Nieuws

10-02-2020 16:55

Geplaagd Flybe krijgt lening, geen staatssteun

Flybe, een luchtvaartmaatschappij afkomstig uit Groot-Brittannië, zegt dat het geen staatssteun ontvangt van de Britse regering. Het bedrijf verkeert namelijk in zwaar weer, waardoor het hoognodig geld moet zien te krijgen. Volgens Flybe gaat het dan ook om een lening in plaats van staatssteun. Dit heeft de maatschappij laten weten aan de BBC

Geld lenen is dus noodzakelijk voor de Britse luchtvaartmaatschappij. Hiermee moet de belastingschuld van het bedrijf afbetaald worden. De verwachting is dat deze schuld meer dan 100 miljoen pond is, maar dit is niet helemaal bekend. Een lening aanvragen bij de Britse regering werd gezien als enige uitweg voor Flybe. Ook zullen de eigenaren meer geld in de maatschappij gaan pompen. Business secretary van het bedrijf Andrea Leadsom meldt dat Flybe door kan gaan door de deal die nu gemaakt is met Groot-Brittannië, wat natuurlijk een grote opluchting is voor de klanten van de luchtvaartmaatschappij. Elk jaar vliegen namelijk 8 miljoen mensen met de vliegtuigen van Flybe.

De rivalen van Flybe zijn logischerwijs niet blij met de aangeboden hulp van de Britse regering aan het bedrijf. De topman van British Airways, ook een luchtvaartmaatschappij, noemde het een misbruik van publieke fondsen en schreef er zelfs een brief over aan Grant Shapps, de Britse minister van Transport. Een kopie van deze brief werd ingezien door de BBC. Willie Walsh, zoals de topman van British Airways heet, schreef hierin onder meer dat hij het vreemd vond waarom de belastingbetaler nu moeten betalen voor het wanbeleid van Flybe. Ook gaf hij aan dat Virgin Atlantic een van de grootste aandeelhouders van Flybe is, wat ook zeker geld in het bedrijf kan steken.

Toch is dit volgens Flybe helemaal niet het geval. De vliegmaatschappij geeft aan dat ze een betalingsovereenkomst hebben gesloten met overheidsorganisatie HM Revenu & Customs om ervoor te zorgen dat het deze schuld kan overleven. Hierbij noemt maatschappij Flybe deze overeenkomst een lening, wat volgens de onderneming door ieder bedrijf kan worden gebruikt als het in financiële problemen komt. Ook voor Nederlanders kan het handig zijn dat Flybe blijft bestaan. Het heeft namelijk vaste lijndiensten naar onder andere Londen, Exeter en Birmingham. 

Flybe heeft dus een lening genomen van de Britse staat, wat natuurlijk niet mogelijk is voor ‘gewone’ mensen. Toch kunnen particulieren ook zeker een lening afsluiten om extra financiële ruimte te krijgen. Hierbij hebben wij verschillende opties. Een voorbeeld is de persoonlijke lening, wat eigenlijk een relatief simpele lening is. Als je een persoonlijke lening afsluit dan zul je namelijk een specifiek bedrag lenen dat van tevoren al is vastgesteld. Bovendien staat hierbij de hoogte van de rente vast, terwijl de looptijd ook al is vastgesteld.

Een voordeel van een persoonlijke lening is dat de rente al vast staat gesteld, waardoor je precies weet wat je moet betalen. Het is tevens handig dat de looptijd vast ligt, zo weet je wanneer je klaar bent met het aflossen van de lening. Toch heeft een persoonlijke lening, want het heeft een relatief hoge rente. Dit is niet het geval bij een doorlopend krediet, wat een ander soort lening is.

Bij een doorlopend krediet zul je een kredietlimiet krijgen. Je mag dit limiet lenen, maar meer dan dit specifieke bedrag is niet mogelijk. Je mag er wel voor kiezen om minder op te nemen. Daarnaast zul je ook moeten kiezen of je het krediet in één keer wil opnemen of dit in delen wilt doen, want dit is tevens mogelijk bij een doorlopend krediet. Als je begonnen bent met het opnemen van geld dan zul je ook direct moeten beginnen met het terugbetalen.
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement