Daling zzp'ers in zorg door handhaving schijnzelfstandigheid

8 uur geleden
8 uur geleden
In april nam het aantal WW-uitkeringen in Gelderland weer af, ditmaal met 2,3%. In de zorgsector hadden overheid, zorgbranches en zorgverzekeraars al langer het voornemen om een betere balans te creëren tussen zelfstandigen en medewerkers in loondienst. De activering van de volledige handhaving op schijnzelfstandigheid door de Belastingdienst per 1 januari lijkt effect te hebben, kijkend naar de eerste maanden van 2025. In geen enkele andere sector daalde het aantal zelfstandigen zo sterk. Er zijn wel verschillen tussen de verschillende zorgbranches.

Aantal zzp'ers in zorg afgelopen jaren enorm gegroeid
Net als in andere sectoren was het aantal zzp’ers in de zorg fors toegenomen. Tussen 2013 en 2023 was de stijging in Nederland 72% (Centraal Bureau voor de Statistiek, CBS). In de provincie Gelderland is het aantal zzp’ers kleiner, maar was een vergelijkbare toename van 75% zichtbaar in diezelfde periode. Het gaat hier om mensen waarbij het zzp-schap de hoofdbaan is. Er werd met name voor het zzp-schap in de zorg gekozen omdat het meer vrijheid geeft (zoals zelf bepalen hoeveel en wanneer je werkt) en omdat werk en privé beter gecombineerd kunnen worden volgens de zzp’ers. Een gevolg is dat op sommige uren veel werkzaamheden moeten worden opgevangen door een krimpende groep werknemers in loondienst. Ook krijgen zij vaak minder betaald dan hun collega’s die als zelfstandige werken. Werkgevers zijn daardoor in de afgelopen jaren geconfronteerd met stijgende personeelskosten.

Naar meer balans
Overheid, zorgbranches en zorgverzekeraars legden in het Integraal Zorgakkoord van 2022 al het voornemen vast om tot een betere balans te komen tussen medewerkers in loondienst en zzp’ers. Sinds 1 januari 2025 handhaaft de Belastingdienst weer volledig op schijnzelfstandigheid.

Er lijkt inderdaad een betere balans te ontstaan tussen loondienstmedewerkers en zzp’ers. Vanaf november 2024 is een duidelijke afname zichtbaar van het aantal zzp’ers in de zorg: in vier maanden tijd kromp in Nederland hun aantal met 3.500 (Kamer van Koophandel, KVK). In geen enkele andere sector daalde het aantal zelfstandigen zo sterk. Er zijn wel verschillen tussen de zorgbranches. In de verpleging, verzorging en thuiszorg (VVT) verdwenen in Nederland de meeste zzp’ers. Ook in de gehandicaptenzorg stopten veel zelfstandigen. Het is nog onduidelijk of deze daling doorzet en of het de krapte in de zorg verlicht. Aan de andere kant kan een te snelle terugloop van zzp’ers het nog moeilijker maken om roosters rond te krijgen. Niet iedere zzp’er zet zijn diensten namelijk voort in de zorgsector of gaat (terug) in loondienst. 

Laura Boers, UWV-arbeidsmarktadviseur: ‘Zzp’ers zijn ontzettend belangrijk voor de Nederlandse economie, mits het geen schijnzelfstandigheid betreft. Volwaardige zzp’ers, die autonoom en ondernemend zijn, zorgen voor innovatiekracht. Dat mag gestimuleerd worden. Ook voor organisaties zelf kunnen zzp’ers een uitkomst zijn, bijvoorbeeld bij piekdrukte of ziekte. Anderzijds roepen juist in een sector als de zorg zzp’ers discussie op. Dat komt met name omdat een deel van de zorg met publiek geld gefinancierd wordt.’

Het artikel Daling zzp’ers in zorg door handhaving schijnzelfstandigheid geeft meer informatie over het thema zzp’ers in de zorg.
 
Op de hoogte blijven van onze updates?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven
Meest gelezen
Meest recent

Achterhoek Business nr1 2025

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven
Achterhoek Business is een uitgave van Van Munster Media