Nieuws

24-11-2021 09:42

Plannen voor energietuin op voormalige stortplaats De Langenberg in Zelhem

De gemeente Bronckhorst wil samen met diverse partijen een Energietuin aanleggen op de voormalige stortplaats De Langenberg in Zelhem. Een Energietuin is een multifunctionele plek waar meer gebeurt dan alleen duurzame energie op te wekken. Het is ook een plek waar de natuur tot bloei komt. Bezoekers kunnen er recreëren en leren over duurzame energie. En zeker zo belangrijk: het ontwerpen en maken van de Energietuin gebeurt samen met de omgeving. Zo ontstaat een beleefbaar landschap dat meerwaarde oplevert voor het gebied. 

Wethouder Paul Hofman van duurzaamheid: “De Langenberg heeft al veel activiteiten die perfect passen bij een Energietuin. Een klein zonnepark is een extra functie die eraan kan worden toegevoegd.”

Energietuin
Al enkele jaren leeft de wens om op De Langenberg een zonnepark te maken. Er is nu gekozen voor een Energietuin, een concept van de Natuur- en milieufederaties. Natuur- en milieu Gelderland begeleidt het project en onderzoekt met de huidige gebruikers van de voormalige stortplaats of dit concept toepasbaar is voor de Langenberg. Solarpark de Kwekerij in Hengelo wordt daarbij gebruikt als inspiratiebron. 

Samenwerking
Energietuin De Langenberg is een samenwerking tussen energiecoöperatie BioZon, Agem, ZAMC, de Ezelstal, Wildbeheereenheid Zelhem-Doetinchem en de gemeente. ZAMC, de Ezelstal en Energiecoöperatie BioZon zijn nu al gevestigd op het terrein van de voormalige stortplaats. Er is samen verkend wat de mogelijkheden en kansen zijn. De partijen willen gemeenschappelijk de Energietuin ontwerpen, ontwikkelen, realiseren en beheren.

Digitale informatiebijeenkomst
Op 6 december organiseert de gemeente om 19.30 uur een digitale informatiebijeenkomst. Omwonenden en geïnteresseerden krijgen dan informatie over de plannen en hebben de kans om mee te denken of mee te doen. Aanmelden voor de digitale bijeenkomst kan via www.bronckhorst.nl/energietuin
 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement