Nuttige zienswijzen op herindelingsontwerp Rijnwaarden-Zevenaar

9 jaar geleden
9 jaar geleden
Sofie Fest
Redacteur
De colleges van B&W van Rijnwaarden en Zevenaar hebben tijdens de zienswijzeperiode 18 zienswijzen op het herindelingsontwerp ontvangen. Inwoners en andere belangstellenden zijn overwegend positief over de nieuw te vormen gemeente. Twee zienswijzen zijn minder positief. Er zijn aandachtspunten en steunbetuigingen benoemd. De aandachtspunten worden zoveel mogelijk in het herindelingsadvies meegenomen. 

Veel voorkomende aandachtspunten in de zienswijzen zijn:
-behoud van korte lijnen tussen inwoners en bestuur
-instandhouding en zo mogelijk verbetering van openbaar vervoer
-behoud voorzieningen in de dorpen (onderwijs, sport, cultuur)
-harmonisatie belastingen (OZB en toeristenbelasting)
-samenwerking met (Duitse) buurgemeenten intensiveren
-stimuleren werkgelegenheid en toerisme

Negatieve zienswijzen
De indieners van twee zienswijzen zijn tegen de fusie. Zij geven aan dat een fusie niet tot kostenverlaging leidt. Er is geen verplichting meer vanuit het rijk om grotere gemeenten te vormen. Grotere gemeenten zouden leiden tot minder betrokkenheid van de burgers, afname van daadkracht van de gemeente en procedures duren langer.

Gespreksavonden
De gemeenten organiseerden vier gespreksavonden. Doel van deze avonden was tweeledig: informeren en in gesprek gaan met de inwoners. Aan de hand van stellingen is er gesproken over de gevolgen van de herindeling voor de dienstverlening, economie, toerisme, openbare ruimte, verkeer, zorg en welzijn, onderwijs, sport en cultuur. Circa 300 inwoners hebben de gespreksavonden bezocht. Ook de bezoekers van de gespreksavonden waren overwegend positief over de voorgenomen fusie, ook  zij hebben aandachtspunten voor het vervolgtraject meegegeven. Deze aandachtspunten komen veelal overeen met de inhoud van de ingediende zienswijzen.

Zienswijzeperiode
Het herindelingsontwerp lag van 4 februari tot en met 31 maart ter inzage. In deze periode is gelegenheid geboden om zienswijzen kenbaar te maken. Inwoners zijn via de lokale weekkrant, de website en sociale media geïnformeerd en gevraagd een zienswijze in te dienen. Als de beide gemeenteraden op 24 mei hun fiat geven aan het herindelingsadvies, wordt het voor definitieve besluitvorming doorgezonden naar provincie en rijk.

Vervolg: fusietraject
Na de herindelingsprocedure start de zogenaamde fusiefase. Deze fase start direct na de besluitvorming door de gemeenteraden. De fusiefase richt zich op de bouw van een nieuwe ambtelijke organisatie, zorgen voor huisvesting van het ambtelijk apparaat en de harmonisatie van beleid, producten en diensten
Op de hoogte blijven van onze updates?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven
Meest gelezen
Meest recent

Achterhoek Business nr1 2025

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven
Achterhoek Business is een uitgave van Van Munster Media