en geschikt maakt voor directe voeding aan het elektriciteitsnet. Het draaideur principe zorgt dat de installatie auto visvriendelijk is. Het rendement is hoog vanwege de waterversnelling van de behuizing en de geavanceerde constructie. En in tegenstelling tot zon en wind is er altijd stromend water.

De waterkrachtcentrale in Doesburg wordt door Deepwater-Energy gebruikt als demonstratieproject voor alle geïnteresseerde partijen over de hele wereld. Ory: Ondanks dat we een maatwerk constructies maken die optimaal afgestemd zijn op de lokale watersituatie, is in Doesburg perfect de basiswerking te zien. Het is geweldig om vlak bij huis minimaal twintig jaar lang zo’n mooi project te hebben. Aan de hand van informatiepanelen en realtime camera’s en een energiedashboard is te zien hoeveel energie we uit de Oude IJssel halen.”

Wethouder Fred Jansen van de gemeente Doesburg is eveneens zeer enthousiast over dit prachtige project: “Het levert gegarandeerd veel publieke belangstelling op en als stad faciliteren we dit project graag. Het sluit mooi aan op onze gewenste uitstraling, namelijk die van betrokken en op duurzame gemeente.”
Verwachting is dat de Oryon Watermill, na een traject van subsidieaanvraag en bouw, in het najaar van 2016 te water gelaten wordt en in bedrijf wordt gesteld. De bedoeling is een duurzaam regionaal energiebedrijf de opgewekte energie gaat afnemen en gaat leveren aan consumenten. 
Op de hoogte blijven van onze updates?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven
Meest gelezen
Meest recent

Achterhoek Business nr1 2025

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven
Achterhoek Business is een uitgave van Van Munster Media