Nieuws

15-10-2020 09:10

In september minder WW-uitkeringen in Gelderland

Het aantal WW-uitkeringen neemt in de maand september in Gelderland iets minder sterk af dan landelijk. Vergeleken met een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen wel hoger. De ene sector heeft meer last van de coronacrisis dan de andere. De bouw lijkt in Gelderland tot nu toe minder hard geraakt. De personeelstekorten van begin dit jaar namen weliswaar af, maar vakmensen in de bouw zijn nog steeds erg gewild.

Lichte afname aantal WW-uitkeringen Gelderland
In september is het aantal WW-uitkeringen in Gelderland licht afgenomen tot 29.151. Ten opzichte van vorige maand is dit een afname van 1.203 uitkeringen, dat is een daling van 4%. Dat is iets minder dan de landelijke afname van 4,5%. Ten opzichte van een jaar geleden is in Gelderland wel sprake van een toename met 13,5%, dat zijn 3.474 uitkeringen. Landelijk is die toename met 19,3% een stuk sterker.

Bouw minder getroffen door coronacrisis
Alle sectoren hebben last van de coronacrisis, maar de ene sector meer dan de andere. De bouwsector bijvoorbeeld lijkt tot nu toe minder hard getroffen dan veel andere sectoren. Ook in Gelderland zorgt deze sector voor een flink aantal banen. Door langlopende projecten reageert de bouw altijd pas laat op een economische tegenslag. In juni bleef het aantal banen van werknemers in de bouw dan ook vrijwel gelijk aan februari 2020. Verder was het aantal vacatures voor bouwberoepen redelijk stabiel in de eerste helft van 2020. Wel zorgt de coronacrisis – samen met de al bestaande PFAS- en stikstofproblematiek – ook in de bouw voor onzekerheid en omzetverlies. De personeelstekorten van begin dit jaar zijn daardoor afgenomen. Toch zijn vakmensen nog steeds erg gewild in Gelderland, zoals loodgieters, schilders, elektriciens en bouwarbeiders afbouw.
 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement