Artikel

18-01-2022 10:44

8RHK ambassadeurs werkt volop aan duurzaamheid

 

8RHK ambassadeurs is een grote en sterke alliantie van alle belangrijke spelers in de Achterhoek: bedrijven, onderwijs, woningcorporaties, zorgorganisaties, gemeenten én inwoners. Samen met provincie Gelderland, Waterschap Rijn IJssel en het Rijk werken we aan een uitstekend werk-, leer-, woon- en leefklimaat voor onze regio. Duurzaamheid is daarbij van het grootste belang.

Hoe werkt 8RHK ambassadeurs aan duurzaamheid?

We willen dat in 2030 de Achterhoek de schoonste regio van het land is: ze wekt haar eigen energie volledig zelf op, 'afval' is een grondstof en er is meer biodiversiteit. Dit kan door energie te besparen en zoveel mogelijk duurzaam op te wekken, zodat we minder CO2 uitstoten. We verduurzamen huizen, gebouwen en bedrijventerreinen, we gebruiken minder en hernieuwbare grondstoffen en we sluiten de kringloop in de landbouw. Ook willen we dat iedereen die naar en door de Achterhoek reist dat in 2030 'slim, schoon en zuinig' kan doen. Met volledig energieneutraal, betaalbaar en betrouwbaar (openbaar) vervoer en deelvervoer, gemakkelijk te plannen met een app. En met voldoende laadstations en een veilig en fijnmazig fietsnetwerk voor fiets en e-bike.

Een greep uit onze duurzaamheidsprojecten

One-Stop-Shop

Dit project helpt particuliere woningeigenaren bij het verduurzamen van hun woning. Van het eerste aanbod tot de financiering en de uitvoering. Alles op één plek, uitgevoerd door een consortium van Achterhoekse bedrijven, begeleid door Agem. De One-Stop-Shop loopt in Groenlo en komt ook in andere gemeentes.

Achterhoek Onderneemt Duurzaam

Mkb-bedrijven krijgen ondersteuning om energie te besparen en duurzame energie op te wekken. Dit gebeurt samen met de industriekringen. Een belangrijke stap op weg naar duurzame, toekomstbestendige bedrijven(terreinen). Zie www.achterhoekonderneemtduurzaam.nl.

Eco Accu Storage

Gebruikte loodzuuraccu's krijgen een tweede leven als opslagruimte voor duurzaam opgewekte energie. Belangrijk om de knelpunten bij transport en verdeling van groene energie op te lossen.

Zonvarken

Dit revolutionaire varkenshouderijconcept met 50 zeugen en hun biggen laat zien dat maximaal dierenwelzijn, minimale emissies van CO2, ammoniak, fijnstof en geur prima samengaan met een gezond inkomen voor de boer.

Mobiliteitsmakelaar

Dagelijks is er veel woon-werkverkeer in de Achterhoek. De mobiliteitsmakelaar informeert en stimuleert werkgevers en werknemers om te kiezen voor duurzaam vervoer, zoals fietsen of carpoolen naar het werk, of helemaal geen vervoer: thuiswerken. Ook kunnen werkgevers ervoor kiezen om het woon-werkverkeer op een andere manier te financieren.

Elektrische deelvoertuigenEnergiecoöperatie Groenkracht-Groenlo en Coöperatie Zonnig Zieuwent zijn de eerste coöperaties die samen met 8RHK ambassadeurs duurzame deelauto's beschikbaar maken voor de Achterhoek. De witte auto's, met Achterhoekse vlag bestickerd, vinden hun weg via de app 'WeGo' waarmee ze te reserveren te zijn.

Rurale HUB - busstation Lichtenvoorde

In Lichtenvoorde komt een 'mobiliteitshub'. Bij de HUB zijn betere over- en opstapmogelijkheden. Naast bus en trein kun je hier bijvoorbeeld gebruik maken van (elektrische) deelfietsen en elektrische deelauto's. Er komen fietskluizen, laadpalen en een ruime, beschutte abri.

Kijk ook op www.8rhk.nl en volg ons via facebook, twitter en LinkedIn.

Uw mening geven over belangrijke onderwerpen voor de Achterhoek? Word lid van het inwonerpanel Achterhoek Spreekt.

 

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by