Nieuws

12-07-2021 14:54

Toekomstgerichte erven buitengebied Bronckhorst

Agrarische ondernemers, eigenaren van voormalige agrarische gebouwen en ondernemers in het buitengebied van Bronckhorst krijgen in de komende maanden een persoonlijke uitnodiging voor een gratis keukentafelgesprek over het verduurzamen van hun erf. Veel eigenaren van erven hebben vragen op diverse gebieden, vaak in combinatie met elkaar. Denk bijvoorbeeld aan de stikstofproblematiek, kringlooplandbouw, asbestdaken, energietransitie, hergebruik of slopen van vrijkomende agrarische bebouwing of andere functies of woonvormen op het erf. Maar ook het beëindigen van agrarische bedrijven met de financiële- en emotionele gevolgen van dien. De gemeente Bronckhorst biedt deze keukentafelgesprekken gratis aan, omdat is gebleken dat dit in een behoefte voorziet. 
WATEA (Werken aan toekomstgerichte erven Achterhoek) is de organisatie die de keukentafelgesprekken verzorgt. 

Vertrouwelijk gesprek met een onafhankelijke adviseur
De erfadviseur bezoekt de eigenaar voor een inventariserend en adviserend gesprek. De erfadviseur is onafhankelijk met bewezen ervaring en inleving in de thema’s die spelen in het buitengebied, zoals agrarische bedrijfsvoering, leegstaand vastgoed, asbestsanering, milieu- en energievraagstukken. Maar ook de persoonlijke (of gezins-)situatie kan onderwerp van gesprek zijn. Voor begeleiding of ondersteuning bij eventuele vervolgstappen biedt de gemeente een ‘adviesvoucher ‘aan. De gemeente vergoedt dan een belangrijk deel van de kosten.  

Wethouder Willem Buunk: “Met dit project richten we ons op alle bewoners van (voormalige) agrarische erven in het buitengebied. Al eerder in 2017 maakte een aantal agrariërs gebruik van de mogelijkheid tot een keukentafelgesprek. De onafhankelijke erfadviseurs hebben toen veel inwoners verder kunnen helpen. We nodigen daarom agrariërs en eigenaren van voormalige agrarische bedrijven in het buitengebied opnieuw van harte uit om gebruik te maken van deze mogelijkheid.”

De gemeente verstuurt de uitnodigingsbrievenen de komende maanden in verschillende fases. Eigenaren kunnen zich ook zonder uitnodiging alvast aanmelden via www.watea.nl.

Afbeelding van Mikki Couch via Pixabay 



 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by