6 june 2016
6 june 2016
Sofie Fest
Redacteur
Op lokaal niveau gaat Doetinchem zich de komende periode enerzijds richten op het leggen van verbindingen. Er komt een duurzaamheidsplatform en financiële barrières worden waar mogelijk weggenomen, door subsidies en leningen. Anderzijds zal Doetinchem zich hard maken voor de energietransitie. Deze bestaat uit zowel uit energiebesparing als uit het opwekken van schone energie. Deze eerste stappen zijn bedoeld als inspiratie voor organisaties en inwoners om meer aandacht te hebben voor duurzaamheid.
Platform en Duurzaamheidslening
Er wordt op dit moment hard gewerkt aan een duurzaamheidsplatform met zowel online als offline componenten. Hier kan men initiatieven, successen en wetenswaardigheden met elkaar delen. Tegelijkertijd wordt het financieel interessant om duurzaam bezig te zijn. Het energiezuinig maken van een woning vergt in eerste instantie een investering. Via de duurzaamheidslening krijgen woningeigenaren de mogelijkheid om hiervoor geld (2500 tot 25.000 Euro) te lenen tegen gunstige voorwaarden. Zo geldt dit voor de aanschaf van zonnepanelen, isolatiemaatregelen of een warmtepomp. Meer wooncomfort en een lagere energierekening voor onze inwoner. Bovendien werkt dit waardevermeerderend voor de woning en kan men individueel bijdragen aan een beter milieu. Kijk naar de voorwaarden op www.doetinchem.nl/duurzaamheid
Subsidiemogelijkheden
Ook start Doetinchem met de subsidie De Achterhoek Bespaart 2016. Woningeigenaren komen hiermee in aanmerking voor een individuele subsidie van een derde van de kosten van woningisolerende maatregelen tot een maximum van 500 euro per adres. Tot 1 december 2016 kunnen subsidieaanvragen worden ingediend. Op www.energiesubsidiewijzer.nl kunnen particulieren meer informatie vinden over subsidiemogelijkheden en leningen op het vlak van energiebesparing en duurzame energieopwekking.
Wat staat er nog meer op de planning?
In de Uitvoeringsagenda 2016-2017 staan nog meer duurzame aandachtspunten van de gemeente Doetinchem. Deze zijn uit te splitsen in gemeentelijke projecten (o.a. verduurzamen gemeentelijke accommodaties, duurzame bouw van scholen, aanleg van zonneparken, het aanpassen van bestemmingsplannen), projecten met de samenleving (zoals het ontwikkelen van de website Doetinchem Natuurlijk Duurzaam, ontwikkelingen winkelcentrum De Bongerd, prestatieafspraken met Sité-Woondiensten) en projecten door de samenleving (De windmolen bij het Metzocollege en Zon op Erf).
Meer informatie
Meer informatie, vastgestelde maatregelen en het aanvraagformulier is te vinden op www.verduursaamenergieloket.nl.
Op de hoogte blijven van onze updates?