Artikel

06-09-2019 10:23

Een trend of de toekomst van de horeca?

De tijd dat we romantisch tafelden in een rustig, klassiek restaurant met functionele bediening is zeker nog niet voorbij, maar wel voorbijgestreefd. De jongere eter zoekt het in een modernere wereld met rauwe uitstraling, hardere muziek en meer persoonlijke bediening. Bistronomie wordt het genoemd. Waait deze trend over of is het simpelweg de evolutie van dineren die zijn werk doet?

Mensen willen hedendaags meer dan lekker eten. De sfeer eromheen is enorm belangrijk en veel restaurants zetten hier op in. Denk aan Ron Blaauw, die in Amsterdam Ron Gastrobar op touw zette. Je krijgt er uitstekend eten en de bediening is net iets hipper en moderner. Hij zette dit restaurant op in plaats van zijn klassieke sterrenrestaurant. Een risico, maar wel een die bij de huidige tijd past én goed uitpakte.

Het is wel van belang dat de sfeer en uitstraling niet de overhand krijgen. Dat betekent: het eten moet nog steeds leidend zijn in de kwaliteit van het restaurant. Je kunt immers nog zo populair zijn als restaurant door je uitstraling, maar als je geen fatsoenlijk fornuis, grote koelkast en verse producten hebt, houdt het snel op.

De reden dat bistronomie zo goed aanslaat in Nederland ligt misschien in de mindset van Nederlanders. Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. Bistronomie draait om los zijn, een normale, toffe uitstraling en niet te veel poespas op je bord. Toch is bistronomie niet in Nederland ontstaan. Het waren Franse chefs van restaurants met Michelinsterren die bistronomie begonnen te ontdekken. En het blijkt dat de culinaire wereld bistronomie ook kan waarderen. Zo hielden vrijwel alle restaurants die pasgeleden een Michelinster ontvingen zich bezig met bistronomie. Dat is toch vrij bijzonder als je bedenkt dat bistronomie zich juist op laagdrempeligheid en de ‘normale’ moderne burger richt.

 
Algemene voorwaarden | privacy statement