Nieuws

09-07-2024 16:28

Achterhoek wil goede naober voor arbeidsmigrant zijn

Gemeenten en bedrijfsleven in de Achterhoek zetten samen een belangrijke stap in het verbeteren van de leefomstandigheden en huisvesting van arbeidsmigranten in de regio. Donderdagmiddag 4 juli werd gezamenlijk de handtekening hiervoor gezet. Urgentie is er; de Achterhoekse arbeidsmarkt krimpt nog steeds, de regio kampt onder andere met veel mensen die met pensioen gaan. En, een groot deel van de arbeidsmigranten die in Nederland werken, wonen in Duitsland. Bart Porskamp, boardlid bij 8RHK ambassadeurs: “Het is tijd om de rode loper uit te leggen voor de arbeidsmigrant. Zij zijn onmisbaar voor onze economie en verdienen net als ieder ander, goede huisvesting. Daarmee zetten we in op duurzaam gelukkige nieuwe Achterhoekers.”

Landelijke keurmerk met Achterhoekse plus
Bart Porskamp: “Het convenant ‘Huisvesting Arbeidsmigranten Achterhoek’ is nodig en helpt ook gemeenten die nog geen beleid hebben hierin dat te vormen, waaronder mijn eigen gemeente Oost Gelre. Het is een eerst stap, daarmee zijn we er nog lang niet. Er zijn gelukkig al goede voorbeelden in huisvesting zoals we het willen zien, maar nog lang niet overal. Dat wordt ook gevoeld in het burgemeestersoverleg waar ondermijning op tafel ligt. Voor de arbeidsmigrant plussen wij het landelijke keurmerk (van Stichting Normering Flexnormen/ SNF) op, door ons als Achterhoek als goede naober op te stellen. Het gaat vaak om jongeren, zelf wil je ook dat je kind goed landt als die naar het buitenland gaat.”

Gelukkige medewerkers
Chantal te Pas van Euro Planit, uitzendorganisatie: “Er is behoefte aan personeel in de Achterhoek, we kunnen al dat werk niet zelf opvangen. Arbeidsmigranten zijn meer dan welkom. Heb oog voor elkaar, ongeacht waar je vandaan komt. Het is extreem lastig om woonruimte voor elkaar te krijgen, de woonmarkt is überhaupt al overspannen, dus dit convenant gaat helpen.” Daarnaast heeft Chantal een oproep voor de gemeenten: “Kijk naar onze suggesties voor goede oplossingen en wees creatief met ons. Kijk niet alleen naar wat niet kan. Wij hebben als werkgeversorganisaties een strenge standaard voor goede huisvesting. Iedereen kan dat regelen, met daarnaast oog voor de mensen die hun thuisland verlaten. Beter een gelukkige medewerker die lang blijft, dan constante wisselingen.” 

Zeven gemeenten en bedrijfsleven tekenen
Zeven collegeleden van gemeenten uit de Achterhoek en bestuurslid Hans van de Guchte van VNO-NCW namens het bedrijfsleven tekenden het convenant. Montferland niet aangezien deze achtste Achterhoekse gemeente eind vorig jaar, voor toetreding tot 8RHK ambassadeurs, al beleid hiervoor opstelde. Meerdere regio’s in het land gaan over tot een gezamenlijke aanpak, de snelheid waarmee de Achterhoek deze aanzet tot betere huisvesting inrichtte (de eerste roep hierom was vorig najaar) is sprekend voor de aanpakmentaliteit in de regio en de haast die geboden is. Het convenant geeft onder andere richtlijnen voor de kwaliteit van nieuwe huisvestingsinitiatieven, het beheer ervan, het voorkomen van werkloosheid en dakloosheid onder internationale werknemers en het bevorderen van de balans in beschikbare verblijfplaatsen en aantallen werknemers.  De ondertekening gebeurde in de volle zon in de kas bij Binx Smartility, een hard groeiend bedrijf in bouw én installatie, op bedrijventerrein de Laarberg in Groenlo. Op dit moment wordt ook daar onderzocht of huisvesting voor arbeidsmigranten kan ontstaan, meerdere ondernemers op de Laarberg werken met hen. 
 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by