28 april 2016
28 april 2016
Sofie Fest
Redacteur
ondernemers en initiatiefnemers centraal stelt.
Tegelijk met de inhoudelijke keuzes staat het college voor een zorgvuldig financieel beleid. Dat betekent dat de begroting meerjarig sluitend is en dat er voldoende reserves zijn om de risico’s af te dekken.
Transformatie sociaal domein
Ruim de helft van de Doetinchemse begroting is beschikbaar voor het sociaal domein. Hierbij is een forse door het Rijk opgelegde bezuiniging opgevangen, zonder gaten in de begroting te slaan. Continuïteit van de ondersteuning voor inwoners ging door, terwijl ook aan vernieuwing werd gewerkt getuige de succesvolle introductie van bijvoorbeeld het Meedoenarrangement. In het sociaal domein zal het de komende jaren gaan om het bereiken van een uitgebalanceerde uitvoering, waarin meer wordt gedaan aan preventie en minder zware hulp nodig is en vraag en aanbod beter zijn afgestemd. Dit vindt zijn uitwerking in onder andere de samenwerking van Zorgplein en Buurtplein, nieuw beleid voor armoedebestrijding, de integrale benadering van taken op het terrein van jeugd en onderwijs, het langer thuis blijven wonen voor mensen die zorg nodig hebben, en de huisvesting van asielzoekers. Ook in het onderwijs, sport en cultuur vindt innovatie plaats. Dit leidt in de komende periode tot een nieuwe sportvisie en de oprichting van een sportbedrijf en een intensieve samenwerking van de culturele instellingen.
Vitale, duurzame economie
In het economische en ruimtelijke beleid zijn het vooral kwalitatieve opgaven die de komende jaren de boventoon voeren. Bijvoorbeeld als het gaat om duurzame initiatieven, zowel vanuit de gemeente als vanuit bedrijfsleven en samenleving. Een revolverend fonds voor duurzaamheid, waarbij bewoners kunnen lenen tegen gunstige voorwaarden, levert een positieve prikkel. Veelal kleinschalige projecten dragen bij aan het versterken van de waarden van groen, water en cultuurhistorie, zowel in de binnenstad als daarbuiten. Samen met bewoners en ondernemers gaat het college aan de slag met de uitvoeringsagenda voor de binnenstad. Ook is het van belang dat zoveel mogelijk mensen volwaardig deel kunnen nemen aan de samenleving, via werk of op een andere wijze. Via Laborijn en in samenwerking met ondernemers, legt het college de prioriteit bij de doorgeleiding naar werk.
Inspelen op initiatieven
Over de rol van de overheid in de veranderende samenleving is veel geschreven en ook in Doetinchem is het gemeentebestuur hierover gesprek aangegaan, waarbij leren van de praktijk centraal staat. Het college heeft de afgelopen jaren verschillende bewonersinitiatieven
ondersteund, zoals de ontwikkeling van het Gescoterrein, Doetebol en de Whatsappgroepen in meerdere wijken. Het is de bedoeling om deze werkwijze verder te ontwikkelen. Experimenteren met een vernieuwende aanpak geldt ook voor initiatieven vanuit het stadhuis,
zoals al gebeurde bij de aanpak voor de binnenstad en het Meedoenarrangement.
Op de hoogte blijven van onze updates?