Nieuws

06-02-2024 08:23

Duits-Nederlandse handelscijfers maken transitie zichtbaar

Met een handelsvolume van rond 215 miljard euro in 2023 is Nederland de belangrijkste Europese handelspartner en de op twee na belangrijkste handelspartner wereldwijd van Duitsland. Het Duitse bureau voor Statistiek (Destatis) komt met deze gegevens.

De lagere energieprijzen zorgden ervoor dat het Duits-Nederlands handelsvolume met 5,5% daalde ten opzichte van het jaar ervoor. Deze energieprijzen stegen in 2022 sterk door de oorlog in Oekraïne. Nederland exporteerde in 2023 dezelfde hoeveelheid energie, maar de prijzen waren aanzienlijk gunstiger. Dit droeg bij aan een daling van 20% van het handelsvolume in de energiesector. Ook in de chemiesector was een daling te zien.  

De handelsvolumes in andere sectoren stegen daarentegen. Zo importeerde Nederland voor 34,5 miljard uit de Duitse machinebouwsector. Dat is een stijging van 15% ten opzichte van vorig jaar. "De analyse van de Duitse buitenlandse handelscijfers toont een complex beeld,” zegt Günter Gülker, directeur van de Duits-Nederlandse Handelskamer. “De energie-intensieve sector had het in 2023 moeilijk, de techsector en machinebouw konden daarentegen aanzienlijk groeien", ziet Gülker. "De transitie op gebied van energie, digitalisering en demografie is inmiddels terug te zien in de handelscijfers. Daarom is het zo belangrijk dat de overheden in beide landen nu zorgen voor een goed en stabiel vestigingsklimaat.”

Duitslands belangrijkste handelspartners: China, de VS en Nederland
China voert nog steeds de ranglijst aan als Duitslands belangrijkste handelspartner. Maar de voorsprong is niet meer zo groot als in voorgaande jaren: De export daalde met een kleine 9% en de import zelfs met bijna 20%, waardoor het handelsvolume van 300 miljard euro naar 253 miljard euro zakte. “Dit laat zien dat Duitsland zich onafhankelijker maakt van China”, aldus Gülker. “Groei zien we daarentegen in Vietnam, India en Maleisië. Deze landen springen in het vacuüm dat China achterlaat.” De tweede handelspartner, de Verenigde Staten, komen met een handelsvolume van 252 miljard euro daardoor rap dichterbij de nummer één. Nederland staat op de derde plaats.

Duitsland is Nederlands belangrijkste handelspartner
Net als in voorgaande jaren is Duitsland de belangrijkste handelspartner voor Nederland. Met een handelsvolume van 227 miljard euro in 2022, waarbij Nederland voor 115 miljard euro aan goederen naar Duitsland exporteerde en voor 112 miljard euro aan goederen importeerde, is het handelsvolume bijna net zo groot als die tussen Nederland en de VS (109 miljard euro) en Nederland en China (143 miljard euro) samen. België staat voor Nederland op nummer twee met een volume van 177 miljard euro.

Vooruitzichten voor 2024
De transitie van de economie gaat in 2024 in beide landen door. Zowel Duitsland als Nederland profiteert dan ook van de voor de toekomst belangrijke thema’s zoals de ontwikkeling van de chipindustrie, batterijfabrieken en energieopslag. Dit door samen te werken aan het versterken van innovatie en technologie. "We hebben elkaar meer dan ooit nodig," zegt Günter Gülker, "vooral tegen de achtergrond van geopolitieke ontwikkelingen en spanningen. We moeten en zullen nog nauwer samenwerken in Europa."
 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by