Gemeente Bronckhorst onderzoekt kansen voor een circulair bedrijventerrein met mestvergister

1 dag geleden
1 dag geleden
Beschikbare duurzame energie, het vasthouden van water en toekomstbestendige landbouw vormen grote uitdagingen voor (agrarische) bedrijvigheid en nieuwe ontwikkelingen in Nederland, ook in Bronckhorst. Daarom onderzoekt de gemeente Bronckhorst diverse mogelijkheden hoe hier mee om te gaan via het programma de RegioRotonde. Als onderdeel van de Herijkte Routekaart Bronckhorst energieneutraal stelde de raad vast dat een circulair werklandschap één van de mogelijke oplossingen is voor de toekomst. Het uitgangspunt is: wat lokaal wordt opgewekt, zoveel mogelijk lokaal gebruiken. Een initiatief dat nu wordt onderzocht, is een circulair bedrijventerrein met een coöperatieve mestvergister. Daarmee wordt lokale mest verwerkt tot energie, dat weer terugvloeit naar de bedrijven op het bedrijventerrein. Gesloten systemen dus.  

Initiatiefnemer is het Bronckhorster bedrijf De Covik, dat het initiatief voor een circulair werklandschap (bedrijventerrein) met een coöperatieve mestvergister in 2023 indiende. Bij een coöperatieve mestvergister vormen lokale boeren gezamenlijk een coöperatie die afspraken maakt en levert aan de mestvergister. Een mestvergister kan bijdragen aan de toekomstbestendigheid van agrarische familiebedrijven doordat het mest omzet in nuttige grondstoffen en energie. Energie wordt dan lokaal opgewekt en afgenomen. De mestvergister maakt onderdeel uit van een plan voor een nieuw te ontwerpen circulair bedrijventerrein, waarbij ook wordt gezocht naar mogelijkheden voor het vasthouden en hergebruiken van regen- en afvalwater. Een circulair werklandschap zorgt op deze manier voor gesloten kringlopen van voedingsstoffen, energie en water. Dit initiatief biedt kansen passend bij de uitdagingen. Maar brengt ook nieuwe uitdagingen met zich mee. De gemeente onderzoekt nu of de plannen van De Covik passen bij de doelstellingen en het beleid van de gemeente.

Circulair bedrijventerrein
Op een circulair bedrijventerrein werken bedrijven en organisaties samen om kringlopen te sluiten en zo duurzaam mogelijk te werken. Mooie voorbeelden van circulariteit in Bronckhorst zijn bijvoorbeeld een uitwisseling van stroom tussen bedrijven onderling en een zwembad dat gebruik maakt van restwarmte van de industrie om water te verwarmen.

Wethouder Wilko Pelgrom: “De uitdagingen op het gebied van onze energievraag, klimaatadaptatie en toekomstbestendige landbouw worden steeds ingewikkelder. We nemen onze verantwoordelijkheid voor de samenleving, zowel nu als in de toekomst, serieus. Daarom willen we vooruitkijken en ruimte bieden aan innovatieve ideeën. Onze regio bruist van kennis en innovatie, daar willen we graag volop gebruik van maken. Samen bouwen we aan een duurzame toekomst.” 

De ontwikkeling van een circulair bedrijventerrein vraagt tijd en zorgvuldigheid. De afgelopen periode zijn de kansen en uitdagingen op het gebied van techniek, ruimte, omgeving, financiële en juridische kaders en maatschappelijke gevolgen globaal in kaart gebracht. In april 2025 besloten b en w dat ze het circulair werklandschap zien als een kansrijke optie binnen de energietransitie, die nader onderzocht moet worden. In dit vervolgproces moeten nog veel vragen beantwoord en zaken afgewogen worden. Er wordt bekeken of het initiatief voor het Circulair Werklandschap past bij het bestaande beleid en hoe hier regionaal en provinciaal naar wordt gekeken. Hiervoor zoeken we de samenwerking met andere overheden zoals de provincie, het Rijk en het waterschap. Bij eventuele aanpassingen in beleid of initiatief wordt opnieuw bekeken of het initiatief passend en kansrijk is voor Bronckhorst. 

Kleine mestvergister
Voor de volledigheid wordt hier vermeld dat dezelfde initiatiefnemer ook een voorstel heeft ingediend voor een kleine mestvergister. Dit is een op zichzelf staand initiatief, maar zal wel ervaring en kennis opleveren voor de grote coöperatieve mestvergister die onderdeel uitmaakt van het circulaire werklandschap. De aanvraag voor de kleine mestvergister volgt de reguliere ruimtelijke procedure en eventuele vergunningverlening heeft niet automatisch gevolgen voor het circulair werklandschap.

Image by Catkin from Pixabay
 
Op de hoogte blijven van onze updates?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven
Meest gelezen
Meest recent

Achterhoek Business nr2 2025

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven
Achterhoek Business is een uitgave van Van Munster Media