Nieuws

18-07-2022 09:01

Gemeente Oude IJsselstreek past milieuvriendelijk Asfalt van de toekomst toe

In de gemeente Oude IJsselstreek wordt op donderdag 21 juli het asfalt op den Dam in Breedenbroek/ Sinderen vervangen door een nieuwe asfaltlaag: Harsfalt. Een primeur op het gebied van duurzaamheid; Oude IJsselstreek is hiermee samen met Assen de eerste gemeente in Nederland waarbij asfalt wordt aangebracht zonder het fossiele bindmiddel, bitumen. 

Asfalt van de toekomst
In Harsfalt is het fossiele bindmiddel bitumen vervangen door een 100% biologisch bindmiddel. Er zitten geen koolwaterstoffen meer in en daarmee is het asfalt milieuvriendelijk te noemen. Het bindmiddel is ontwikkeld door ESHA Infra Solutions en het Asfalt Kennis Centrum in samenwerking met de AKC leden Versluys, Mourik Infra, NTP, Vermeulen en Reinten Infra. In Breedenbroek wordt het asfalt aangebracht door Aannemers- en Wegenbouwbedrijf Versluys & Zn B.V. 

Ralph Venema van het Asfalt Kennis Centrum: “Het 100% biologische bindmiddel bevat een mix van biologische oliën, hars en lignine die zijn onderzocht op onder andere gezondheid, milieu, herbruikbaarheid, materiaaleigenschappen en mengseleigenschappen. Met Harsfalt wordt een grote stap genomen in de duurzaamheidsdoelstellingen, zoals die zijn beschreven  in het klimaatakkoord. Gemeente Oude IJsselstreek zet zich graag in om deze doelstellingen te realiseren.”

Het proefvak wordt na het aanbrengen vier jaar lang gemonitord door het AKC, waarbij gekeken wordt naar onder andere rafeling en veroudering van het wegdek.
 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement