Nieuws

17-01-2022 16:24

Risico op autoschade in Gelderland 8,7% hoger dan landelijk gemiddelde

Automobilisten hebben het grootste risico op schade in de provincie Utrecht, zo blijkt uit de Auto Risicometer van Independer. De kans dat je auto mikpunt wordt van inbraak, vandalisme of zelfs diefstal is hier zo’n 30% groter dan elders in Nederland. Ook reden in de provincie Utrecht meer dronken bestuurders op de weg. Zeeuwse automobilisten hebben het beter voor elkaar: het risico dat er iets met de auto gebeurt, is in Zeeland juist een kwart lager dan gemiddeld.

Percentages in Gelderland
Het risico op autoschade in Gelderland is 8,7% hoger dan het landelijk gemiddelde. De individuele gemeenten in de Liemers en de Achterhoek scoren als volgt:

-Doesburg: +4,5%
-Zevenaar: -1,5%
-Lingewaard: -14,3%
-Duiven: +11,5%
-Westervoort: -4,9%
-Montferland: +0,3%
-Doetinchem: +28,0%
-Oude IJsselstreek: -3,1%
-Aalten: -12,8%
-Winterswijk: -6,3%
-Bronckhorst: -12,2%
-Oost Gelre: -17,2%
-Berkelland: -10,0%
-Brummen: -15,7%
-Lochem: -21,6%
-Zutphen: +12,5%

De Auto Risicometer van Independer ‘meet’ de kans op autoschade op basis van data van het CBS, Rijkswaterstaat (RWS), en de Nationale Politie. Het risico wordt bepaald op basis van alle geregistreerde auto-inbraken, autodiefstallen, verkeersongelukken binnen de bebouwde kom, gevallen van autovandalisme en de betrapte dronken bestuurders in 2020. Deze aantallen worden afgewogen tegen de geregistreerde personenauto’s per gemeente en provincie.

“Deze informatie is zeer belangrijk voor jouw autoverzekering,” zegt Menno Dijcks, expert autoverzekeringen bij Independer. “Wanneer er een verhoogde kans is op schade of inbraak in jouw gemeente. Dan kun je overwegen om een WA+ of allrisk autoverzekering af te sluiten. Dan krijg je die schade in het geheel of grotendeels terug van de verzekering”, aldus Dijcks.   

Independer verzekeringsexpert Menno Dijcks heeft nog wel een tip. “Het is niet altijd voordelig om een schade te claimen bij jouw autoverzekeraar. Het is bij een kleine schade vaak voordeliger om deze zelf te betalen. Je valt dan niet terug in schadevrije jaren en voorkomt dat je op lange termijn een hogere premie gaat betalen”, aldus Independer expert Menno Dijcks.   

Over het onderzoek
De Auto Risicometer ‘meet’ op basis van historische data van het CBS, Rijkswaterstaat (RWS) en de Nationale Politie het risico dat een autobezitter loopt dat er iets met zijn of haar auto gebeurt. 

Het risico wordt bepaald op basis van alle in 2020 geregistreerde auto-inbraken, autodiefstallen, verkeersongelukken binnen de bebouwde kom, gevallen van autovandalisme en de betrapte dronken bestuurders. Deze aantallen worden afgewogen tegen de geregistreerde personenauto’s per gemeente en provincie. Deze data is afgezet tegen het geregistreerde autobezit per 1.000 huishoudens per gemeente om op deze manier een eerlijke vergelijking van gemeenten te kunnen maken. In het onderzoek is de gemeentelijke indeling van 2020 gebruikt. 

Photo by Artyom Kulakov from Pexels


 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by