Michelinsterren 2026: Het sterrenfirnament voor culinair minnend Nederland

1 uur geleden
1 uur geleden
Sofie Fest
Redacteur

Op maandag 6 oktober presenteerde Michelin de nieuwe restaurantgids tijdens de openingsdag van de culinaire vakbeurs BBB Maastricht. Maar liefst 119 Nederlandse restaurants werden in 2025 (opnieuw) bekroond met één, twee of drie Michelinsterren.

Nieuwkomers en oudgedienden

Eén van de nieuwkomers is restaurant Olde Marckt in Aalten, dat sinds 1998 wordt gerund door de familie Stoverink. Zoon Bram keerde in 2023 terug naar Aalten. Het resultaat is een menukaart met klassiekers van het huis (waaronder met door vader Albert geschoten wild) en subtiel werelds genuanceerde gerechten.

Twee oud gedienden kregen bij hun nieuwe plek twee Michelinsterren. Soenil Bahadoer legde bij De Lindenhof de basis voor zijn unieke signatuur gekenmerkt door zijn Surinaams-Hindoestaanse roots en een Franse basis. Bij GEM. by Soenil Bahadoer - gevestigd in Kasteel Gemert Eindhoven, Curio Collection by Hilton - zet hij zijn culinaire carrière voort.

Chef-kok Guido Braeken ging van Julemont naar Van Oys Maastricht Retreat in Eijsden, waar hij in restaurant Create by Guido Braeken met kwaliteitsproducten, klassieke finesse en een exotische schwung de menukaart bepaalt.

Een prachtige blijk van vertrouwen en waardering was de hernieuwde toekenning van drie Michelinsterren aan De Librije in Zwolle. Na het wegvallen van culinair icoon Jonny Boer was dit ongetwijfeld een opluchting voor Thérèse, hun twee kinderen Isabelle en Jimmie, en chef-kok Nelson Tanate.

Groene ster

Sinds 2021 deelt Michelin ook groene sterren uit. Dit is een speciale onder-scheiding voor restaurants die zich inzetten op het gebied van duurzaamheid. Restaurants met een groene Michelinster bieden naast uitmuntende gastronomie een actieve bijdrage aan een betere wereld door middel van duurzame bedrijfspraktijken zoals het gebruik van lokale en seizoensgebonden ingrediënten, het tegengaan van voedselverspilling, het werken met biologische producten en het beperken van de ecologische voetafdruk. Dit jaar kregen Konijnenvoer in Arnhem en Tres in Rotterdam voor het eerst een groene Michelinster. In totaal zijn er nu 23 restaurants in Nederland met deze duurzame bekroning.

De vijf criteria van Michelin

Voor restaurants worden de Michelinsterren beschouwd als dé kroon op het harde werk en blijk van waardering en kwaliteit. De sterren worden toegekend aan de hand van vijf criteria: de kwaliteit van de ingrediënten, de beheersing van kooktechnieken en smaken, de persoonlijkheid van de chef zoals die in de gerechten tot uiting komt, de prijs-kwaliteitverhouding en de consistentie van de keuken, zowel gedurende het menu als over tijd.

De betekenis van de sterren is als volgt:

* 1 ster: uitzonderlijke keuken

** 2 sterren: de keuken is een omweg waard

*** 3 sterren: de keuken is een reis waard

 

Drenthe

Eén Michelinster

- De Vlindertuin (Zuidlaren) 

Friesland

Eén Michelinster

- De Heeren van Harinxma (Beetsterzwaag)

- Restaurant Smink (Wolvega)

Groene Michelinster

- Mearkas (Eastermar)

Gelderland

Twee Michelinsterren

- 't Nonnetje (Harderwijk)

- De Nieuwe Winkel (Nijmegen)

Eén Michelinster

- Olde Marckt (Aalten, nieuwe onderscheiding)

- Zenith (Apeldoorn)

- Rijnzicht (Doornenburg)

- 't Raedthuys (Duiven)

- Basiliek (Harderwijk)

- De Kromme Dissel (Heelsum)

- Flicka (Kerkdriel)

Groene Michelinster

- Konijnenvoer (Arnhem, nieuwe onderscheiding)

- Lokaal (Doetinchem)

- Flores (Nijmegen)

- De Nieuwe Winkel (Nijmegen)

Groningen

Eén Michelinster

- Herberg Onder de Linden (Aduard)

- Noor (Groningen)

Limburg

Twee Michelinsterren

- Create by Guido Braeken (Eijsden, nieuwe onderschei-ding)

- Brut172 (Reijmerstok)

Eén Michelinster

- Restaurant Atelier (Gulpen)

- Da Vinci (Maasbracht)

- Au Coin des Bons Enfants (Maastricht)

- Beluga Loves You (Maastricht)

- Château Neercanne (Maastricht)

- Studio (Maastricht)

- Tout à Fait (Maastricht)

- ONE (Roermond)

- De Leuf (Ubachsberg)

- Marrees (Weert)

Groene Michelinster

- ONE (Roermond)

- Aan Sjuuteänjd (Schinnen)

Noord-Brabant

Twee Michelinsterren

- GEM. by Soenil Bahadour (Gemert, nieuwe onderscheiding)

- Tribeca (Heeze)

- De Treeswijkhoeve (Waalre)

Eén Michelinster

- Restaurant Wolfslaar (Breda)

- Noble Kitchen (Cromvoirt)

- Wiesen (Eindhoven)

- Zarzo (Eindhoven)

- Sabero (Leende)

- Alma (Oisterwijk)

- Zout & Citroen (Oosterhout)

- Versaen (Ravenstein)

- Restaurant 1857 (Roosendaal)

- Odille (Sint-Oedenrode)

- O&O (Sint-Willebrord)

- Monarh (Tilburg)

- Sense (Vught)

- Vista (Willemstad)

Groene Michelinster

- Restaurant Vannu (Bavel)

Noord-Holland

Twee Michelinsterren

- Aan de Poel (Amstelveen)

- Ciel Bleu (Amsterdam)

- Flore (Amsterdam)

- Restaurant 212 (Amsterdam)

- Spectrum (Amsterdam)

- Vinkeles (Amsterdam)

- De Bokkedoorns (Overveen)

Eén Michelinster

- Bistro de la Mer (Amsterdam)

- Bolenius Rembrandtpark (Amsterdam)

- Bougainville (Amsterdam)

- Choux (Amsterdam, nieuwe onderscheiding)

- CUE (Amsterdam, nieuwe onderscheiding)

- Daalder (Amsterdam)

- De Juwelier (Amsterdam)

- De Kas (Amsterdam)

- Lars Amsterdam (Amsterdam)

- MOS (Amsterdam)

- Restaurant Showw (Amsterdam)

- RIJKS® (Amsterdam)

- RON Gastrobar (Amsterdam)

- Sinne (Amsterdam)

- The White Room by Jacob Jan Boerma (Amsterdam)

- Wils (Amsterdam)

- Yamazato (Amsterdam)

- Zoldering (Amsterdam)

- Apicius (Castricum)

- ML (Haarlem)

- Ratatouille Food & Wine (Haarlem)

- Cheval Blanc (Heemstede)

- Merlet (Schoorl)

Groene Michelinster

- Neder (Alkmaar)

- Bolenius Rembrandtpark (Amsterdam)

- Flore (Amsterdam)

- De Kas (Amsterdam)

- Kook Atelier Op Oost (Oosterend)

Overijssel

Drie Michelinsterren

- De Librije (Zwolle)

Twee Michelinsterren

- De Lindenhof (Giethoorn)

- De Groene Lantaarn (Staphorst)

Eén Michelinster

- Kaatje bij de Sluis (Blokzijl)

- Joann (Enschede)

- De Woage (Gramsbergen)

- 't Lansink (Hengelo)

- De Swarte Ruijter (Holten)

- De Bloemenbeek (De Lutte)

- Brass Boer Thuis (Zwolle)

- Restaurant Affect (Zwolle)

Groene Michelinster

- Het Seminar (Zenderen)

- De Librije (Zwolle)

Utrecht

Eén Michelinster

- La Provence (Driebergen-Rijsenburg)

- Restaurant Kasteel Heemstede (Houten)

- Voltaire (Leersum)

- Restaurant De Burgemeester (Linschoten)

- 't Amsterdammertje (Loenen aan de Vecht)

- Tante Koosje (Loenen aan de Vecht)

- Karel 5 (Utrecht)

- Maeve (Utrecht)

- De Nederlanden (Vreeland)

- Lutum (Wijk bij Duurstede)

Groene Michelinster

- Heimat (Utrecht)

- Héron (Utrecht)

- Lutum (Wijk bij Duurstede)

Zeeland

Twee Michelinsterren

- Inter Scaldes (Kruiningen)

Eén Michelinster

- Spetters (Breskens)

- Demain (Cadzand)

- Codium (Goes)

- De Kromme Watergang (Hoofdplaat)

Groene Michelinster

- Hof aan Zee (Koudekerke)

- Morille (Koudekerke)

Zuid-Holland

Twee Michelinsterren

- FG - François Geurds (Rotterdam)

- Fred (Rotterdam)

- Parkheuvel (Rotterdam)

Eén Michelinster

- Pieters Restaurant (Bergambacht)

- Perceel (Capelle aan den IJssel)

- Novaela (Delft, nieuwe onderscheiding)

- LIZZ (Gouda)

- Calla's (Den Haag)

- Bij Jef (Den Hoorn)

- De Gieser Wildeman (Noordeloos)

- Latour (Noordwijk aan Zee)

- Restaurant Calva (Nootdorp, nieuwe onderscheiding)

- 't Ganzenest (Rijswijk)

- Amarone (Rotterdam)

- Joelia (Rotterdam)

- The Millèn (Rotterdam)

- Zeezout (Rotterdam)

- Central Park (Voorburg)

- De Moerbei (Warmond)

- Triptyque (Wateringen)

Groene Michelinster

- Tres (Rotterdam, nieuwe onderscheiding)

- Rotonde (Rotterdam)

- Triptyque (Wateringen)

Op de hoogte blijven van onze updates?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven
Meest gelezen
Meest recent

Achterhoek Business nr3 2025

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven
Achterhoek Business is een uitgave van Van Munster Media