Nieuws

15-02-2024 12:45

Personeel voor de bouw blijft moeilijk te vinden, ook in Gelderland

In januari stegen de WW-uitkeringen in Gelderland, ook in de bouw. Dat is voor een belangrijk deel het gevolg van seizoensinvloeden: in de wintermaanden is er minder werk in de bouw en stijgen de WW-uitkeringen meestal. Dit jaar gaat het aantal banen in de bouw echter dalen, na zeven jaren van groei. Toch blijft het door de energietransitie en door vergrijzing van het personeelsbestand voor veel werkgevers moeilijk om voldoende bouwpersoneel te vinden. Daarom leiden UWV en partners werkzoekenden op voor een beroep in de bouw.

Na zes jaar van flinke banengroei in de bouw stabilisatie in 2023
Er speelt van alles in de bouw. Zo steeg het aantal banen in deze sector vanaf 2017 met ruim 2%. Met name het aantal zelfstandigen groeide daarbij hard, waardoor landelijk inmiddels 44% van alle werkenden in de bouw als zelfstandige werkt. Ook het aantal werknemersbanen groeide hard vanaf 2017. Tot 2023. Want vorig jaar nam het aantal banen van werknemers in de bouw nauwelijks toe. In FoodValley steeg het aantal banen in die sector vorig jaar nog met een heel procent, maar de Achterhoek liet al een - uiterst geringe - daling zien.

Banenkrimp verwacht door minder nieuwbouw
Voorlopig lijkt het hoogtepunt dan ook bereikt. UWV verwacht voor de bouw in 2024 een lichte banenkrimp in Nederland en alle Gelderse regio’s. Alleen in FoodValley blijft het aantal banen van bouwwerknemers dit jaar naar verwachting stabiel. Die banenkrimp wordt veroorzaakt doordat er minder nieuwe woningen en bedrijfspanden worden gebouwd. Dat is nu al terug te zien in de dalende vraag naar metselaars en stratenmakers. De vraag naar deze beroepen hangt namelijk samen met de komst van nieuwbouwprojecten voor woningen en kantoren.

Personeelstekort houdt aan
Toch blijven er personeelstekorten door de aanhoudende vraag naar onderhoud en verbouw, en door verduurzaming en de energietransitie. Op dit moment staan landelijk de meeste vacatures open voor onderhoudsmonteur, loodgieter en elektricien. Bovendien stijgt het aantal vacatures voor toezichthouders en adviseurs voor de bouw fors. Het Economisch Instituut voor de Bouw verwacht de komende jaren onder andere knelpunten voor personeel dat elektriciteitsnetten onderhoudt en aanlegt, warmtenetten aanlegt en laadpalen installeert.

Overstappen naar de bouw
Jörgen Zegel, arbeidsmarktadviseur bij UWV: ‘Tijdens de economische crisis rond 2015 verkeerde de bouw in zwaar weer. Veel mensen verloren hun baan, en stageplaatsen voor mbo-studenten waren schaars. Toen de bouw vanaf 2017 weer opleefde, keerden veel bouwvakkers niet terug naar deze sector en was er een groot tekort aan personeel. Ondanks de banenkrimp staat de bouw ook nu voor de opgave om personeel aan zich te binden en voldoende mensen op te leiden.’

UWV brengt werkgevers en werkzoekenden bij elkaar door met partners trajecten op te zetten voor zij-instromers. Werkzoekenden worden daarbij (om)geschoold in een bouwberoep, vaak met baangarantie. Zo werken A.Hak, GOA Infra Opleidingen, WIJ-Techniek en UWV samen in Twente en de Achterhoek om monteurs laagspanning op te leiden. Aan het eind van dit traject kunnen deze monteurs zelfstandig montagewerkzaamheden uitvoeren. Bijvoorbeeld aan verkeerslichten, openbare verlichting en distributienetten.

WW-uitkeringen in de Achterhoek in januari minder hard gestegen dan landelijk
In de Achterhoek verstrekte UWV eind januari 2024 nog 2.273 WW-uitkeringen. Dat zijn 72 WW-uitkeringen meer dan eind december 2023. Daarmee is het aantal WW-uitkeringen in de Achterhoek afgelopen maand met 3,3% gestegen. Dat is minder dan de landelijke stijging van 3,9%. Vergeleken met januari 2023 is het aantal WW-uitkeringen in de Achterhoek 10,9% hoger. Dat is een sterkere stijging dan landelijk (8,2%).

 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by