Nieuws

19-09-2019 14:54

WW stijgt licht, evenals de spanning op de arbeidsmarkt in Gelderland

In augustus is de WW in Gelderland licht gestegen, tot iets meer dan 26 duizend WW-uitkeringen. Het aantal vacatures nam echter nog sterker toe, waardoor de spanning op de arbeidsmarkt verder is gestegen. Dat is gunstig voor wie werk zoekt, maar werkgevers hebben moeite om personeel te vinden.

Seizoen zorgt voor lichte stijging WW in Gelderland

Eind augustus verstrekte UWV in Gelderland 26.070 WW-uitkeringen. Dit zijn 389 uitkeringen meer dan eind juli en betekent een lichte stijging van 1,5% over de afgelopen maand. Elk jaar neemt in de zomerperiode het aantal mensen dat een beroep doet op de WW toe. Dat komt vooral door de zomervakantie in het onderwijs. Veel tijdelijke contracten in die sector worden in die vakantieperiode niet verlengd. Ook uitzendkrachten worden in die vakantieperiode minder ingehuurd. Dat is goed terug te zien in de aantallen WW per sector. Procentueel steeg het aantal WW-uitkeringen afgelopen maand vooral bij mensen die gewerkt hebben in het onderwijs (+16%) en voor uitzendbureaus (+7%).

Spanning stijgt: tegenover elke vacature staan steeds minder werkzoekenden

Het lagere aantal WW-uitkeringen past in het beeld dat ook in Gelderland de arbeidsmarkt steeds krapper wordt. Tegenover elke vacature staan steeds minder mensen die werk zoeken. Gemiddeld neemt de kans op werk daardoor toe. Voor werkgevers is het steeds moeilijker om geschikt personeel te vinden.

Bovenstaande landkaart toont de spanning van alle regionale arbeidsmarkten. In Gelderland was een jaar geleden in Rijk van Nijmegen nog sprake van een gemiddelde spanning. Met ingang van het tweede kwartaal van dit jaar is echter ook in die regio sprake van een krappe arbeidsmarkt. Bij de tekst van de regio’s op de volgende pagina’s staat van elke regio een grafiek met het verloop van de spanning over de afgelopen jaren.

Spanning stijgt: tegenover elke vacature staan steeds minder werkzoekenden

De krapte op de arbeidsmarkt neemt niet alleen in steeds meer regio’s toe, ook steeds meer beroepen worden ‘krap’. In het rapport ‘Moeilijk vervulbare vacatures’ dat UWV begin september publiceerde, staat dat voor steeds meer beroepen de vacatures moeilijk te vervullen zijn. Veel van deze beroepen komen uit richtingen waar werkgevers al langere tijd moeite hebben om personeel te vinden: de techniek, ICT, zorg en het onderwijs. Er zijn echter ook nieuwe of minder bekende beroepen met moeilijk vervulbare vacatures. Zo zijn ongediertebestrijders moeilijk te vinden. Verder is er een tekort aan declaranten, die voor bedrijven zaken met de douane afhandelen bij in- en export van goederen.

Spanning op Achterhoekse arbeidsmarkt loopt verder op

In augustus is het aantal WW-uitkeringen in de Achterhoek licht gestegen tot 3.376. Die stijging doet zich vooral voor in het onderwijs, zoals elk jaar in de zomervakantie. Dat verandert niets aan de dalende trend in het aantal WW-uitkeringen. Tegelijkertijd neemt het aantal vacatures verder toe. Daardoor loopt de spanning op de arbeidsmarkt verder op. In de Achterhoek is de arbeidsmarkt krap. Er zijn dus weinig werkzoekenden ten opzichte van het aantal vacatures. Dat is gunstig voor wie werk zoekt, maar werkgevers hebben moeite om personeel te vinden.

In augustus tijdelijk meer WW-uitkeringen

Eind augustus waren er in de Achterhoek 3.376 WW-uitkeringen. Dat zijn er 45 meer dan de vorige maand, maar 836 minder dan een jaar geleden. De toename met 1,4% in de afgelopen maand komt vooral door de zomervakantie in het onderwijs. Daar bedroeg de stijging 22%. Tussen twee schooljaren in worden veel tijdelijke contracten in het onderwijs niet meteen verlengd. Ook huurt het onderwijs in deze periode minder uitzendkrachten in. Na de schoolvakantie komen veel van deze WW’ers snel weer aan het werk. De stijging van de WW in de Achterhoek in augustus, betekent dus geen breuk met de dalende trend in de WW. Vergeleken met een jaar geleden ligt het aantal WW-uitkeringen in de Achterhoek 20% lager.

Spanning stijgt: tegenover elke vacature staan steeds minder werkzoekenden

Het lagere aantal WW-uitkeringen vergeleken met een jaar gelegen past in het beeld dat ook in de Achterhoek de arbeidsmarkt steeds krapper wordt. Tegenover elke vacature staan steeds minder mensen die werk zoeken. Gemiddeld neemt de kans op werk daardoor toe. Voor werkgevers is het steeds moeilijker om geschikt personeel te krijgen.
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by