9 jaar geleden
9 jaar geleden
Sofie Fest
Redacteur
Werkplekken bij gemeente
De gemeente Bronckhorst start in 2016 met één werkplek voor iemand met een beperking. De jaren daarna breiden we dat uit tot in totaal negen werkplekken in 2025. Op dit moment zijn er geen functies binnen de gemeentelijke organisatie van Bronckhorst die direct door mensen met arbeidsbeperkingen vervuld kunnen worden. Daarom gaat de gemeente functies ‘opknippen’ (jobcarving). Dat betekent dat we bij specialistische functies de minder specialistische taken uit de functie halen. Dat kan een interessante baan opleveren voor iemand met een beperking. Het gaat dan bijvoorbeeld om telefoontjes beantwoorden, interne post rondbrengen of de administratie bijhouden. Uiteraard zorgen we voor goede begeleiding. Een mooie kans voor mensen met een beperking en tegelijkertijd een manier om efficiënter te werken, omdat gespecialiseerde medewerkers zich volledig kunnen richten op hun hoofdwerkzaamheden. De gemeente heeft het UWV Werkbedrijf gevraagd om een analyse te maken van alle functies en werkprocessen binnen de organisatie. Als deze in kaart gebracht zijn, bekijken we welke functies in aanmerking komen om ‘op te knippen’.
Detachering van Delta-medewerkers
Vanuit de gedachte dat de gemeente werkgever wil zijn voor mensen een beperking, werken sinds begin 2015 27 Delta-medewerkers bij de gemeente. Zij werken op basis van detachering in het groenonderhoud, onder begeleiding van medewerkers van de gemeente. Dit was een pilot. De ervaringen zijn positief en besloten is dat we hier ook in 2016 mee doorgaan.
Werkplekken bij lokale werkgevers
Op 2 februari 2016 sloten de gemeente en Aviko een overeenkomst over arbeidsparticipatie. Aviko wil door deze samenwerking invulling geven aan haar beleid voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. In de overeenkomst is vastgelegd dat Aviko voor 1 juli 2017 in totaal 10 werkervaringsplaatsen in Steenderen creeërt. Ook gaat het bedrijf plaats bieden aan minimaal 3 mensen met een arbeidsbeperking. Naast Aviko heeft de gemeente afspraken gemaakt over mogelijkheden voor werk voor mensen met een beperking met een aantal andere lokale werkgevers. En zetten wij ons de komende tijd in om dit nog met meerdere bedrijven te doen.
Sociaal akkoord
In het sociaal akkoord hebben werkgevers in Nederland afgesproken dat ze extra banen gaan creëren voor mensen met een arbeidsbeperking. Het gaat hierbij uiteindelijk landelijk om 100.000 extra banen (oplopend tot 2026) in de marktsector. De overheid zorgt nog eens voor 25.000 extra banen. De extra banen zijn bestemd voor mensen die niet zelf het wettelijk minimumloon kunnen verdienen vanwege hun beperking. Mensen met een arbeidsbeperking zijn vaak erg gemotiveerd om te werken. Het vergroot hun gevoel van eigenwaarde, ze verdienen hun eigen geld en bouwen (een diverser) sociaal netwerk op.
Op de hoogte blijven van onze updates?