Nieuws

12-03-2024 08:56

Nieuwe horecavisie leidraad voor ontwikkeling horeca

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Aalten heeft op 11 maart een nieuwe concept-horecavisie gepresenteerd. De nieuwe visie geeft de komende jaren richting aan de horecaontwikkeling in de gemeente.

De nieuwe concept-horecavisie is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen de gemeente Aalten en de lokale afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Diverse ondernemersorganisaties, belangenverenigingen, horeca- en recreatiebedrijven hebben input geleverd voor de nieuwe visie.

Huidig aanbod
Voor de nieuwe horecavisie heeft een extern bureau onderzoek gedaan naar het huidige aanbod in de gemeente Aalten. De gemeente telt op dit moment 49 reguliere horecabedrijven (o.a. hotels, cafés, restaurants) en 30 bedrijven met een ondergeschikte horecafunctie, zoals theetuinen, buurthuizen en kulturhuzen.

In vergelijking met de buurgemeenten is de horecadichtheid in de gemeente Aalten (1,8 horecabedrijven per 1.000 inwoners) gelijk met Oude IJsselstreek (1,8), maar lager dan in Oost Gelre (2,2) en Winterswijk (2,6). Ook telt de gemeente Aalten naar verhouding meer ‘fastservicebedrijven’ (o.a. snackbars, broodjeszaken, pizzabezorg¬bedrijven) en minder restaurants dan de buurgemeenten. Drankenverstrekkers zijn ongeveer even sterk vertegenwoordigd. Doelgroepen die de horecagelegenheden bezoeken zijn zowel particulieren, toeristen als zakenmensen. De jaarlijkse omzet van de horeca wordt geraamd op zo’n 20 miljoen euro.

De conclusie van het onderzoek is dat er een goede, stevige basis ligt wat betreft het aantal horecabedrijven in de gemeente Aalten. De horeca scoort goed als het gaat om de diversiteit in bedrijfstypen in de horeca en de staat van de panden en terrassen. Het bestaande aanbod en de huidige vraag zijn in balans. Aangezien er de komende jaren geen substantiële groei van het aantal inwoners te verwachten is, is de marktruimte voor nieuwe en uitbreiding van bestaande horecabedrijven beperkt. Binnen de beperkte marktruimte liggen er wel kansen voor nieuwe bedrijfstypen en het aantrekken van nieuwe of nog onvoldoende bediende doelgroepen. Rondom en buiten de gemeente Aalten is er vraag vanuit stijl-, plezier- en avontuurzoekers, wat kansen voor innovatie biedt.

Concentratie en spreiding
In de concept-horecavisie is concentratie in de kernen en spreiding over het landelijk gebied het uitgangspunt voor de verdere versterking van de horeca in de gemeente Aalten. Lonkend perspectief is elkaar versterkende centrumhoreca en buitengebiedhoreca. Daarbij ligt de focus op recreatiegedreven horecaontwikkeling en beperking van ondergeschikte horeca in het buitengebied.

Besluitvorming
De concept-horecavisie ligt vanaf 12 maart vier weken ter inzage. Na verwerking van de reacties wordt de horecavisie naar verwachting in juni ter vaststelling aan de gemeenteraad voorgelegd.

Wethouder Ted Kok: “We willen een aantrekkelijke en gastvrije gemeente zijn waar onze inwoners, bezoekers en ondernemers zich thuis voelen. Hierin speelt de horeca een belangrijke rol. De nieuwe horecavisie geeft ons handvatten om de horeca in de gemeente Aalten de komende jaren gericht te versterken. Een kwalitatief sterke horeca met een uitgebalanceerd aanbod versterkt de kracht en aantrekkelijkheid van de onze gemeente.”

Gerbert Smit, voorzitter KHN afdeling Aalten, Bredevoort, Dinxperlo: “We zijn blij dat de gemeente onze sector serieus neemt en hopen met deze visie tot de juiste kaders te komen voor toekomstig beleid.”
 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by