2 december 2020
2 december 2020
Psychisch leed dat thuiswerken heet
Opvallend is dat een relatief hoog percentage psychische klachten noemt als reden voor verzuim. Zo komt de stijging volgens acht procent van de HR-professionals door angstklachten (geen perspectief op verbetering, uitzichtloosheid en motivatiegebrek) en nog eens zes procent door andere psychische en mentale klachten. Ook bij de vraag wat de grootste zorgen van HR-professionals op dit moment zijn, keren de psychische problemen terug. Zie de veel genoemde zorgen hieronder:
-Gemis van sociale interactie (24%)
-Motivatie en betrokkenheid medewerkers (15%)
-Psychische klachten van medewerkers (12%)
Toekomstperspectief
Waar aan het begin van de coronacrisis het thuiswerken de hemel in geprezen werd, kijkt men daar nu anders tegenaan. De nodige zorgen van de HR-professionals die zijn ontstaan door het thuiswerken, hebben ook hun weerslag op hoe men aankijkt tegen thuiswerken in de toekomst. Zo geeft slechts één procent van de HR-professionals aan dat zij in de toekomst volledig gaan thuiswerken. Het aantal dat de andere kant op schiet is iets groter: tien procent wil volledig terug naar het kantoor of een andere werklocatie. Het grootst is het gedeelte dat thuiswerken en werken op locatie gaat combineren: 84 procent.
Wieneke Brandt, Product Director bij XpertHR: “Er wordt steeds meer gesproken over de weerslag van de huidige crisis op de mentale gezondheid van mensen. Iets dat ook werkgevers zeker niet moeten onderschatten. Het is goed om te zien dat werkgevers dit nauwlettend in de gaten houden. We weten dat het helpt als werkgevers de mentale gezondheid bespreekbaar maken en vervolgens met hun medewerkers op zoek gaan naar passende oplossingen. Soms is dat even investeren, maar dat is het altijd waard. De gezondheid van je medewerkers moet je als werkgever uiteindelijk de hoogste prioriteit geven. Dat is belangrijk voor de medewerkers en leidt tot minder verzuim.”
Afbeelding van PublicDomainPictures via Pixabay
Op de hoogte blijven van onze updates?