Nieuws

11-03-2020 09:37

Hoe vraag je een speciale hypotheek voor ondernemers aan?

Een hypotheek aanvragen speciaal voor ondernemers. Het klinkt als heel veel werk en in sommige situatie kan dat best zo zijn. Toch hoeft het niet per se zo lastig te zijn om een dergelijke hypotheek aan te vragen. Lees in dit artikel hoe je deze financieringsvorm het beste aan kan vragen.

Eerst moet je zelf zorgen dat je alle benodigde administratie op orde hebt. Je moet een aantal cijfers over je bedrijf verzamelen. Denk bijvoorbeeld aan de jaarcijfers van de laatste drie boekjaren (of minder als je bedrijf nog geen drie jaar bestaat), de aangiftes inkomstenbelasting over die jaren, en een bewijs van inschrijving bij de Kamer van Koophandel.

Hierna moet je eerst uitrekenen welk bedrag je eigenlijk als maximale hypotheek kan krijgen. Op de website van NIBC Direct vind je een handige rekentool, waar je met een paar simpele gegevens uitrekenen wat dit bedrag is. Daarna kun je op zoek naar een bank of onderneming die bereid is jou de hypotheek te verschaffen.

Hier kun je de bank een handje bij helpen. Je kunt bijvoorbeeld een familielid voor je garant laten staan, om meer financiële zekerheid te geven aan de bank. Het hebben van een diploma van een hogeschool of universiteit, of van een ruim eigen vermogen, kan ook een extra reden zijn voor de bank om akkoord te gaan met je hypotheekaanvraag.

Kenmerken
Als ondernemer of zzp’er kom je in aanmerking voor deze hypotheek. Je kunt dan tot maximaal 100 procent van de marktwaarde van je woning financieren. Wanneer je nog maar kort ondernemer bent (één of twee jaar) is er vaak de eerste tien jaar een opslag op de rente. Let trouwens wel op: wil je samen met een partner een hypotheek aanvragen en zijn jullie allebei ondernemer? Dan moet een van de twee al minimaal drie jaar bezig zijn.
 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement