Nieuws

25-03-2020 10:16

Hoe maak je van energiebesparing een win-winsituatie in de horeca?

Sinds de invoering van energielabels voor apparatuur in horeca en grootkeukens is er meer aandacht voor energiebesparing in de horeca. Dit is logisch, want energiezuinige apparaten zorgen voor een besparing op de energiekosten en zijn daarnaast beter voor het milieu. Hoe kun je zo veel mogelijk voordeel halen uit energiebesparing?

Fiscale regeling
De overheid wil het investeren in energiezuinige apparatuur promoten en kwam zodoende met de Energie Investerings Aftrek (EIA). Dit is een fiscale regeling waardoor ondernemers makkelijker kunnen investeren in energiebesparing. Tot wel 55 procent van de investering kan door de EIA afgetrokken worden van de belastbare winst.

Dit maakt de investering natuurlijk een stuk goedkoper. Ondernemers besparen op deze manier niet alleen op de investering zelf, maar zien ook hun energiekosten in de volgende periode afnemen. En door de regeling betaal je ook minder aan inkomsten- en vennootschapsbelasting. Dat kun je dus gerust een win-winsituatie noemen.

Vervanging van oude apparatuur
Zeker wanneer je apparatuur ouder dan tien jaar is, kan het slim zijn om te kijken naar vervanging. Zelf wanneer het nog goed werkt. Zonder dat jij het doorhebt, zorgen deze oude apparaten namelijk wel voor een verhoogde energierekening. Kijk rond bij verschillende aanbieders, bijvoorbeeld bij Horecagrootkeukenshop. Deze aanbieders hebben een ruim aanbod aan nieuwe, energiezuinige apparaten voor in jouw keuken.

Hoe zit het dan met nieuwe apparaten? Zijn die per definitie beter dan oude modellen? Dat mag je eigenlijk wel verwachten, aangezien er steeds nieuwe technische ontwikkelingen zijn. Koop je dus nu een energiezuinig model? Dan is de kans groot dat deze binnen een paar jaar al vervangen wordt door een nog sterker model. Wel heeft de Europese Unie al in 2016 besloten dat bijvoorbeeld alle professionele koelkasten en vriezers moeten voldoen aan een basislijst aan eisen wat betreft de energiezuinigheid.
 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement