Nieuws

11-06-2024 16:00

Week na nieuwe kentekenserie ook nieuwe versie kentekenbewijs

Vorige week is het eerste kenteken GBB-01-B van de nieuwe kentekenserie afgegeven. Nu, een week later, is ook de nieuwe versie van het kentekenbewijs in gebruik genomen. In 2014 introduceerde de RDW voor het eerst het kentekenbewijs op creditcardformaat.

Aanpassingen kentekenbewijs
‘Deze vernieuwde versie heeft een ander uiterlijk, andere veiligheidskenmerken, een andere achterkant en een nieuwe contactchip. De veiligheidskenmerken zijn niet allemaal met het blote oog te zien of te voelen. Je hebt bijvoorbeeld een uv-lamp nodig', vertelt Gert Jan Holland divisiemanager Registratie & Informatie van de RDW.

Geen conformiteitsbewijs voor lichte bedrijfsauto's
De RDW geeft daarnaast geen conformiteitsbewijs meer af voor lichte bedrijfsauto's. Een conformiteitsbewijs is een aanvulling op het kentekenbewijs. Op het conformiteitsbewijs staan de toegestane afmetingen, gewichten en trekgegevens van het voertuig. De gewichten en trekgegevens van het voertuig komen op het kentekenbewijs te staan. Het conformiteitsbewijs voor aanhangwagens en opleggers van meer dan 3500 kg en van zware bedrijfsauto's en bussen blijft bestaan.’

Productie kentekenbewijs en rijbewijs
'Het vorige contract voor de productie van het kentekenbewijs stopte na 10 jaar. Er moest daarom een nieuwe aanbesteding komen. Deze aanbesteding is gewonnen door producent Thales. Zij zullen naast de productie van het kentekenbewijs ook de productie van het nieuwe rijbewijs op zich nemen’, sluit Gert Jan Holland af.

Over de RDW
RDW is een publieke dienstverlener (ZBO). We staan voor veiligheid, duurzaamheid en rechtszekerheid in mobiliteit. Onze taken gaan over veiligheid en duurzaamheid van voertuigen; van ontwerp op de tekentafel tot demontage of export. De RDW is een goedkeurings- en registratieautoriteit, toezichthouder én publieke dienstverlener. Rechtszekerheid en betrouwbaarheid zijn de basis van onze dienstverlening. In 2024 doen wij dit al 75 jaar, iedere dag, door heel Nederland. 
 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by